Rechercher dans ce blog

Monday, December 26, 2022

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

  • Maartje Geels

    redacteur Online

  • Maartje Geels

    redacteur Online

Het is maart 2020 als Tjitske Jaarsma* via haar man besmet raakt met het coronavirus. Ze ontwikkelt een hoestje dat uitmondt in hevige benauwdheid. Thuis ligt ze naar adem te happen en ze moet uiteindelijk drie keer naar het ziekenhuis. Ook haar dochter raakt besmet. Ruim twee jaar later kampen de twee nog altijd met een scala aan klachten: vermoeidheid, kortademigheid, een gebrekkige conditie. "Je hoeft maar iets te doen en je bent weer moe".

Jaarsma en haar dochter zijn inmiddels gediagnosticeerd met long covid, ofwel langdurige klachten na een coronabesmetting. Over long covid, ook wel post-covid-syndroom, is nog weinig bekend. Deskundigen spreken van een waaier aan klachten die van persoon tot persoon kunnen verschillen. Wie waarom long covid oploopt is niet goed bekend. Evenmin weten we hoeveel mensen in Nederland rondlopen met restklachten.

Longarts Merel Hellemons (Erasmus MC) schat dat het om mogelijk honderdduizenden mensen gaat. Zij spreekt van "giga-grote getallen". Exacte cijfers zijn er niet; de Rijksoverheid houdt dit niet bij.

Haar schatting baseert Hellemons op gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, waar het nationale statistiekbureau maandelijks cijfers over long covid vrijgeeft. In december ging het bureau uit van 2,2 miljoen mensen die met longcovid-symptomen kampen. Dat komt neer op 3,4 procent van de bevolking. Omgerekend naar de Nederlandse bevolking zou dat neerkomen op 600.000 mensen, een aantal dat deze maand ook is genoemd bij een briefing van Tweede Kamerleden.

Hellemons ziet in haar werk veel patiënten met het post-covid-syndroom. "Long covid kan een veelvoud aan klachten geven, maar er is een aantal symptomen die we het vaakst horen: vermoeidheid en concentratieproblemen. Maar ook kortademigheid en kort gezegd alles wat met de hersenen te maken heeft (prikkelverwerking en hoofdpijn) komt voor."

Waterkoker te zwaar

"De eerste maanden kon ik de waterkoker niet eens optillen, dat was te zwaar", vertelt Jaarsma. Nu heeft ze goede en slechte dagen, wat het moeilijk maakt om een normaal leven te leiden. "Tot maart 2020 waren we een actief gezin. Nu moeten we overal over nadenken. Kan ik bijvoorbeeld naar een verjaardag of niet? Als ik ga, kan ik maar een uurtje blijven." De supermarkt haalt ze net, huishoudelijk werk is te zwaar. "De badkamer ziet er niet uit en de ramen zijn al zo lang niet gezeemd."

Met haar dochter zit Jaarsma veel thuis. In haar omgeving weet niet iedereen van hun situatie. "Als ik buiten op straat ben, zie je niets aan me. Wat mensen niet weten, is dat je daarna uitgeteld op de bank ligt."

"Je leeft in een parallelle wereld, alsof je gescheiden bent van de mensen die geen long covid hebben", zegt Vivienne Matthies-Boon. Zij raakte eind januari besmet met het virus, werd twee keer opgenomen en knapte daarna op. Maar in september kreeg ze een terugval. "In de zomer kon ik 20 minuten achter elkaar buiten lopen, dat was dan maximaal. Maar ik kon dan ten minste iets doen. Sinds september ben ik aan bed gekluisterd."

Ze vervolgt: "Ik word 's ochtends wakker, probeer me te douchen en moet daarna alweer rusten." Matthies-Boon is academicus, maar komt nauwelijks meer op haar werkplek, de Radboud Universiteit. Per week werkt ze wat uren thuis, vaak vanuit bed. "Lichamelijk kan ik niet meer aan. Terwijl ik juist heel graag wil werken. Ik heb m'n droombaan en heb daar jaren naartoe gewerkt."

Weinig bekend

Het frustreert Jaarsma en Matthies-Boon dat er weinig bekend is over long covid en dat er in Nederland slechts mondjesmaat onderzoek wordt gedaan. Om te beginnen is onduidelijk waarom zij het hebben opgelopen, terwijl anderen ongeschonden uit een infectie komen. De wetenschap heeft daar (nog) geen antwoord op.

"Er is een aantal risicofactoren, zoals vrouw zijn, obesitas, bepaalde chronische ziektes, en de ernst van de acute infectie", zegt hoogleraar psychosomatiek Judith van Rosmalen. "Maar studies spreken elkaar nog tegen en dit is natuurlijk alsnog heel algemeen." Ook roken en het leiden van een druk leven lijken risicofactoren te zijn.

Van Rosmalen (UMC Groningen) leidde eerder dit jaar een groot onderzoek naar long covid. Daaruit kwam naar voren dat een op de acht patiënten drie tot vijf maanden na de besmetting nog klachten had.

Longarts Hellemons ziet deze patiënten terug op haar werk. Opvallend genoeg is hun longfunctie vrijwel altijd normaal. "Er lijkt niet iets mis met de longen zelf."

Bij reguliere onderzoeken wordt vaak niets afwijkends gevonden. Maar daarmee is de kous niet af, zegt Hellemons. "Het stigma waar veel patiënten mee kampen is dat het tussen hun oren zit".

Bij meer specifieke tests komen wel afwijkingen boven. "Uit onderzoeken weten we dat bijvoorbeeld het immuunsysteem in overdrive is. Verder vinden we afwijkingen van de bacteriënflora in de darm en een verhoogde stollingsneiging. En bij een deel van de patiënten valt op dat hun hartslag met 40 slagen omhoog schiet als ze gaan staan, een teken van verstoring van complexe regelprocessen in het lichaam." Ze vervolgt: "Er wordt van alles gevonden wat niet normaal is, maar de gezamenlijke noemer, dat is moeilijk te zeggen."

Ik spreek jongeren van 28 jaar die weer thuis zijn gaan wonen omdat ze verzorgd moeten worden.

Merel Hellemons, longarts Erasmus MC

Hellemons vraagt om meer Nederlands onderzoek naar long covid. Ook moet er volgens haar meer begrip komen voor wat zij "de stille pandemie" noemt. "Ik spreek jongeren van 28 jaar die weer thuis zijn gaan wonen omdat ze verzorgd moeten worden. Deze mensen zijn zo ziek en worden daarnaast onbegrepen."

Vergeten groep

De longarts spreekt van een "vergeten groep" waar te weinig aandacht voor is, nu de samenleving weer open is. Matthies-Boon herkent dat: "Als je hoort dat anderen naar de kroeg zijn geweest of op vakantie gaan, dan denk je echt: 'wanneer kan ik ooit weer wat'. Het maakt je wanhopig, ik weet bijvoorbeeld niet of ik een kerstdiner aan tafel kan volhouden."

Jaarsma hoopt dat haar dochter opknapt, zij moet school nu grotendeels missen. "Haar leven staat op pauze."

Matthies-Boon hoopt vooral op een beter jaar. "Ik heb vorige week tien minuten buiten geprobeerd te fietsen, ik stortte daarna in. Je voelt je geen mens meer. Mens zijn betekent buiten kunnen zijn, iets met anderen kunnen doen. Maar dat lukt nu niet."

* De naam Tjitske Jaarsma is om privacyredenen gefingeerd.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS
Read More

DNB-baas Knot: 'Meer renteverhogingen' en 'ergste achter de rug' - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. DNB-baas Knot: 'Meer renteverhogingen' en 'ergste achter de rug'  Telegraaf.nl
  2. DNB-president Klaas Knot niet bezorgd over recessie: 'Ergste mogelijk al achter de rug'  AD
  3. ECB gaat de rente nog een aantal keer verhogen, zegt Klaas Knot  RTL Boulevard
  4. DNB-baas Knot verwacht komende maanden stijgende rente: 'Risico dat we te weinig doen groter dan dat we te veel doen'  Telegraaf.nl
  5. Knot waarschuwt voor meer renteverhogingen  BNR Nieuws
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

DNB-baas Knot: 'Meer renteverhogingen' en 'ergste achter de rug' - Telegraaf.nl
Read More

Sunday, December 25, 2022

Thuiszorgmedewerker betaalt meer voor aanvullende verzekering dan Shell-medewerker, maar minister kan niets doen - AD

[unable to retrieve full-text content]

Thuiszorgmedewerker betaalt meer voor aanvullende verzekering dan Shell-medewerker, maar minister kan niets doen  AD
Thuiszorgmedewerker betaalt meer voor aanvullende verzekering dan Shell-medewerker, maar minister kan niets doen - AD
Read More

Borsten of tompouces: hierom werden mensen in 2022 ontslagen - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

Borsten of tompouces: hierom werden mensen in 2022 ontslagen  Telegraaf.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Borsten of tompouces: hierom werden mensen in 2022 ontslagen - Telegraaf.nl
Read More

Minister: Nederlandse scholen kunnen Microsoft 365 blijven gebruiken - Tweakers

Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen nog steeds gebruik blijven maken van Microsoft 365, ondanks een Duitse uitspraak dat de tool in strijd zou zijn met de AVG. Volgens onderwijskoepel SURF is de tool al een tijd geleden aangepast om aan de wet te voldoen.

Ministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma van Onderwijs geven in een brief aan de Tweede Kamer antwoorden op vragen van een onderzoekscommissie. Die werden gesteld naar aanleiding van een uitspraak van de Duitse Datenschutzkonferenz over het gebruik van Microsoft 365 in scholen. De organisatie concludeerde dat de tool in strijd was met de AVG. Microsoft 365 zou teveel diagnostische en andere persoonlijke data van scholieren verzamelen, waar geen opt-out voor bestond.

De ministers van en voor Onderwijs concluderen nu dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor Nederland. De ministers hebben onderzoek laten doen door SURF, de koepel van het Nederlands onderwijs. "Zij concluderen dat er geen reden is om te twijfelen aan de rechtmatigheid van het gebruik van Microsoft 365 in het Nederlandse onderwijs", schrijven Dijkgraaf en Wiersma. Dat komt omdat er eerder al uitgebreid onderzoek is gedaan naar het gebruik van Google en later ook Microsoft bij de Nederlandse Rijksoverheid en in het onderwijs. Uit dat onderzoek kwamen verschillende aanbevelingen rollen, die door de techbedrijven inmiddels zijn aangepakt. Dat geldt in ieder geval voor de tools die op de Nederlandse markt worden gebruikt.

"Met deze afspraken worden de bevindingen van de DSK in Nederland voldoende ondervangen", schrijven de ministers. Daarmee zijn de Duitse privacyrisico's in Nederland niet meer aanwezig.

Adblock test (Why?)


Minister: Nederlandse scholen kunnen Microsoft 365 blijven gebruiken - Tweakers
Read More

Saturday, December 24, 2022

Vlak voor Kerst betaalden Nederlanders vaker met pas dan ooit tevoren - NU.nl

Nederlanders hebben vrijdag in de aanloop naar Kerst vaker met een pas afgerekend dan ooit. Ook zaterdag was het druk in de winkelstraten, waardoor het dagrecord mogelijk nog wordt overtroffen.

Betaalvereniging Nederland telde vrijdag meer dan 22 miljoen betalingen met pinpassen en creditcards aan de Nederlandse winkelkassa's, goed voor ruwweg 740 miljoen euro. Betalingen met smartphones en smartwatches vallen daar ook onder.

Dat is beduidend meer dan op de dag van het vorige record, in 2019. Toen werden op zaterdag 21 december ongeveer 21 miljoen kaarttransacties verwerkt voor een totaalbedrag van zo'n 675 miljoen euro.

"In eerdere jaren viel het dagrecord altijd op de laatste zaterdag voor Kerstmis. Wellicht wordt het record van gisteren dus vandaag nog overtroffen", laat een woordvoerder weten. Het is eigenlijk al de hele week druk in de winkelstraten.

Sinds vorige week zaterdag is in Nederland al voor ruim 3,5 miljard euro met een pasje uitgegeven. Dat is bijna 1 miljard euro meer dan in een gewone week. Online wordt er eveneens veel gespendeerd, maar niet zoveel als eerder dit jaar rond koopjesfestijn Black Friday.

Adblock test (Why?)


Vlak voor Kerst betaalden Nederlanders vaker met pas dan ooit tevoren - NU.nl
Read More

ING: beleggers zien nog lichtpuntjes met kerst | Financieel | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

ING: beleggers zien nog lichtpuntjes met kerst | Financieel | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
ING: beleggers zien nog lichtpuntjes met kerst | Financieel | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Friday, December 23, 2022

Stop sterke groei boodschappen- en maaltijdbezorging - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Stop sterke groei boodschappen- en maaltijdbezorging  Telegraaf.nl
  2. We bestellen nog steeds veel boodschappen, maar flink minder dan tijdens corona  NU.nl
  3. 'Bezorgomzet Albert Heijn en Jumbo amper gegroeid'  Distrifood.nl
  4. Sterke groei boodschappen- en maaltijdbezorging ten einde  BNR Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Stop sterke groei boodschappen- en maaltijdbezorging - Telegraaf.nl
Read More

Live: Russische voetbalbond beraadt zich over overstap naar Azië • Nog steeds 'aanzienlijke' stroomtekorten in Oekraïne - Volkskrant

Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram

Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles". U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.

Adblock test (Why?)


Live: Russische voetbalbond beraadt zich over overstap naar Azië • Nog steeds 'aanzienlijke' stroomtekorten in Oekraïne - Volkskrant
Read More

Thursday, December 22, 2022

Rechter in bodemprocedure: uitstel gezinshereniging onwettig - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Rechter in bodemprocedure: uitstel gezinshereniging onwettig  Telegraaf.nl
  2. Rechter fluit kabinet weer terug: uitstel gezinshereniging statushouders mag niet  NU.nl
  3. Opschorting gezinshereniging asielzoekers sneuvelt ook bij rechtbank  NOS
  4. Rechter moet kabinet wéér vertellen dat nareisverbod voor asielzoekers illegaal is - Joop - BNNVARA  BNNVARA
  5. Rechter geeft kabinet weer tik op vingers: ook Turkse asielzoeker mag gezin laten overkomen  AD
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Rechter in bodemprocedure: uitstel gezinshereniging onwettig - Telegraaf.nl
Read More

Huizenprijzen opnieuw gedaald, sterkste daling in maand sinds 2013 - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

De huizenprijzen zijn in november verder gedaald, en harder dan in de maanden ervoor. In één maand tijd daalde de waarde van koopwoningen met 1 procent ten opzichte van oktober. Dat is de sterkste daling in een maand tijd sinds mei 2013.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat de huizenprijzen sinds 2013 hard zijn gestegen, maar sinds de zomer is er een omslag. Inmiddels zijn de prijzen vier maanden op rij gedaald.

Die omslag komt doordat geld lenen voor een woning duurder is geworden vanwege de opgelopen hypotheekrente. Ook is het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen financiële situatie al maanden uitzonderlijk laag.

NVM zag al forse daling

Makelaarsvereniging NVM constateerde eerder al dat de huizenprijzen aan het dalen zijn. In het derde kwartaal van het jaar gingen de prijzen volgens de belangenorganisatie met 5,8 procent omlaag ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

De NVM berekent de prijsontwikkeling anders dan het CBS: de makelaars nemen daarvoor namelijk het moment van de koopovereenkomst, het CBS neemt het moment van de overdracht van een huis. Die overdracht is vaak pas zo'n twee, drie maanden na de koopovereenkomst, waardoor de CBS-cijfers dus altijd wat achterlopen op de NVM-cijfers.

Voorspelling

Economen verwachten dat de huizenprijzen de komende maanden verder gaan dalen. De Nederlandsche Bank voorspelt een daling van de huizenprijzen over 2 jaar met 6 procent.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen in november nog wel hoger lagen dan een jaar geleden. In november wisselde een huis gemiddeld voor ruim 423.000 euro van eigenaar. Dat is een kleine 5 procent meer dan een jaar geleden.

In 10 jaar tijd zijn de huizenprijzen in Nederland met 97 procent gestegen.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Huizenprijzen opnieuw gedaald, sterkste daling in maand sinds 2013 - NOS
Read More

Wednesday, December 21, 2022

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2023 | Publicatie - Rijksoverheid.nl

Op 20 december 2022 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2023. De wet kan niet eerder in werking treden dan nadat de Koning deze heeft goedgekeurd en de wet ook is gepubliceerd. Vooruitlopend op de goedkeuring van de Koning en de publicatie van de wet geeft het ministerie van Financiën in dit bericht een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2023. 

Adblock test (Why?)


Belangrijkste wijzigingen belastingen 2023 | Publicatie - Rijksoverheid.nl
Read More

Actieplan zet in op flexibel gebruik stroomnet - NOS

NOS | Pieter-Jan Krijnen

NOS Nieuws

Het stroomnet moet zo snel mogelijk worden uitgebreid en de ruimte moet zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Dat is de kern van een 'actieprogramma' dat minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft gepresenteerd. Samen met regionale overheden, netbeheerders, de Autoriteit Consument en Markt en marktpartijen wil hij voorkomen dat het net verder vastloopt.

Een van de onderdelen van het plan is dat ruimte op het net flexibel wordt ingezet en dat het net minder wordt gebruikt op piekmomenten. Daarom moet het 'mijden van de spits' voordeliger worden.

Een fabriek zou bijvoorbeeld harder kunnen draaien op momenten dat windparken op zee veel goedkope elektriciteit produceren. "Het kan zijn dat we prijsprikkels aan grote bedrijven geven, zodat ze erover nadenken of ze de energie op dat moment echt nodig hebben of dat het wellicht ook later op de dag of in de week kan", verduidelijkt Jetten. Omdat voor veel bedrijven flexibel gebruik nieuw en complex is, moeten ze worden geholpen door energieproducenten, brancheverenigingen, netbeheerders en overheden.

Lokale netwerken

Verder gaan provincies en gemeenten aan de slag met lokale netwerken waarin opwekking, warmte, opslag en verbruik op elkaar worden afgestemd. Door energie lokaal te gebruiken moet het landelijke stroomnet minder worden belast.

Netbeheerders investeren nu bijna 4 miljard euro per jaar in het elektriciteitsnet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Volgens de minister voor Klimaat en Energie heeft de praktijk laten zien dat de tijd die het kost om het stroomnet uit te breiden met jaren kan worden verminderd als netbeheerders, overheden en marktpartijen hun plannen beter op elkaar afstemmen en procedures sneller gaan.

Omslag in het denken

Jetten noemt het oplossen en voorkomen van problemen met het volle stroomnet van groot belang om de economie in hoog tempo te kunnen blijven verduurzamen. Eerder dit jaar kwam in Noord-Brabant en Limburg een stop voor nieuwe bedrijven die een aansluiting op het net wilden. Volgens de minister is door een slimme, innovatieve manier van denken zo'n acute stop niet meer nodig.

"We gaan nu echt van het fossiele tijdperk naar een tijdperk met heel veel groene energie die op andere momenten wordt geproduceerd en beschikbaar is en we zien veel meer vraag naar elektriciteit bij het bedrijfsleven. Dat vraagt echt een omslag in het denken bij iedereen die hierbij betrokken is", zegt Jetten.

Eerder maakte de NOS onderstaande video over het volle elektriciteitsnet in Nederland. Wat zijn de problemen en is er een oplossing?

Spanning op het elektriciteitsnet

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Actieplan zet in op flexibel gebruik stroomnet - NOS
Read More

Tuesday, December 20, 2022

Zo ziet jouw loonstrookje er volgend jaar uit: flinke plus - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Zo ziet jouw loonstrookje er volgend jaar uit: flinke plus  Telegraaf.nl
  2. Salaris stijgt in 2023 harder dan afgelopen jaar: bijna iedere werkende gaat erop vooruit  AD
  3. Bijna iedereen gaat er volgend jaar op vooruit: gemiddeld 4 procent meer te besteden  Hart van Nederland
  4. Brutoloon van doorsnee werknemer ruim 5% hoger in 2023  Business Insider
  5. Salaris stijgt in 2023 harder dan afgelopen jaar: bijna iedereen in loondienst gaat erop vooruit  Parool.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Zo ziet jouw loonstrookje er volgend jaar uit: flinke plus - Telegraaf.nl
Read More

Hof: Opvang asielzoekers niet goed geregeld, maar op korte termijn niet op te lossen - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Hof: Opvang asielzoekers niet goed geregeld, maar op korte termijn niet op te lossen  AD
  2. Ook hof vindt asielopvang ondermaats, maar dat is niet op korte termijn op te lossen  NU.nl
  3. Hof: asielopvang niet goed geregeld, maar onmogelijk daar snel iets aan te doen  NOS
  4. Hof veegt eisen Vluchtelingenwerk van tafel | Binnenland | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  5. Hof: opvang asielzoekers onvoldoende, maar verbetering niet altijd mogelijk  Trouw
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Hof: Opvang asielzoekers niet goed geregeld, maar op korte termijn niet op te lossen - AD
Read More

Monday, December 19, 2022

Europa beschuldigt Facebook-moederbedrijf Meta van concurrentievervalsing - NU.nl

Socialemediabedrijf Meta hangt een miljardenboete boven het hoofd. De Europese Commissie heeft het bedrijf achter onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp maandag officieel beschuldigd van machtsmisbruik. Daarmee worden volgens de toezichthouder concurrerende bedrijven benadeeld.

Facebook misbruikt zijn macht om het eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen, concludeert de Europese Commissie. Als die voorlopige conclusie overeind blijft, dreigen voor Facebook miljardenboetes.

Facebook geeft de miljarden gebruikers automatisch toegang tot Marketplace, waar ze met spullen kunnen adverteren of juist zoekertjes kunnen plaatsen. Concurrerende advertentiediensten als eBay of Marktplaats kunnen daardoor worden weggedrukt, stelt de commissie.

Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. Dat laatste is "ongerechtvaardigd, buitensporig en onnodig", meent het dagelijks EU-bestuur. Deze contractvoorwaarden hinderen concurrenten en "spelen enkel Marketplace in de kaart".

De conclusie van de commissie is nog niet definitief. Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen. Als blijkt dat het Amerikaanse internetbedrijf inderdaad de Europese mededingingsregels heeft overtreden, moet het voor hoge boetes vrezen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet.

Het bedrijf zelf zou voor mogelijke nieuwe boetes al miljarden dollars opzij hebben gelegd.

Adblock test (Why?)


Europa beschuldigt Facebook-moederbedrijf Meta van concurrentievervalsing - NU.nl
Read More

Sunday, December 18, 2022

Moederbedrijf Vliegtickets.nl stopt ticketverkoop - RTL Boulevard

Het bedrijf organiseert niet zelf reizen, maar bemiddelt in tickets, hotelreserveringen en autoverhuur via onder meer Vliegtickets.nl en WTC.nl. Vakantiediscounter is sinds eind augustus in Britse handen en valt niet meer onder Otravo.

Niet bereikbaar

In de verklaring zegt Otravo dat klanten en werknemers zijn geïnformeerd over de situatie. Iedereen die al een ticket heeft ontvangen, hoeft zich volgens Otravo geen zorgen te maken en geen actie te ondernemen. Reizigers die nog geen ticket hebben gekregen, krijgen het advies om direct contact op te nemen met luchtvaartmaatschappij.

De klantenservice is niet momenteel bereikbaar, aldus Otravo. Ook de woordvoerder van het bedrijf mag weinig meer kwijt dan op de website van Otravo staat. "Er wordt hard aan gewerkt om duidelijkheid te verschaffen voor de klanten, medewerkers, leveranciers en partners."

Tijdens de coronacrisis lagen Vliegtickets.nl en WTC.nl onder vuur, omdat ze schier onbereikbaar waren voor mensen die hun vliegticket wilden omboeken of hun geld terug wilden vanwege reisbeperkingen en lockdowns. 

Gefrustreerde klanten

Op sociale media hebben de bemiddelaars al zeker een jaar geen nieuwe berichten gepost. Onder de laatste posts staan vooral reacties van gefrustreerde klanten die hun geld terug willen, maar geen contact kunnen krijgen met de klantenservice.

Otravo werd in 2014 opgericht door een fusie van Vliegtickets en WTC. Later kwamen daar meer merken bij. Otravo heeft een jaaromzet van bijna 2 miljard euro.

Adblock test (Why?)


Moederbedrijf Vliegtickets.nl stopt ticketverkoop - RTL Boulevard
Read More

Saturday, December 17, 2022

Sint Maarten zal eventuele excuses voor slavernij maandag afwijzen - NOS

Regering Sint Maarten

NOS Nieuws

Als het kabinet maandag zijn excuses aanbiedt voor het slavernijverleden van Nederland zal Sint Maarten die niet accepteren. "We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd", stelt premier Jacobs.

Jacobs wil ook nog antwoord op een brief met vragen die ze begin deze week naar Den Haag heeft gestuurd, zei ze verder woensdag in het parlement. Het AD berichtte daar vanmorgen als eerste over.

Via bronnen in Den Haag lekte in november uit dat het kabinet maandag met excuses voor het slavernijverleden komt. Leden van het kabinet reizen daarvoor naar Suriname en de Caraïbische delen van het Koninkrijk. Premier Rutte spreekt in Nationaal Archief in Den Haag.

Verdeelde reacties

De reacties op het voornemen zijn wisselend. President Santokhi van Suriname zei gisteren dat hij het jammer vindt dat hij laat is geïnformeerd over de mogelijke excuses. Ook zei hij dat alle betrokken groepen zich gehoord moeten voelen. Dat laatste is niet het geval.

De rechtbank in Den Haag verwierp donderdag de bezwaren van zes Surinaamse organisaties die zich verzetten tegen de datum van 19 december. Die roepen nu de bevolking van Suriname op om de eventuele excuses niet te accepteren. Zij en ook andere belangen- en actiegroepen zien liever dat de excuses op 1 juli 2023 door de koning worden aangeboden. Dan is het 160 jaar geleden dat de slavernij in het Koninkrijk werd afgeschaft.

Een deel van de betrokkenen is boos dat er vooraf niet met hen is overlegd. Onder de Nederlanders van Indonesische afkomst klinkt bovendien de kritiek dat de excuses te veel gericht zijn op Suriname en het Caribisch gebied.

In nevelen gehuld

Het kabinet heeft niet bevestigd dat het maandag zijn excuses aanbiedt. "Dat houden we tot maandag in nevelen gehuld", zei Rutte gisteren. Minister Kaag, op bezoek in Suriname, zei dat er maandag een belangrijke dag zal zijn, net als 1 juli volgend jaar, als de afschaffing van de slavernij wordt herdacht.

Namens het kabinet is minister Kuipers van VWS maandag in Sint Maarten.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Sint Maarten zal eventuele excuses voor slavernij maandag afwijzen - NOS
Read More

Friday, December 16, 2022

Twitter schorst accounts van journalisten die verwijzen naar vluchtinfo van Musk - Tweakers

De Twitter-accounts van bepaalde journalisten van onder meer CNN, The New York Times en The Washington Post zijn geschorst. Musk zegt dat de journalisten hem doxxen, omdat ze links hebben geplaatst naar een account met openbare vluchtgegevens van zijn privéjet.

De journalisten hebben niet van Twitter te horen gekregen waarom hun accounts zijn geschorst, maar op Twitter zegt eigenaar Elon Musk dat de schorsingen te maken hebben met het Twitter-account @ElonJet. Dit account volgde vluchten van Musks privéjet op basis van openbare vluchtgegevens. Op donderdag heeft Twitter dit account geschorst, nadat het platform een nieuwe regel heeft geïntroduceerd die het delen van realtime locatiegegevens verbiedt. Musk zegt deze regel in het leven te hebben geroepen nadat een stalker Musks kind belaagde, al is het niet duidelijk of de stalker hiervoor ElonJet-gegevens gebruikte.

Journalisten van verschillende media hebben tweets geplaatst over dit nieuws en verwezen daarbij ook naar de Facebook- en Mastodon-accounts van ElonJet, waar de openbare vluchtgegevens van Musk nog wel worden verspreid. Musk zegt dat het verspreiden van deze links naar de Facebook- en Mastodon-accounts gelijkstaat aan het delen van realtime locatiegegevens en daarmee met doxxen. "Journalisten zijn niet speciaal", zegt Musk. Daarom gelden voor deze journalistenaccounts dezelfde regels. De schorsing geldt voor zeven dagen.

Adblock test (Why?)


Twitter schorst accounts van journalisten die verwijzen naar vluchtinfo van Musk - Tweakers
Read More

T-Mobile stopt na druk van ACM op 31 maart met zeroratingdienst Datavrije Muziek - Tweakers

Bestaande T-Mobile-abonnees kunnen vanaf 1 april 2023 geen Datavrije Muziek meer gebruiken om muziekstreaming buiten de internetbundel te laten vallen. Daarover heeft T-Mobile afspraken gemaakt met de ACM. Datavrije Muziek is een vorm van zerorating, wat verboden is.

De provider gaat klanten die Datavrije Muziek hebben, in de komende maanden benaderen met een passend aanbod, schrijft ACM. T-Mobile stopte in september 2021 met Datavrije Muziek bij nieuwe en verlengende klanten, maar mensen met een doorlopend abonnement bleven de zeroratingdienst wel behouden. Uiterlijk 31 maart stopt ook bij deze abonnees Datavrije Muziek, hebben T-Mobile en de ACM afgesproken.

Datavrije Muziek is een dienst waarbij mobiele klanten muziek kunnen streamen zonder dat dit ten koste gaat van de databundel. Het Europese Hof van Justitie verklaarde zerorating eerder verboden onder de wet op netneutraliteit. In maart dit jaar sprak de ACM T-Mobile aan op het feit dat sommige klanten Datavrije Muziek nog wel konden gebruiken en dat dit verboden was. Drie maanden later gaf T-Mobile aan bereid te zijn om te stoppen met Datavrije Muziek, maar zei hier tot december 2023 voor nodig te hebben.

De ACM zei daarop deze termijn van anderhalf jaar te lang te vinden, waarna T-Mobile zei Datavrije Muziek uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 te kunnen uitfaseren. Hier ging de ACM wel mee akkoord. Deze afspraak is bindend, T-Mobile moet zich hier dus aan houden en de ACM gaat de provider ook geen boete meer opleggen, mits T-Mobile zich aan de afspraak houdt. Doet T-Mobile dit niet, dan kan ACM een boete opleggen van maximaal 900.000 euro of tien procent van de jaaromzet.

Adblock test (Why?)


T-Mobile stopt na druk van ACM op 31 maart met zeroratingdienst Datavrije Muziek - Tweakers
Read More

Bitvavo krijgt nog €280 miljoen van crypto-leen platform, maar 'Geen reden tot paniek' - Crypto Insiders

Het crypto-leenplatform DCG zit door de instorting van FTX in de problemen. Veel handelsplatformen maken gebruik van DCG om zogenoemde off-chain staking diensten aan te kunnen bieden aan klanten. Bitvavo is een van de exchanges die crypto heeft gestald bij dit platform. Kan dit problemen veroorzaken voor de Nederlandse cryptobeurs? Het korte antwoord is “nee,” aldus Bitvavo in een update. Het lange antwoord lees je hier.

Bitvavo heeft geld in gehavend DCG zitten

Dat FTX is ingestort is niet een opzichzelfstaand iets. Doordat FTX zo enorm was, waren de FTX tentakels vrijwel overal in de cryptowereld aanwezig. DCG werd hier het slachtoffer van aangezien het bijna $200 miljoen in een FTX-account had staan. Dit was een van de redenen dat DCG nu in zwaar weer zit.

Eerder was in het crypto nieuws te lezen dat hierdoor ook weer andere partijen in de problemen zijn gekomen. Zo claimt crypto exchange Gemini dat het nog $900 miljoen van DCG krijgt. Dit geld wil het zo snel mogelijk terugzien.

En dichterbij huis is onlangs duidelijk geworden dat Bitvavo in hetzelfde schuitje zit. In een update vandaag meldt de Nederlandse cryptobeurs dat Bitvavo:

“gebruik maakte van diensten van Digital Currency Group, Inc. en haar dochterondernemingen (DCG) [waaronder DCG, red.] voor het aanbieden van off-chain staking-diensten. Bij DCG is een liquiditeitsprobleem ontstaan door de recente turbulentie op de cryptomarkt. Als gevolg hiervan heeft DCG terugbetalingen opgeschort totdat dit liquiditeitsprobleem is opgelost.”

Bitvavo heeft €280 miljoen van €1,6 miljard aan tegoeden bij DCG staan

Bitvavo meldt verder dat het €1,6 miljard aan tegoeden en digitale activa beheert. Daarvan staat €280 miljoen op dit moment bij DCG. Samen met andere zakelijke klanten van DCG probeert de Nederlandse cryptobeurs dit geld nu terug te krijgen. Naar verluidt is dit in samenwerking met crypto exchange Gemini.

Bitvavo benadrukt dat het verwacht dat het grootste deel van de uitstaande tegoeden zullen worden terugbetaald door DCG. Het voegt toe aan de update die klanten gerust moet stellen dat:

“Bitvavo maakt sinds de oprichting winst en verkeert in een financieel solide positie. Indien nodig zal Bitvavo zelf bijspringen om onze klanten te beschermen. De schuld die DCG aan Bitvavo heeft, vormt daarin geen belemmering.”

Kortom, ondanks de situatie kunnen klanten gewoon hun tegoeden blijven opnemen. Het houdt naar verluidt alle activa van zijn klanten 1:1 aan en zal dit nooit uitlenen zonder dat daar expliciete toestemming voor is gegeven.

In een latere toevoeging stelt Bitvavo dat het alle crypto-activa die vaststaan bij DCG zal prefunden. Zodoende zouden klanten geen hinder ndervinden van de liquiditeitsproblemen bij Genesis.

Meer lezen over Bitvavo? Lees hier de Bitvavo review op Crypto Insiders.

Adblock test (Why?)


Bitvavo krijgt nog €280 miljoen van crypto-leen platform, maar 'Geen reden tot paniek' - Crypto Insiders
Read More

Thursday, December 15, 2022

ECB beslist vandaag over vierde rentestap in strijd tegen hoge inflatie - NU.nl


De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt vandaag waarschijnlijk voor de vierde keer in korte tijd zijn rente. Daarmee wil de Europese toezichthouder de gierende inflatie van dit moment in toom houden. Vermoedelijk schroeft de ECB de rente met 0,5 procentpunt op naar 2 procent.

De rente van de ECB was jarenlang negatief. In juli ging voor het eerst in tien jaar de rente omhoog, met 0,5 procentpunt. In september en oktober volgden twee nieuwe verhogingen van elk 0,75 procentpunt.

Het verhogen van de rente is een van de weinige mogelijkheden die de toezichthouder heeft om de prijzen van producten en diensten te beïnvloeden. Die zijn de laatste tijd hard gestegen.

Zo zijn we onder meer in de supermarkt en in andere winkels veel meer geld kwijt. Ook betalen velen zich blauw aan gas en stroom. In landen die met de euro betalen was de gemiddelde inflatie vorige maand 10 procent, terwijl de ECB wil dat prijzen niet harder dan 2 procent omhooggaan.

De ECB hoopt dat door de renteverhoging de reguliere banken, zoals ING en Rabobank, de rentes voor hun klanten verhogen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de rente die je krijgt op spaargeld en om rentes die bedrijven moeten betalen als ze een lening aangaan. Consumenten sparen dan meer en bedrijven investeren minder. Dit remt de economie af en moet prijsstijgingen verminderen.

Banken hebben sindsdien inderdaad hun spaarrentes wat verhoogd. Zo krijg je sinds 1 december bij ABN AMRO en Rabobank 0,25 procent rente op je spaargeld. Ook bij ING krijg je dat, al geldt dat alleen voor kleinere spaarders. Bij de drie grootbanken kreeg je tot 1 december geen of zeer weinig rente. Enkele andere, veelal buitenlandse banken bieden hogere rentes.

Onlangs zei ECB-hoofdeconoom Philip Lane dat er volgend jaar waarschijnlijk meer renteverhogingen komen. Of dat ook met grote stappen gaat zoals dit jaar, is nog niet duidelijk.

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.


Lees meer over:

ECB Rente Economie


Adblock test (Why?)


ECB beslist vandaag over vierde rentestap in strijd tegen hoge inflatie - NU.nl
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...