Hoewel het in juli nog vakantietijd was, steeg het aandeel mensen dat zich ziek meldde naar 4,5 procent. Daarmee bleef het verzuim in Nederland hoger dan gebruikelijk. In juni ging het nog om 4,4 procent.
Die stijgende lijn is ook te zien in de jaarcijfers. Met een gemiddelde van 4,7 procent ligt het verzuim dit jaar tot dusver op het hoogste niveau sinds jaren. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Normaal gesproken neemt het aandeel ziekmeldingen in de zomerperiode af, doordat veel mensen vakantie hebben. Maar sinds de coronapandemie neemt het amper af in de zomer.
"Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en dus niet daalde", vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Dit jaar zien we zelfs een stijging."
Bij grote bedrijven en in de zorg is het verzuim het hoogst. Wel blijkt dat medewerkers na een coronabesmetting weer sneller aan het werk zijn. "Tussen februari en juni vorig jaar, toen de alfavariant nog dominant was, gingen mensen na ongeveer vijftien dagen weer aan het werk", weet Penders. "Nu is de helft na zeven dagen alweer terug."
Niet alleen het verzuim door corona neemt toe, ook melden meer mensen zich ziek vanwege psychische klachten. Een hogere werkdruk door de krapte op de arbeidsmarkt draagt hieraan bij. Maar het verzuim steeg afgelopen jaar ook door andere spanningsklachten en burn-outs. "Deze stijging is in lijn met wat we in eerdere jaren zagen", zegt Penders.
Ziekteverzuim in juli hoger dan normaal, ook vanwege psychische klachten - NU.nl
Read More
No comments:
Post a Comment