De boerenorganisaties zeiden eerder vandaag nog dat ze alleen met stikstofbemiddelaar Johan Remkes willen praten als ze over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw) - de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan - kunnen praten.
Daarmee legden zij de bal weer bij het kabinet.
Agractie-voorman Bart Kemp zou 'zojuist' bericht hebben gekregen dat 'Remkes en het Kabinet ingaan op dat agendavoorstel'. Hij voegt eraan toe: "Op deze manier is aan onze voorwaarden voldaan om een constructief gesprek te kunnen voeren dat hopelijk tot resultaat en een begin van herstel van vertrouwen zal leiden."
De woordvoerder van Remkes en de woordvoerder van stikstofminister Christianne van der Wal willen niet reageren op de bewering van Agractie. LTO Nederland laat weten: "We wachten de definitieve agenda nog af, maar de signalen zijn positief en een gesprek met de sector zou met het oog op vertrouwensherstel goed zijn."
Bemiddelaar Remkes had voor morgen alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofcrisis waren gevraagd. Bij het gesprek morgen zouden premier Mark Rutte en de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aanwezig zijn.
Dat blijkt uit een analyse van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de eerste zes maanden van het jaar steeg het aantal huishoudens dat een variabel energiecontract heeft naar 56 procent. Dat was aan het begin van het jaar nog 50 procent.
Onrust op de markt
Energieleveranciers zijn gestopt met vaste contracten vanwege de sterk wisselende prijzen en de onrust op de energiemarkt. Hierdoor is het voor energieleveranciers duurder en risicovoller om hun inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen.
Bij een variabel contract kan de energieleverancier de tarieven tussentijds aanpassen als dat nodig is. Prijsstijgingen zoals nu op de gasmarkt worden daarmee sneller gevoeld in de portemonnee.
Bij de ACM komen veel vragen van mensen binnen over energiebedrijven die het termijnbedrag verhogen. Het termijnbedrag is een voorschot op de uiteindelijke eindafrekening. Leveranciers kunnen het termijnbedrag verhogen als de tarieven stijgen of als het verbruik van een klant hoger blijkt te zijn dan eerder was ingeschat.
'Verlaag maandbedrag niet'
De autoriteit waarschuwt consumenten niet zomaar het termijnbedrag te verlagen om daarmee acuut wat financiële lucht te krijgen. Die rekening moet namelijk later worden betaald. "Het doel van het termijnbedrag is om de totale energierekening te spreiden over het hele jaar en zo te voorkomen dat er in de winter veel meer en in de zomer veel minder betaald hoeft te worden", stelt de ACM.
Andersom moet ook niet opzettelijk te veel aan voorschot worden betaald om maar een soort 'spaarpotje' bij energieleveranciers te hebben. Als bij de jaarlijkse eindafrekening blijkt dat een consument teveel voorschotten heeft betaald, stort de leverancier dit terug op de rekening.
Energiebedrijven zien zelf ook de problemen bij mensen die moeite hebben de bedragen op te hoesten. Zo zijn er steeds meer mensen die betaalregelingen treffen, een teken van problemen. Zij zeggen ook dat het aantal mensen dat wordt doorverwezen naar schuldhulpinstanties groeit.
De ACM roept mensen die in de problemen komen op om vooral contact op te nemen met de energiemaatschappij.
BinckBank heeft dwangsommen van AFM opgelegd gekregen. De toezichthouder wil dat de bank meer doet om te voorkomen dat amateurbeleggers in aanraking komen met ingewikkelde beleggingsproducten.
In de EU zijn er regels die bijvoorbeeld beginnende beleggers moeten beschermen. Dit houdt in dat banken de beleggers die er weinig kaas van hebben gegeten geen complexe producten mogen aanbieden.
Volgens AFM doet BinckBank niet genoeg op dit gebied. Zo is het onduidelijk hoe de bank ervoor zorgt dat de beleggingsproducten niet onder de aandacht worden gebracht van amateurbeleggers. Ook op andere gebieden rammelt het beleid.
De bank heeft vanaf 3 juni twee maanden de tijd gehad om wijzigingen door te voeren. Ook had het bedrijf vier maanden om goede evaluaties uit te voeren. Als BinckBank de problemen niet goed en snel genoeg oplost, moet het bedrijf 250.000 euro betalen per onderdeel dat niet op orde is. BinckBank heeft beloofd de problemen op te lossen.
Waarom is onder toezicht van Henk Kamp zoveel gas opgepompt in Groningen? Die vraag leeft bij veel inwoners van de provincie. Krijgen ze antwoord? Morgen gaat het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar aardgaswinning verder.
Met de tweede verhoorperiode op komst blikken vier Groningers terug én vooruit op de rol die verschillende politici hebben gespeeld en de verhoren de ze te wachten staan.
Voor de enquetecommissie
Drie van de vier bevingsgedupeerden zijn zelf ook voor de enquetecommissie verschenen: Annemarie Heite uit Bedum, Herman de Muinck uit Zuidlaren en Sybrand Nijhoff uit Uithuizen.
Ook Louis Stiller uit Warffum had graag zijn verhaal gedaan voor de commissie, maar is niet gevraagd. "Ik woon weliswaar aan de rand van het bevingsgebied, maar ook hier in de straat heeft 60 tot 70 procent van de huizen schade."
Bron: EenVandaag
Sybrand Nijhoff
Bekijk ook
De rol van Henk Kamp
Alle vier kijken ze reikhalzend uit naar het publieke verhoor van voormalig minister van Henk Kamp, dat later in het proces zal plaatsvinden. Als minister van Economische Zaken was Kamp in 2013 verantwoordelijk voor het oppompen van gas.
Dat jaar is belangrijk, omdat de 54 miljard kubieke meter gas die werd opgepompt de grootste hoeveelheid gas is die ooit werd gewonnen in een jaar. Dat gebeurde vlak nadat in 2012 de zwaarste aardbeving ooit plaatshad: 3,6 op de schaal van Richter bij Huizinge. In 2012 werd er nog 47 miljard kuub gewonnen.
'Wat was de macht van Economische Zaken?'
"Hoe kwam dat besluit, om zo met de veiligheid en welzijn van mensen te spelen, tot stand? Wat is de macht van Economische Zaken geweest?" vraagt Stiller zich af.
Hij hoopt dat Kamp meer los zal laten dan oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma eerder deed. Zij was tussen 1998 en 2002 verantwoordelijk voor de gaswinning en was tijdens een eerdere vragenronde al aan de beurt. Maar tijdens haar ondervraging gaf ze aan dat zij zich een hoop van de gesprekken en gebeurtenissen niet meer voor de geest kon halen.
Bron: EenVandaag
Louis Stiller
Bekijk ook
'Professionele amnesie'
"Het was vrij desastreus omdat ze zich bijna niets wist te herinneren", vertelt Stiller. Hij noemt dat 'professionele amnesie'.
"Ik snap dat je tijdens je periode als minister af en toe beslissingen moet nemen die later heel slecht uitpakken, of waar je later spijt van hebt", zegt hij.
Hoop op erkenning
Maar volgens Stiller had ze daar eerlijk over moeten zijn. "Je bent minister af, je moet ervan leren. Dit iets heel groots geweest. En dat moet ook te zien zijn, te voelen zijn en te horen zijn aan degenen die daar zitten en die op professionele wijze bijgedragen hebben aan dit probleem."
Voor Kamp ligt de mogelijkheid om berouw te tonen er volgens Heite nu ook. Zij hoopt dat nu Kamp met pensioen is, de oud-minister vrijuit kan spreken. "Dat hij de eerlijkheid en menselijkheid kan opbrengen om te zeggen: 'Ik heb dat niet goed gedaan, ik had dat anders moeten doen'."
Bron: EenVandaag
Herman de Muinck
Bekijk ook
'Zoveel mogelijk geld in de staatskas'
De Muinck verscheen zelf ook voor commissie en werd daar gevraagd waarom hij dacht dat de productie in 2013 zo omhoog ging.
"Ik vond dat onbegrijpelijk. En ik was teleurgesteld. Ik mag er toch vanuit gaan dat de volksvertegenwoordigers zich goed inlezen. En ga je dat aan mij vragen?" Hij vindt dat het antwoord niet moeilijk te bedenken is, namelijk 'zoveel mogelijk geld in de staatskas'.
Op de agenda: Maxime Verhagen
Kamp is overigens niet het enige verhoor dat hoog op het wenslijstje van de gedupeerden staat. Zo kijkt Nijhoff ook uit naar de bevraging van Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken tussen 2010 en 2012. "Die heeft besloten het winningsplafond te verhogen tussen 2011 en 2020."
"Hij is nooit naar Groningen gekomen na de aardbeving in 2012. Ik hoorde dat hij niet durfde". Dat had Verhagen volgens Nijhoff wel kunnen doen, want hij trad op 5 november 2022 pas af als minister, maanden na de beving op 16 augustus. Verhagen wordt volgende week verhoord. De datum van het verhoor van Kamp staat nog niet vast.
Die handzame camera die webshop Coolblue aanraadt? Tijdelijk uitverkocht. Zoeken bij andere grote webshops als Bol.com en Kamera Express levert hetzelfde resultaat op: veel goedkope modellen zijn slecht leverbaar. En ook bij kleine, onafhankelijke fotospeciaalzaken is het tekort merkbaar.
Wie nog een digitale camera zoekt om mee te nemen op reis, grijpt in veel gevallen bedrogen mis.
Juni en juli zijn de twee maanden waarin (web)winkels traditiegetrouw veel digitale camera's verkopen. Normaal kunnen ze wel aan die vraag voldoen. Maar vorige zomer en deze zomer is dat lastiger, vertelt Michiel Maas, van CameraNU.nl, een van de grootste online verkopers van digitale camera's. "En dit jaar is wel heel heftig."
Tot twee jaar geleden hadden we vrijwel nooit tekorten. Het tekort bij de goedkopere modellen springt er nu echt wel uit.
Grootste boosdoener van de schaarste is het chiptekort, dat nog altijd aanhoudt. Daarvoor zijn meerdere verklaringen, maar de covid-pandemie speelt een grote rol. In 2020 waren veel chipfabrikanten gedwongen hun deuren te sluiten vanwege de pandemie.
Daarnaast is er door de oorlog in Oekraïne minder of geen export mogelijk van belangrijke stoffen die in chips worden verwerkt. "Maar ook andere materialen zoals rubber zijn door selectieve distributie minder beschikbaar", zegt Liselore Stuut van Bol.com. De toegenomen vraag naar andere elektrische thuisapparatuur zoals laptops speelt eveneens een rol sinds mensen meer thuiswerken.
"Bij alle modellen is er schaarste", vertelt Maas. "Maar de goedkopere modellen springen er wel uit met extra tekorten. We hebben vele backorders van klanten staan voor producten die niet op voorraad zijn. Dat hadden we tot twee jaar geleden nooit."
Op dit moment werken de chipmakers hard om aan de toegenomen vraag te voldoen, onder meer door capaciteitsuitbreiding. Maar dat tekort is pas in 2023 weer opgelost, verwachten onder meer de grote chipmakers TSMC en Intel.
Het blijft spannend
Maas ziet toch dat er nu al verbetering optreedt. "De laatste weken krijgen we mondjesmaat meer systeemcamera's in het midden- en hogere segment op voorraad. Maar voor hoelang we voorraad hebben, is niet bekend. Het blijft spannend komende maanden."
"De beschikbare chips worden met name voor het hoge segment gereserveerd", bevestigt ook een woordvoerder van Media Markt. "Compactcamera's maken daar geen deel van uit en worden momenteel dus minder geproduceerd." Volgens hem is de markt voor compactcamera's al wat langer aan het krimpen en wordt steeds meer gekozen voor alternatieven.
Een alternatief voor de (goedkopere) digitale camera is de camera op de mobiele telefoon. Maar ook bij mobiele telefoons is sprake van een chiptekort, waardoor modellen duurder zijn geworden. En een goedkope smartphone maakt doorgaans foto's die minder van kwaliteit zijn dan die van de compactcamera's.
Hoewel de kwaliteit niet te vergelijken is, ziet Stuut van Bol.com mede vanwege de tekorten een verschuiving richting andere soorten camera's zoals de instantcamera en de analoge camera. Maas noemt dat geen volwaardig alternatief, maar ziet tegelijkertijd dat wegwerpcamera's en analoge fotografie "booming" zijn.
Tijdig bestellen
Maar wie deze zomer nog op vakantie wil en een wegwerpcamera wil meenemen, moet tijdig bestellen. Ook hier zijn flinke tekorten, of worden hoge prijzen gevraagd.
Het laatste alternatief is de tweedehandsmarkt. Hoewel op Marktplaats de modellen die nieuw slecht te leveren zijn ook niet veel voorkomen, zijn er nog voldoende aanbiedingen van iets oudere modellen.
Het platform zag het aantal zoekopdrachten voor het woord 'compact camera' van 1 januari dit jaar tot en met 23 augustus met ruim 200 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de zoekterm 'digitale camera' werd 34 procent meer ingetoetst ten opzichte van het jaar ervoor.
Daarnaast steeg de vraagprijs voor digitale camera's op het platform flink. Tussen 1 juni en 1 augustus nam de prijs voor aangeboden camera's met 100 procent toe. Voor welke prijs de camera's uiteindelijk weggingen, is onbekend, maar het lijkt wel iets te zeggen over de toegenomen vraag.
Het wordt ook wel de grootste vliegtuigroof ooit genoemd: de inbeslagname van honderden geleasede vliegtuigen door Rusland. De schade voor Westerse vliegtuigleasemaatschappijen is enorm: ze zijn voor zo'n tien miljard dollar aan vliegtuigen kwijt.
"Het is pure diefstal", zegt emeritus hoogleraar luchtvaartrecht Pablo Mendes de Leon. "Maar minstens zo erg is dat dit ook gevolgen heeft voor de veiligheid van de passagiers."
Russische registratie
Luchtvaartmaatschappijen hebben meestal niet hun hele vloot in eigendom. Ze maken gebruik van leasevliegtuigen, die - net als bij leaseauto's - niet van de vliegtuigmaatschappij zijn, maar van een leasebedrijf. Ongeveer de helft van de vliegtuigen wereldwijd is geleased, vaak van bedrijven uit Ierland of Bermuda.
Een maand na het begin van de oorlog in Oekraïne moesten Westerse vliegtuigleasebedrijven vanwege sancties hun contracten met Russische luchtvaartmaatschappijen stopzetten. Maar zo'n 500 toestellen bleven in Rusland. Het land beschouwt ze nu als Russisch eigendom en heeft een deel van de vliegtuigen inmiddels een Russische registratie gegeven, zodat ermee gevlogen kan worden. Dat doen de toestellen op dit moment alleen nog binnen de eigen landsgrenzen.
Mendes de Leon noemt de inbeslagname "rechteloos " en de dubbele registratie "al helemaal rechteloos". "Het mag absoluut niet volgens internationaal recht", zegt hij.
"Door die registratiewijziging wordt het toestel onttrokken aan het toezicht van de eigenaar", zegt Joris Melkert, luchtvaartexpert van de TU Delft. "En weten we dus niet meer of het vliegtuig wel goed onderhouden is en of het veilig is."
Echt élk vliegtuigonderdeeltje moet geregistreerd zijn, legt Melkert uit:
'Je kan niet even een boutje of moertje bij de bouwmarkt halen'
Vanwege de sancties mogen bedrijven als Boeing en Airbus geen vliegtuigonderdelen meer aan Rusland leveren. En zonder onderdelen is het niet mogelijk om vliegtuigen te onderhouden, legt Melkert uit.
Rusland lost dat op door vliegtuigen te 'kannibaliseren': een paar toestellen blijven aan de grond en dienen als bron voor vervangende onderdelen. Op die manier kan het land het best een tijd volhouden zonder aanvoer van buitenaf, denkt Melkert. "In Iran mochten en mogen nog steeds geen onderdelen worden geleverd vanwege de atoomboycot. Daar vliegen ze al tientallen jaren met heel oude vliegtuigen, en dat gaat nog steeds."
Total loss
Rusland heeft wel een paar vliegtuigen teruggegeven. Tussen de 50 en 100, schat Melkert. Maar of leasemaatschappijen de rest van de toestellen ooit terug gaat zien, is maar de vraag.
"Als ze ze terugkrijgen, gaat het heel lang duren", zegt hij. "En als het al gebeurt, wat is dan de status van het vliegtuig? Het kost heel veel tijd en geld om de verdwenen onderhoudsgeschiedenis te herbouwen. De kosten daarvan zouden tegen die tijd zomaar hoger kunnen zijn dan de restwaarde van het toestel."
Op zaterdag wordt de sluitingstijd vervroegd tot 19.00 uur al zijn er ook winkels die al om 18.00 uur dicht gaan. In Delft blijft de winkel doordeweeks en op zaterdag nog wel tot 21.00 uur open.
Volgens Ikea is de wijziging ingegeven door het gebrek aan winkelend publiek laat op de avond, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD. Volgens de van huis uit Zweedse keten heeft de eerdere sluiting niets te maken met de personeelskrapte. Ook al staan er bij Ikea talrijke vacatures open.
Ikea stelt dat openingstijden ieder jaar worden geëvalueerd en zo ook dit jaar. „De behoeftes, voorkeuren en het winkelgedrag van onze klanten verandert. We zien dat in de latere avonduren slechts een klein deel van de aankopen plaatsvindt. Ook komen steeds minder nieuwe klanten in de avond binnen”, aldus de woordvoerder.
De restaurants van Ikea gaan logischerwijs ook eerder dicht. Vanwege het ontbijt openen de restaurants al wel een uur of een half uur eerder dan de winkel. Dit verschilt per filiaal. De restaurants sluiten altijd een half uur voor sluitingstijd van de winkel zodat klanten nog rustig naar de kassa kunnen.
Het kabinet gaat vanwege de opvangcrisis gezinshereniging van asielzoekers tijdelijk beperken. Het is straks lastiger voor asielzoekers om hun familieleden achterna te reizen naar Nederland. De maatregel, die geldt tot en met 2023, volgt op een opeenstapeling van wantoestanden in de asielopvang in Nederland, met name in Ter Apel.
Een deel van de asielzoekers komt naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Dit zijn familieleden van statushouders (asielzoekers die hier mogen blijven). Deze groep kwam tijdens de coronacrisis niet vanwege de reisbeperkingen.
Nu is er een inhaalslag gaande. In de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er zo'n 5.700 nareizigers naar Nederland. In totaal kwamen er in deze periode zo'n twintigduizend nieuwe asielzoekers hierheen.
Vanwege de opvangcrisis stelt het kabinet tot en met 2023 een tijdelijke beperking op gezinshereniging in. "De maatregel beperkt tijdelijk het inreizen en verlicht de druk op de asielopvang", schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). "Het voorkomt tegelijk dat nareizende gezinsleden bij aankomst naar Ter Apel moeten reizen met als risico dat zij zonder opvang blijven."
Nareizigers krijgen met de nieuwe maatregel pas een visum (en dus toestemming om naar Nederland te komen) op het moment dat er daadwerkelijk een woning voor ze gereed is. Als er vijftien maanden na hun aanvraag nog geen woning beschikbaar is, mogen ze alsnog naar Nederland komen.
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is al sinds vorig jaar herfst vol en ziet de drukte alleen maar toenemen. Een algehele asielstop is nooit een optie geweest, omdat dat in strijd is met internationale verdragen waar Nederland onderdeel van is.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat weten positief te zijn. Ze hoopt op een snelle verlichting voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar geeft ook aan dat er op zeer korte termijn geen oplossing is voor de mensen die nu op het veld voor het aanmeldcentrum verblijven. Van der Burg gaf vanavond aan dat het zeker twee weken gaat duren voordat het veld zo goed als leeg is.
Extra noodopvangplekken, tijdelijke opschorting deal met Turkije
Er is ook afgesproken dat veiligheidsregio's zich "maximaal" gaan inspannen om per regio 225 aanvullende opvangplekken te realiseren. Die komen bovenop de eerder afgesproken plekken in de crisisnoodopvang. Ook wordt er afgezien van 1 oktober als deadline om te stoppen met de huidige noodopvang.
Daarnaast gaat Nederland tijdelijk minder vluchtelingen opnemen in het kader van een overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije. Normaal neemt Nederland duizend vluchtelingen per jaar op. Dit jaar en volgend jaar worden dat er maximaal 750.
In 2016 kwamen Turkije en de EU overeen elkaar te helpen met de vluchtelingenstroom die vooral door de oorlog in Syrië op gang kwam. Turkije geeft de vluchtelingen geen vrije doortocht naar Europa. In ruil daarvoor nemen EU-landen vluchtelingen op. Niet alle Europese landen hielden zich aan die overeenkomst. Nederland doet dat nu dus tijdelijk ook niet.
Dit jaar nog woningen voor 20.000 statushouders
Het kabinet en gemeenten maakten eerder vandaag verschillende afspraken over de asielopvang. Zo is de bedoeling dat gemeenten dit jaar nog woningen regelen voor twintigduizend statushouders.
Normaal gesproken krijgen asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning toegewezen. Maar op dit moment verblijven bijna zeventienduizend van hen nog in een azc. Daardoor stokt de doorstroming, wat voor enorme problemen zorgt in aanmeldcentrum Ter Apel.
Gemeenten hebben al jaren moeite om statushouders een woning toe te wijzen. Veel gemeenten lopen achter met hun wettelijke taak. Er zijn enorme wachtlijsten voor een sociale huurwoning en er worden te weinig betaalbare woningen gebouwd.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil vol inzetten op het bouwen van flexwoningen. Daarin kunnen naast statushouders ook andere spoedzoekers of studenten wonen.
Gemeenten moeten dit najaar in totaal 20.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning huisvesten, blijkt uit conceptplannen. Het kabinet wil de komende jaren bovendien ruim 730 miljoen euro uittrekken voor verschillende projecten om de opvangcrisis te bestrijden. Er komt voorlopig geen asielstop.
Uit de plannen blijkt dat er vooral lapmiddelen worden ingezet. Het kabinet is van plan om flink de knip te trekken voor de bestrijding van de opvangcrisis. Dat geld wordt ingezet voor verschillende projecten, zoals noodopvang, huisvesting voor statushouders, flexwoningen, inburgering en de aanpak van overlastgevers.
Crisisnoodopvang
Om de druk op de opvang te verminderen gaat elke veiligheidsregio 225 extra plekken voor crisisnoodopvang leveren. De Rijksoverheid betaalt deze crisisnoodopvang. De extra plaatsen zijn hard nodig omdat crisisnoodopvang in principe 1 oktober zou eindigen. Het is de bedoeling dat de crisisnoodopvang voor 1 januari 2023 is afgebouwd.
Voor 1 oktober komt het kabinet met een spoedwet om gemeenten te dwingen een bepaald aantal asielzoekers op te nemen. Het streven is om dat wetsvoorstel nog dit jaar door het parlement te laten aannemen. Dan hoeft het kabinet niet meer bij gemeenten met de pet langs voor plaatsen, is het idee. Die kunnen dan immers worden afgedwongen.
Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU zijn zwaar verdeeld over maatregelen en er zou meer tijd nodig zijn om gezamenlijke politieke keuzes te maken om instroom te beperken. Volgens Haagse bronnen wordt er nog druk onderhandeld over de plannen en kan er vanmiddag nog verandering in komen.
Starlink V2, het satellietennetwerk van SpaceX, kan direct verbinding maken met smartphones. Dat moet de dekking in afgelegen gebieden vergroten. T-Mobile gaat dit aanbieden in de VS, maar SpaceX kijkt ook naar samenwerkingen met providers in andere landen.
"Starlink V2, dat volgend jaar gelanceerd wordt, zal rechtstreeks met mobiele telefoons communiceren", schrijft SpaceX-topman Elon Musk op Twitter. Deze directe verbindingen moeten snelheden van 2 tot 4Mbit/s leveren per 'cell zone'. Huidige Starlink-cellen beslaan een oppervlakte van ongeveer 379km². Het is niet duidelijk hoe groot die zones worden bij Starlink V2. Daarmee is dit in ieder geval niet geschikt voor mobiel internetten, maar levert het netwerk wel voldoende bandbreedte om te bellen en te sms'en in gebieden waar normaal geen mobiel bereik is. Als het rustig is in een dekkingsgebied, zouden klanten wellicht ook 'wat video's kunnen afspelen', voegt de topman toe.
In een presentatie vertelt Musk dat Starlink V2-satellieten een stuk groter zijn dan de huidige generatie en gebruik kunnen maken van het PCS-spectrum. De topman vertelt tijdens een persconferentie dat ze worden uitgerust met antennes van vijf meter om mobiele connectiviteit mogelijk te maken.
Amerikaanse telecomprovider T-Mobile gaat deze functionaliteit in de Verenigde Staten aanbieden, kondigt het bedrijf aan. Volgens de provider biedt zijn netwerk hiermee straks in 'bijna de hele VS' dekking, ook op plekken die voorheen onbereikbaar waren voor 'traditionele' gsm-signalen. De provider wil ook dekking bieden op Hawaï, in delen van Alaska, Puerto Rico en in 'territoriale wateren'. Aanvankelijk gaat het bedrijf Starlink V2 gebruiken voor sms, mms en 'deelnemende berichtenapps'. De provider wil later ondersteuning voor spraakgesprekken en data toevoegen.
De satellietconnectiviteit komt naar verwachting 'voor het einde van 2023 beschikbaar als bèta' bij T-Mobile, nadat SpaceX de eerste benodigde satellieten heeft gelanceerd. De dienst zou gratis beschikbaar komen voor 'de populairste abonnementen' die T-Mobile in de VS aanbiedt. Bij bepaalde abonnementen moet extra betaald worden voor de satellietverbinding. De provider deelt echter nog niet wat de meerprijs daarvan wordt.
SpaceX en T-Mobile geven daarnaast aan dat ze willen samenwerken met mobiele providers uit andere landen, om de verbindingen ook beschikbaar te maken in andere regio's. Het bedrijf spreekt daarbij over 'wederzijdse roaming' op het Starlink-netwerk voor klanten van verschillende providers. Starlink V2-verbindingen moeten op termijn ook beschikbaar komen voor Tesla's, zodat deze in noodgevallen berichten kunnen versturen.
Update, 12.31 uur: In het artikel is verduidelijkt dat de bandbreedtes van 2 tot 4Mbit/s gedeeld moeten worden binnen een cell zone. Met dank aan RocketKoen en Balance.
SpaceX-topman Elon Musk en T-Mobile-ceo Mike Sievert
Schiphol heeft afgelopen half jaar zo'n 65 miljoen euro winst gemaakt. In de eerste helft van vorig jaar had de luchthavengroep nog 140 miljoen euro verlies geleden.
Het bedrijf zegt de resultaten onder meer te danken aan de terugkeer van reizigers, goede resultaten uit investeringen en de overheidssteun die het bedrijf heeft ontvangen.
Het aantal passagiers is in de eerste helft van dit jaar met 359 procent gestegen tot ruim 27 miljoen. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als vorig jaar, toen er door corona minder gevlogen werd. Wel zijn het er nog altijd zo'n tien miljoen minder dan vóór corona, in het eerste halfjaar van 2019. Voor het gehele jaar verwacht Schiphol tussen de 51 en 55 miljoen reizigers te ontvangen.
Overlast
Schiphol Group doet het dus beter, maar is nog lang niet terug op het niveau van voor de coronajaren. Of het herstel verder doorzet is volgens Schiphol ook onzeker. De luchthavengroep gaat ervan uit dat onzekerheden als inflatie en een mogelijke recessie voor de rest van 2022 blijven bestaan.
Daarnaast kampt het bedrijf met personeelstekort op de luchthavens. Het tekort aan bijvoorbeeld beveiligers en bagagepersoneel heeft afgelopen maanden tot lange wachtrijen, geschrapte vluchten en verloren koffers geleid. Als gevolg daarvan moet Schiphol Group reizigers compenseren voor de vertragingen die ze hebben opgelopen.
Of de onderneming ooit weer op het niveau van voor de pandemie kan komen blijft de vraag. Het bedrijf blijft rekening houden met mogelijke reisbeperkingen als gevolg van de ontwikkeling van covid, het economische herstel van de wereldeconomie en bijhorende opschaalproblemen, maar vooral de plannen van het kabinet.
Het kabinet wil namelijk dat Schiphol Group het maximum aantal vluchten terugbrengt van 500.000 per jaar naar 440.000 per jaar vanaf november 2023. Dat moet omdat het bedrijf niet voldoet aan stikstofregels en normen over geluidsoverlast. Over de overlast zegt het bedrijf dat de geluidsmetingen in het afgelopen halfjaar zijn verbeterd.
Hoewel het in juli nog vakantietijd was, steeg het aandeel mensen dat zich ziek meldde naar 4,5 procent. Daarmee bleef het verzuim in Nederland hoger dan gebruikelijk. In juni ging het nog om 4,4 procent.
Die stijgende lijn is ook te zien in de jaarcijfers. Met een gemiddelde van 4,7 procent ligt het verzuim dit jaar tot dusver op het hoogste niveau sinds jaren. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.
Normaal gesproken neemt het aandeel ziekmeldingen in de zomerperiode af, doordat veel mensen vakantie hebben. Maar sinds de coronapandemie neemt het amper af in de zomer.
"Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en dus niet daalde", vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Dit jaar zien we zelfs een stijging."
Bij grote bedrijven en in de zorg is het verzuim het hoogst. Wel blijkt dat medewerkers na een coronabesmetting weer sneller aan het werk zijn. "Tussen februari en juni vorig jaar, toen de alfavariant nog dominant was, gingen mensen na ongeveer vijftien dagen weer aan het werk", weet Penders. "Nu is de helft na zeven dagen alweer terug."
Niet alleen het verzuim door corona neemt toe, ook melden meer mensen zich ziek vanwege psychische klachten. Een hogere werkdruk door de krapte op de arbeidsmarkt draagt hieraan bij. Maar het verzuim steeg afgelopen jaar ook door andere spanningsklachten en burn-outs. "Deze stijging is in lijn met wat we in eerdere jaren zagen", zegt Penders.
Deze inhoud kan helaas niet worden getoond
Wij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.
Nederland heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt in de aanpak van witwassen en financiering van terrorisme. Tegelijk moet Nederland nog meer doen om te voorkomen dat bedrijven en organisaties worden misbruikt voor criminele doeleinden. Dat zegt de Financial Action Task Force (FATF) in een rapport. Bij de internationale antiwitwasorganisatie zijn 37 landen aangesloten, waaronder Nederland, de Europese Commissie en de Samenwerkingsraad van Arabische Golfstaten.
Wat volgens de FATF nog niet goed gaat, is het vaststellen wie de uiteindelijke eigenaar is van elk bedrijf en elke organisatie. Notarissen, advocaten, banken en andere financiële instellingen zouden meer moeten doen om duidelijk te krijgen wie deze zogeheten UBO (Ultimate Beneficial Owner) is.
Veel advocaten en notarissen en sommige financiële instellingen hebben volgens de FATF moeite om bij complexe bedrijfsconstructies de uiteindelijke eigenaar vast te stellen. "Dan bestaat de kans dat meldplichtige instellingen te snel terugvallen op de wettelijk toegestane mogelijkheid om pseudo-UBO's te registreren", aldus de antiwitwasorganisatie.
Ondergronds bankieren
Verder moet de regulering van cryptodienstverleners aangescherpt worden en is er meer geld nodig om ondergronds bankieren en frauduleuze trustkantoren aan te pakken. Ook vindt de FATF dat beter in de gaten moet worden gehouden of notarissen, advocaten en handelaren zich aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme houden. Onder meer de Belastingdienst en de Nederlandse orde van advocaten houden toezicht op de naleving van die wet.
Wat goed gaat volgens de antiwitwasorganisatie is dat Nederland voorrang geeft aan de strafrechtelijke aanpak van witwassen en het afpakken van crimineel geld en dat dit tot steeds betere resultaten leidt.
Ook wordt er in strafrechtelijke onderzoeken veel samengewerkt met andere landen en intensief en innovatief gebruik gemaakt van data en financiële inlichtingen. Ook in de samenwerking met private partijen en de non-profitsector loopt Nederland voorop volgens de FATF.
Het kabinet komt in de herfst met een reactie op de bevindingen en aanbevelingen van de FATF.
Wat is witwassen precies? En hoe werkt het? NOS op 3 legt het uit in deze interactieve special:
De opleiding psychiatrie bij de ggz in Eindhoven is tijdelijk stilgelegd naar aanleiding van klachten van huidige en oud-studenten over een onveilig leerklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de opleiding onder verscherpt toezicht gesteld. De Eindhovense ggz (GGzE) tekent bezwaar aan tegen het besluit.
De RGS hoorde enkele maanden geleden van de klachten. De registratiecommissie beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen in orde is. Als opleidingen en opleiders aan de eisen voldoen, worden zij erkend door de RGS.
In september definitief besluit
De registratiecommissie heeft de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiatrie per 1 juli opgeschort. De opleiding mag voorlopig geen nieuwe studenten aannemen. Als de registratiecommissie bij haar besluit blijft, moeten de 25 artsen die nu worden opgeleid tot psychiater per 1 januari 2023 vertrekken.
Het onderzoek gaat tijdens de schorsing verder. Zo laat een woordvoerder van de registratiecommissie aan Omroep Brabant weten dat betrokkenen binnenkort worden gehoord. Een definitief besluit wordt naar verwachting medio september genomen.
Hoofdopleider 'geschrokken'
Volgens Omroep Brabant gaan de klachten onder andere over de samenwerking met hoofdopleider Machteld Marcelis. Zij is hoogleraar aan Maastricht University en heeft haar werk als hoofdopleider bij de GGzE tijdelijk neergelegd. Er is een vervanger aangesteld.
Waar de klachten precies over gaan, wil de registratiecommissie niet kwijt. Wel zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant dat het schorsen van een opleiding "zowat het zwaarste middel is" dat de registratiecommissie kan inzetten.
Hoofdopleider en hoogleraar Marcelis laat in een korte reactie aan Omroep Brabant weten geschrokken te zijn van de "signalen over een onveilig opleidingsklimaat".
Onrust onder personeel
Het besluit van de RGS heeft volgens Omroep Brabant tot onrust geleid onder het personeel en de artsen in opleiding. Mocht de RGS de licentie definitief intrekken, dan heeft dat volgens gezondheidseconomen Richard Janssen en Xander Koolman grote gevolgen voor de GGzE.
Artsen die opgeleid worden tot psychiater werken namelijk al onder begeleiding van psychiaters bij ggz-instellingen. "Als er ineens 25 wegvallen, ontstaan er gaten in roosters. Dit terwijl er al een stevig tekort aan psychiaters is", legt Janssen uit aan Omroep Brabant. "De werkdruk neemt verder toe en de kans is groot dat minder cliënten worden geholpen."
Volgens Janssen voelt de GGzE het ook in de portemonnee als de licentie definitief wordt afgenomen. "Veel ggz-instellingen hebben het niet al te ruim. Zo kan de schorsing van een opleiding direct de begroting raken."
Bestuurscrisis
Er speelt bij de GGzE ook een andere kwestie. Twee weken geleden zette de Raad van Toezicht het bestuur van de GGzE op non-actief. De reden zou een uit de hand gelopen conflict zijn over de nieuwe bestuursvoorzitter. Het is onduidelijk of de situatie bij de opleiding een rol heeft gespeeld bij de bestuurscrisis.
De bestuurstwist komt volgens Omroep Brabant morgen voor de rechter. De cliëntenraad en de ondernemingsraad van GGzE eisen bij het gerechtshof in Amsterdam dat het bestuur per direct weer aan de slag kan. Een van hun argumenten is dat er tal van dossiers zijn, waar het bestuur actief mee bezig was.
Het besluit van de registratiecommissie om de opleiding tot psychiater te schorsen is volgens ingewijden het belangrijkste dossier.
'Zorg cliënten niet in het geding'
De GGzE schrijft op de eigen website bekend te zijn met de signalen van een onveilig leerklimaat bij de opleiding. De Eindhovense ggz zegt in gesprek te zijn met alle betrokkenen om het klimaat te verbeteren. Ook zal een extern vertrouwenspersoon onderzoek doen. De GGzE benadrukt dat de zorg voor cliënten niet in het geding is.