Rechercher dans ce blog

Saturday, April 30, 2022

Laatste dag om belastingaangifte te doen - RTL Boulevard

Circa 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen een uitnodiging om belastingaangifte te doen over 2021. Dit kon vanaf 1 maart. Vrijdagochtend stond de teller op ruim 8,8 miljoen ontvangen aangiftes, meldt een woordvoerder van de Belastingdienst. Dat komt doordat ook mensen die niet verplicht zijn om aangifte te doen dat soms doen.

De afgelopen dagen zag de Belastingdienst een stijging in het aantal aangiftes, vertelt de woordvoerder. "We zien doorgaans aan het begin en aan het einde van de aangifteperiode dat het aantal aangiftes dat binnenkomt wat hoger ligt." Op extra veel aangiftes de laatste dag voor de deadline is de Belastingdienst 'helemaal ingesteld'. "De systemen staan er goed bij."  

Adblock test (Why?)


Laatste dag om belastingaangifte te doen - RTL Boulevard
Read More

Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard

Als bestemming van het schip staat nu de terminal van het bedrijf Evos in de Amsterdamse Afrikahaven genoteerd. Bij Evos was niemand bereikbaar voor een reactie.

Rond de mogelijke komst van het schip is ophef ontstaan vanwege de Russische lading. Er gelden vanwege de oorlog in Oekraïne sancties tegen Rusland. Het schip vaart echter niet onder Russische vlag maar onder de vlag van de Marshall Eilanden. Bovendien is er een uitzondering op de sancties voor brandstof en voedselproducten.

In Zweden geweigerd

De Sunny Liger was eerder onderweg naar Zweden maar werd daar geweigerd. Dat kwam niet omdat de Zweedse autoriteiten het schip weigerden, maar omdat de Zweedse havenarbeiders zich verzetten tegen het aanmeren.

De Nederlandse vakbond FNV deed, toen het schip daarna koers zette naar Nederland, een oproep om het ook hier te weigeren. Het lag gisteren vanaf twaalf uur 's middags voor de kust vlakbij Rotterdam, waar het volgens de vakbond eerst van de aankomstlijst afgehaald was en er later weer opstond. Toch mocht het de haven niet in, na druk van de vakbond, zo stelt FNV Havens.

Niet aanmeren

"In Zweden hebben de havenarbeiders het fatsoen om het schip te weigeren en het zou van VOC-mentaliteit getuigen als Nederland het schip wel laat aanmeren. Het schip is geen normale klant van de Rotterdamse haven en ik roep de havenarbeiders dan ook op om daar met hun poten van af te blijven", aldus vakbondsleider Niek Stam van FNV Havens gisteren.

Daarna zette het schip rond zeven uur koers richting Amsterdam.

"We hebben gisteravond laat nog allerlei partijen in de Amsterdamse haven verzocht om het schip niet te laten aanmeren en niet te behandelen", zo zegt vakbondsbestuurder Asmae Hajjari van FNV havens zaterdagochtend.

Overleg om 9.00 uur

"Dat is gelukt, de partijen hebben rond middernacht besloten het schip buiten de haven voor anker te laten liggen. Hij wordt niet naar binnen gesleept."

Om 9.00 uur hebben de diverse betrokkenen overleg over de situatie, bevestigen FNV Havens en het Havenbedrijf Amsterdam. Daarna zou duidelijk moeten worden wat er moet gebeuren met het schip. Wegsturen, voor de kust (buiten de zeesluis IJmuiden) voor anker laten liggen of laten aanmeren.

Adblock test (Why?)


Spoedoverleg over schip met Russische gasolie dat voor kust Amsterdam ligt - RTL Boulevard
Read More

Thursday, April 28, 2022

Nog 26 jaar en dan verdienen vrouwen net zo veel als mannen - NU.nl

Als het loonverschil tussen mannen en vrouwen in hetzelfde tempo blijft krimpen als in de afgelopen decennia, duurt het nog 26 jaar voordat beide seksen evenveel verdienen. Dat is op te maken uit cijfers van het CBS: vrouwen verdienden vorig jaar per uur gemiddeld 13 procent minder dan mannen en dat verschil daalt sinds 1995 met 0,5 procent per jaar.

Mannen verdienden vorig jaar gemiddeld 25,84 euro bruto per uur, terwijl vrouwen uitkwamen op 22,43 euro. Dat het verschil zo groot is, komt onder meer doordat mannen oververtegenwoordigd zijn in beroepen met een hoog uurloon (meer dan 32 euro). Bij banen die minder goed betalen, zijn de uurlonen van mannen en vrouwen vrijwel gelijk.

Volgens het CBS loopt het loonverschil tussen beide seksen sinds 1995 met gemiddeld 0,5 procent per jaar terug. Dit komt onder meer doordat steeds meer vrouwen hoogopgeleid zijn. In de leeftijdsgroep tot vijftig jaar zijn zelfs meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen. Toch zou het in dit tempo nog ruim een kwart eeuw duren voordat mannen en vrouwen hetzelfde gemiddelde uurloon hebben.

Dit komt onder meer doordat vrouwen vaker parttime werken dan mannen. De goedbetaalde banen zijn meestal fulltime functies en slechts een derde daarvan wordt door vrouwen vervuld. Mede daardoor was het verschil in jaarloon tussen beide seksen vorig jaar maar liefst 36 procent.

Adblock test (Why?)


Nog 26 jaar en dan verdienen vrouwen net zo veel als mannen - NU.nl
Read More

Personeel in zorg, horeca en retail denkt aan opstappen: 'Alleen meer salaris geven is niet genoeg' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Personeel in zorg, horeca en retail denkt aan opstappen: 'Alleen meer salaris geven is niet genoeg'  AD.nl
  2. Vier op de tien werknemers in zorg, horeca of retail overweegt baan op te zeggen  AD.nl
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Personeel in zorg, horeca en retail denkt aan opstappen: 'Alleen meer salaris geven is niet genoeg' - AD.nl
Read More

Emerce100: de beste bedrijven in e-business 2022 - Emerce

Bij de Accelerators zien we Brightlands na twee jaar zonder vermelding terug in het overzicht met 5,5 sterren, een halve ster meer dan in 2019. Rockstart gaat na twee jaar van 5 sterren naar 5,5 sterren.


Crowdfunders

Bedrijf Score
CrowdAboutNow
Geldvoorelkaar.nl
Funding Circle
Collin Crowdfund
Oneplanetcrowd
Symbid

Van acht Crowdfunders gingen we naar zeven vorig jaar en zes in 2022. CrowdAboutNow heeft net als vorig jaar 5,5 sterren, Funding Circle opnieuw 5 sterren. Collin Crowdfund scoort al vier jaar constant 5 sterren.


Venture capitalists

Bedrijf Score
Holland Capital
Axivate Capital
Newion
Prime Ventures
henQ
Solid Ventures
Endeit Capital
Walvis
Peak Capital

Het aantal vermeldingen gaat van elf naar negen. Wel allemaal namen die eerder ook al genoteerd stonden. Zo zijn Solid Ventures (in 2019 4,5 sterren) en Holland Capital (in 2020 4,5 sterren) terug in het overzicht. Prime Ventures gaat er een hele ster op vooruit ten opzichte van 2021.

Newion en Axivate Capital worden het best gewaardeerd voor betrouwbaarheid, Holland Capital voor kennis/knowhow, prijs-kwaliteit en flexibiliteit.


Bureaugroep

Bedrijf Score
Handpicked agencies
Candid Platform
Happy Horizon
Intracto Group (becoming iO)
dentsu
LevelUp Group
Spotler Group
NOSUCH Group
Linehub
Endeavour Group
Ace
4NG

Vorige editie elf vermeldingen, nu twaalf, waarbij Spotler Group en Linehub nieuw zijn. Candid Platform (vorig jaar 4,5 sterren) en Happy Horizon (vorig jaar 5 sterren) worden beter gewaardeerd dan vorig jaar en krijgen – net als Handpicked agencies – 6 sterren. Ook Candid Platform, dentsu en NOSUCH Group krijgen betere waarderingen.


Digitale dienstverleners

Bedrijf Score
Boldly XR (part of Handpicked agencies)
daily dialogues (part of Candid Platform)
Lightbase
Move4Mobile
TDE (part of Handpicked agencies)
Bambuu
Bluebird Day (part of Handpicked agencies)
C2B
DeliveryMatch
E-sites (part of Handpicked agencies)
Flashpoint (part of Happy Horizon)
Gradient
Happy & Healthy (part of Happy Horizon)
Happy Cactus (part of Happy Horizon)

De lijst digitale dienstverleners van 2021 is geheel herzien en bevat allemaal andere namen. Waren de scores vorige keer 4 tot 5,5 sterren, nu is dat 6,5 en 7 sterren.

Top 10 aan de hand van de NPS-score

In de Top 10 is de eerste plaats weggelegd voor een softwareaanbieder, de tweede valt in de categorie Media & Advertising. De overige acht vermeldingen komen alle uit een van de subcategorieën onder Bureaus.

Lees meer informatie over Emerce100 en de onderzoeksverantwoording. De Emerce100 is in print en in downloadversie verkrijgbaar. Het magazine is te verkrijgen bij een abonnement .

Adblock test (Why?)


Emerce100: de beste bedrijven in e-business 2022 - Emerce
Read More

KLM schrapt vluchten in weekend na oproep om chaos op Schiphol te voorkomen - NU.nl

Luchthaven Schiphol heeft alle luchtvaartmaatschappijen gevraagd komend weekend maatregelen te nemen om extreme drukte tegen te gaan. Dat meldt luchtvaartmaatschappij KLM in een bericht aan haar personeel. Het bedrijf verwacht vrijdag vluchten te moeten schrappen. Hoeveel er niet kunnen doorgaan, is nog niet bekend.

"KLM gaat op korte termijn met Schiphol om de tafel om te bespreken welke meer structurele oplossingen zij voor ogen heeft", staat in de interne memo die door persbureau ANP is ingezien. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het belangrijk blijft dat passagiers op tijd naar de luchthaven komen.

Schiphol bevestigt met luchtvaartmaatschappijen in gesprek te zijn over een oplossing om "de druk op het hele systeem te verlichten". De luchthaven heeft ze daarom verzocht om boekingen voor aankomend weekend te schrappen.

Het vliegveld vraagt de airlines geen nieuwe boekingen voor de periode tussen 2 en 8 mei meer aan te nemen. Het is nog niet duidelijk hoezeer de passagiersstroom moet slinken om de situatie beheersbaar te houden.

Extra drukte door onder meer vakantietijd

De extra drukte wordt volgens Schiphol veroorzaakt door de vakantietijd, meldde de luchthaven woensdag. Toen was het er ook erg druk.

Bovendien kampen verschillende luchtvaartmaatschappijen en dienstverleners als beveiligingsbedrijven met personeelstekorten. Onder meer door ziekte is er bij deze bedrijven een gebrek aan personeel.

Afgelopen zaterdag ontstond er chaos op Schiphol door een staking van bagageafhandelaars van KLM. Daardoor konden veel vluchten niet vertrekken en liepen de vertrekhallen vol.

TUI wil geen vluchten schrappen

Reisorganisator TUI laat weten geen vakanties en dus ook geen vluchten te willen schrappen. "Dit zijn vakantievluchten van mensen die daar al twee jaar naar uitgekeken hebben", zegt een woordvoerder. TUI zegt "vanzelfsprekend" al maatregelen te hebben genomen om de drukte op de luchthaven te beheersen.

"Er lopen mensen die de zaak stroomlijnen, maar op enig moment is het ook niet meer in onze handen, zoals de knelpunten bij security. Daar kan alleen Schiphol wat aan doen."

Adblock test (Why?)


KLM schrapt vluchten in weekend na oproep om chaos op Schiphol te voorkomen - NU.nl
Read More

Rechter zet Sywert van Lienden voorlopig uit bestuur stichting - NOS

Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme worden geschorst als bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Dat heeft de rechtbank beslist, op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat Van Lienden en zijn zakenpartners het netwerk en de goodwill van de stichting hebben gebruikt om orders binnen te halen voor hun eigen commerciële bedrijf.

De rechtbank heeft een curator aangesteld die nu kan onderzoeken of Van Lienden en zijn compagnons aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade. Volgens officier van justitie Otto van der Bijl is de schorsing een belangrijke eerste stap om de miljoenenwinst terug te halen bij Van Lienden en zijn zakenpartners. Hij heeft niet de indruk dat het geld is weggesluisd: "We gaan ervan uit dat we het kunnen terughalen."

In een reactie laten Van Lienden, Damme en Van Gestel weten dat ze verbaasd zijn over de uitspraak. Ze zeggen dat ze meewerken aan meerdere onderzoeken en daarmee doorgaan "zodat helder zal worden dat er oprecht en integer is gehandeld".

Deal van 100 miljoen

Van Lienden sloot aan het begin van de coronacrisis een deal van 100 miljoen euro met de overheid voor het leveren van mondkapjes. Hij beloofde dat kosteloos te doen, maar Van Lienden en twee zakenpartners richtten kort na het sluiten van de deal een bedrijf op waarmee ze wel degelijk winst maakten.

Volgens het OM gaat het om zo'n 30 miljoen euro. Na belastingaftrek keerde Van Lienden zichzelf 9 miljoen euro uit, zijn zakenpartners ieder 5 miljoen euro. Daarmee is de stichting flink benadeeld, concludeert het OM.

Eerder deze maand heeft het OM daarom aan de rechter gevraagd om Van Lienden en zijn overgebleven compagnon Bernd Damme te schorsen en te ontslaan. De derde zakenpartner, Camille van Gestel, trad eerder zelf al terug.

Naast het OM hebben ook zeven oud-werknemers van de Stichting Hulptroepen Alliantie een verzoek ingediend om het bestuur uit zijn functie te zetten. Vandaag heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald dat het bestuur met onmiddellijke ingang wordt geschorst. Een beslissing over ontslag volgt later.

Advocaten van de oud-werknemers zijn blij met de schorsing, omdat die ertoe kan leiden dat het geld "op de juiste plek komt". Ze hopen dat het nieuwe bestuur van de stichting maatregelen neemt, een schadevergoeding eist en ervoor zorgt dat het geld op de juiste plaats komt.

Adblock test (Why?)


Rechter zet Sywert van Lienden voorlopig uit bestuur stichting - NOS
Read More

Bedrijf achter Knorr en Dove wil prijzen verder verhogen door oorlog in Oekraïne - NOS

Unilever, het bedrijf achter bekende supermarktmerken als Andrélon, Cif en Calvé, verwacht de prijzen van zijn producten in de tweede helft van dit jaar verder te verhogen. Volgens het concern is dat nodig omdat grondstoffen snel in prijs stijgen, mede door de oorlog in Oekraïne.

Vanwege de duurdere grondstoffen lopen de kosten voor Unilever in de eerste helft van het jaar op met 2,1 miljard euro. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf nog meer kwijt te zijn, namelijk 2,7 miljard euro. Die kosten wil het bedrijf de komende maanden en jaren in de prijzen van de producten doorvoeren.

A-merken zoals die van Unilever hebben ongeveer een marktaandeel van rond de 20 procent in Nederlandse supermarkten. Eerder waarschuwde het bedrijf al dat de prijzen omhoog zouden gaan vanwege de hogere grondstofprijzen. Een half jaar geleden verwachtte het concern nog dat de prijsstijgingen aan het eind van 2022 zouden afvlakken.

Inflatie

Uit de laatste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de prijzen van eten en drinken snel oplopen. In maart was voeding 6,2 procent duurder dan een jaar geleden.

Unilever verhoogde zijn prijzen met meer dan 8 procent. De omzet ging met bijna 12 procent omhoog naar 13,8 miljard euro. Wat Unilever onderaan de streep overhoudt, maakt het bedrijf bij de halfjaarcijfers bekend.

Adblock test (Why?)


Bedrijf achter Knorr en Dove wil prijzen verder verhogen door oorlog in Oekraïne - NOS
Read More

Wednesday, April 27, 2022

Brussel wil meer migranten naar EU halen: 'Heel slecht plan' - Telegraaf.nl

Premium

Het beste van De Telegraaf

’In bijna alle lidstaten zijn personeelstekorten’

Brussel - Deskundigen zeggen dat Nederland de komst van nieuwkomers nog amper kan bolwerken, maar Brussel lanceerde woensdag plannen om juist meer migranten naar de Europese Unie te halen.

Adblock test (Why?)


Brussel wil meer migranten naar EU halen: 'Heel slecht plan' - Telegraaf.nl
Read More

FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij'  AD.nl
  2. Voorzitter FNV: grote acties als koopkracht niet verbetert  RTL Boulevard
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

FNV-voorzitter waarschuwt voor meer acties: 'Tijd van praten is voorbij' - AD.nl
Read More

EU wil met plan voor legale migratie drie vliegen in één klap slaan - NOS

Het Nederlandse UWV verleende vorig jaar 10.000 werkvergunningen aan mensen van buiten de EU, op een totaal van 400.000 vacatures. Vacatures die open blijven staan, bijvoorbeeld in de bouw, drukken het economisch herstel of maken de economische weerbaarheid in tijden van bijvoorbeeld oorlog minder groot.

De zogenoemde 'talentendatabase' die de Europese Commissie met andere landen wil sluiten, zou de vraag van een werkgever in bijvoorbeeld Nederland heel gericht moeten gaan koppelen aan het aanbod van een potentiële werknemer van buiten de EU.

Eurocommissaris Johansson (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat bij het afsluiten van die partnerschappen niet over quota gesproken zal worden. "De lidstaten bepalen uiteindelijk nog steeds hoeveel mensen ze nodig hebben en hoeveel ze toelaten", zei Johansson.

Risico op uitbuiting verkleinen

In het werkgelegenheidsplan gaat het ook over betere bescherming voor arbeidsmigranten. Werknemers van buiten de EU zijn nu te afhankelijk van het bedrijf dat ze laat overkomen, vindt de Commissie. Als het contract afloopt, moet de werknemer de EU verlaten. Dat werkt afhankelijkheid in de hand en daarmee het risico op uitbuiting.

De Commissie stelt in het nieuwe plan voor dat bij beëindiging van het eerste contract de werknemer de tijd heeft om een nieuwe baan te zoeken. Dat kan dan ook in een ander EU-land zijn. Ook de verblijfsperiode wordt langer.

'Hoop op vergemakkelijken migratiediscussie'

Door het makkelijker te maken om migranten toe te laten die de EU nodig heeft, hoopt de Europese Commissie verder dat het aantal illegale migranten afneemt.

Dat lijkt enigszins op het Australische model van immigratie, maar daar wil Eurocommissaris Schinas, die het migratiedossier in zijn portefeuille heeft, niets van weten: "We zijn al sinds 2020 bezig om het Europees migratiebeleid vorm te geven. Dit is daar een stap in."

In 2020 presenteerde de EU een voorstel - het migratiepact - om alle kwesties rond de aankomst en het verblijf van migranten in de EU Europees te regelen. Sindsdien zit de discussie over met name de verdeling van migranten over lidstaten muurvast.

Door nu afspraken te maken met landen van herkomst probeert de Commissie migratie naar de EU bij de bron af te remmen. Het verlagen van de drempel voor legale migratie past in die lijn. Schinas erkende vandaag dat het de discussie over migratie in brede zin kan vergemakkelijken.

Adblock test (Why?)


EU wil met plan voor legale migratie drie vliegen in één klap slaan - NOS
Read More

Nieuwe dreun voor stikstofbeleid: snelheidsverlaging op snelweg deugt niet - NRC

Natuurschade De snelheidsverlaging op snelwegen als methode om extra stikstofruimte te creëren, is door de rechtbank in Haarlem afgekeurd. De snelheid overdag blijft wel gewoon honderd kilometer puur, aangezien dat nog altijd „ten goede komt aan de natuur”.

Het idee was dat er door de snelheidsverlaging minder stikstof zou worden uitgestoten en daarmee stikstofruimte zou ontstaan voor woning- en wegenbouw.
Het idee was dat er door de snelheidsverlaging minder stikstof zou worden uitgestoten en daarmee stikstofruimte zou ontstaan voor woning- en wegenbouw. Foto Morris Bennis/ANP/HH

Op papier lijkt altijd alles simpel: minder vroem-vroem op de snelweg zorgt voor een lagere stikstofuitstoot (oftewel: minder neerslag op de natuur), waardoor de bouw van woningen en snelwegtrajecten ongeremd kan doorgaan. Toch?

Aan deze redenatie komt na twee jaar een einde. De rechtbank in Haarlem heeft afgelopen vrijdag in een verstrekkend vonnis een gapend gat geschoten in een zeer belangrijk onderdeel van het Nederlandse stikstofbeleid. De snelheidsverlaging op Nederlandse snelwegen, waardoor minder stikstof wordt uitgestoten en stikstofruimte vrijkomt voor woning- en wegenbouw, deugt niet. De gevolgen zijn enorm: de bouw van duizenden woningen staat op de helling.

Premier Rutte zei bij invoering al dat hij deze ‘rotmaatregel’ liever niet wilde nemen

Hiermee heeft het kabinet er een nieuw probleem bij in het stikstofdossier. Na de problematische ruilhandel en strijd om stikstofruimte tussen boeren, provincies en industriebedrijven; het geringe animo onder boeren om vrijwillig te stoppen én de duizenden boerenbedrijven zonder natuurvergunningen, is er nu de afkeuring van de snelheidsverlaging als manier om stikstofruimte te creëren. Het was een van de eerste ingrepen die toenmalig kabinet-Rutte III deed nadat de omvang van de stikstofcrisis was doorgedrongen. Premier Rutte zei toen al dat hij deze „rotmaatregel” liever niet wilde nemen.

Dat het een noodgreep was, was in het begin al duidelijk. In maart 2020 voerde Rutte III onder grote druk een snelheidsverlaging door. De Raad van State had in mei 2019 geoordeeld dat Nederland jarenlang te weinig deed om de uitstoot van stikstof terug te dringen, en dat de natuur hiervan de dupe was – deze verslechterde en dat mag niet volgens Europese regels. De bouw van duizenden woningen en talrijke snelwegtrajecten viel in één klap stil.

Stikstofbank

De snelheidsverlaging van 120 kilometer per uur naar 100 kilometer overdag moest de impasse beslechten. De extra stikstofruimte die ‘vrijkwam’, werd opgenomen in een stikstofbank waaruit geput kon worden voor woningbouw en snelwegprojecten.

Zo zou in Bergen een nieuwbouwwijk verrijzen van 163 woningen, dicht bij beschermd natuurgebied het Noordhollands Duinreservaat. De provincie was akkoord. Maar een groep omwonenden ging tegen de bouw van de nieuwbouwwijk in bezwaar. Afgelopen vrijdag haalden ze hun gelijk. De rechtbank in Haarlem vernietigde de natuurvergunning voor de bouw van de woningen. De provincie had de vergunning niet af mogen geven, omdat het nabijgelegen natuurgebied mogelijk extra wordt aangetast.

De snelheidsverlaging zelf als middel om stikstofruimte vrij te spelen is ook omstreden, volgens de rechtbank. Zo blijkt uit onderzoeken die het ministerie van Landbouw liet uitvoeren dat in de buurt van vijf natuurgebieden (Brunssummerheide, Maasduinen, Sint-Jansberg, de Veluwe en Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek) de snelheidsverlaging niet tot minder stikstofuitstoot leidt, maar juist tot meer. Dit komt onder meer doordat automobilisten om de snelheidsverlaging te vermijden, uitwijken naar sluiproutes over landweggetjes langs of door kwetsbare natuurgebieden.

33.000 woningen

De uitspraak heeft implicaties voor mogelijk talrijke vergunde bouwprojecten. De provincies hebben voor circa 134 projecten ruimte gehaald uit de stikstofbank voor de bouw van in totaal ruim 33.000 woningen, volgens een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO), een club die de belangen behartigt van de twaalf provincies. De provincie Noord-Holland is koploper met bijna 14.000 woningen, gevolgd door Zuid-Holland met bijna 5.400.

Kunnen deze woningen nog wel gebouwd worden? Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verzekert dat niet alle 33.000 huizen in gevaar komen door het vonnis, omdat sommige vergunningen al „onherroepelijk” zijn. Hier kan niet tegen geprocedeerd worden, volgens de woordvoerder.

Tegen negen verleende bouwvergunningen (waarvan zeven in Zuid-Holland) is wel beroep aangetekend, zegt de woordvoerder: „Dat wordt nog spannend.” Daarnaast is voor vijf recent vergunde woningbouwprojecten (samen circa tweehonderd woningen) de beroepstermijn nog niet verstreken voordat deze -onherroepelijk zijn.

Het vonnis kwam niet echt onverwacht. In een lange brief van 24 kantjes die minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) op 1 april naar de Tweede Kamer stuurde, schreef ze op pagina 17 in wollig ambtenarenjargon dat de snelheidsmaatregel niet meer gebruikt zou worden om stikstofruimte vrij te spelen voor bouwprojecten. En het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat voor de aanleg van snelwegtrajecten ook wilde putten uit stikstofruimte die vrijkwam door de snelheidsverlaging, bedacht zich op het laatste moment. Minister Van der Wal wil de snelheidsverlagende maatregel uit de stikstofbank schrappen.

Lees ook: Minister Van der Wal over stikstofprobleem: ‘Straks kunnen we geen schoon water meer uit de kraan drinken’

Geen groot succes

Volgens de woordvoerder van LNV „piepte en kraakte” het gebruik van de snelheidsverlagende maatregel, maar was die destijds toch de juiste oplossing.

De stikstofbank zelf is tot nu toe nog geen groot succes. Aanvankelijk wilde toenmalig landbouwminister Schouten de stikstofbank ook gebruiken voor ruimte die zou vrijkomen door boeren op te leggen hun dieren eiwitarmer veevoer te geven. Maar die maatregel stuitte op heel veel verzet onder boeren, en ging op het laatste moment toch niet door.

Volgens de LNV-woordvoerder is dit echter niet het einde van de stikstofbank. De maximale snelheid blijft overdag honderd kilometer per uur, volgens de woordvoerder, omdat dit nog altijd voor minder uitstoot zorgt dan bij 120 kilometer en daarom nog steeds „ten goede komt aan de natuur”.

Adblock test (Why?)


Nieuwe dreun voor stikstofbeleid: snelheidsverlaging op snelweg deugt niet - NRC
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...