Rechercher dans ce blog

Thursday, March 31, 2022

Poetins decreet over roebels voor gas: de gevolgen voor Nederland en Europa - Volkskrant

Een kraan wordt bediend in 2015 bij een drukstation, onderdeel van een gasleiding die van Rusland via Oekraïne naar Europa loopt. Beeld EPA
Een kraan wordt bediend in 2015 bij een drukstation, onderdeel van een gasleiding die van Rusland via Oekraïne naar Europa loopt.Beeld EPA

Waarom wil Poetin graag dat westerse bedrijven in roebels betalen?

Dat is nog best ingewikkeld. Duidelijk is in elk geval wat hij ermee wil bereiken. Door het afrekenen in roebels stijgt de vraag naar de Russische munt, waardoor de vrije val wordt gestuit waarin de munt de afgelopen maanden terecht was gekomen. Daardoor wordt het voor Russen weer minder duur om buitenlandse producten te kopen.

De constructie zelf is vreemd. Gazprom krijgt namelijk dagelijks ongeveer een miljard euro binnen voor het gas dat het verkoopt aan EU-landen. Gazprom zou met dat geld ook zelf roebels kunnen inkopen, zou je zeggen. Maar door de sancties tegen Rusland lukt dat blijkbaar niet. Poetin wil die sancties dus feitelijk omzeilen door Europese bedrijven direct in roebels te laten betalen. Of, zoals donderdag later op de dag duidelijk werd, met een vreemde balletje-balletjeconstructie via de Gazprombank in Luxemburg.

Hoe serieus neemt de markt het ‘roebelbesluit’?

Het Nederlandse gashandelshuis Gasterra zegt vast te houden aan de afspraken die zijn gemaakt over betalingen in euro’s. Ook Eneco, dat een contract heeft met Gazpromdochter Wingas, laat weten ervan uit te gaan dat het de rekening in euro’s kan blijven voldoen. Ook Vattenfall liet donderdag weten dat het gewoon in euro’s blijft betalen.

. Beeld .
.Beeld .

Schieten de gasprijzen nu weer omhoog?

De prijs op de belangrijke Nederlandse TTF-gasmarkt steeg, maar niet spectaculair. Kort na Poetins aankondiging schoot de gasprijs van ongeveer 110 euro per megawattuur naar bijna 130. Later zakte hij weer naar 121 euro. Daarmee blijft hij ver onder het niveau van 217 euro van een maand geleden. De markt verwacht kennelijk dat het decreet er niet op zal uitdraaien dat het gas meteen wordt afgesloten.

Toch houden regeringen er rekening mee dat de gaskraan vanuit Rusland mogelijk dichtgaat. Wat zou dat voor Nederland en Europa betekenen?

Als Rusland de kraan dichtdraait, gaat in Nederland en de rest van Europa niet direct het licht uit. De Nederlandse gasvoorraden zijn nu, aan het eind van de winter, voor ongeveer eenvijfde gevuld. Naast de voorraden heeft Nederland nog andere bronnen, zoals kleine velden in de Noordzee, vloeibaar lng dat via de Rotterdamse haven arriveert en aardgas dat via pijpleidingen uit Noorwegen komt.

Toch zou afsluiting van Russisch gas wel degelijk direct om actie vragen. Want in de Europese Unie is afgesproken dat op 1 oktober alle gasbergingen in Europa voor 90 procent gevuld moet zijn, om de komende winter probleemloos door te komen. Dat is al een uitdaging mét Russisch gas. Als het Kremlin de kraan dichtdraait, wordt het vullen helemaal een lastige taak.

Andere Europese landen anticiperen daar al op. Zo gaf Duitsland woensdag een ‘gasalarm’ af, wat erop neerkomt dat consumenten en bedrijven zuiniger moeten zijn met gas. De achterliggende gedachte is dan dat al het gas dat nu niet gebruikt wordt de komende winter goed van pas komt.

. Beeld .
.Beeld .

Heeft Nederland ook zo’n alarmeringsplan?

Ja. Elke EU-lidstaat is verplicht een plan te hebben voor situaties waarin de energietoevoer stopt. Ook Nederland heeft een (nood)plan om gas te besparen.

De eerste stap is een voorlichtingscampagne die zaterdag begint. Die moet consumenten en bedrijven ertoe uitnodigen zuinig om te gaan met gas en elektriciteit. Besparen is in de zomer iets minder effectief dan in de winter, omdat consumenten de komende maanden relatief weinig energie gebruiken om hun huis te verwarmen. Maar ook minder douchen en een spaarzaam gebruik van energieverslindende apparaten hebben effect. Een volgende fase in het noodplan zou zijn dat bepaalde bedrijven op last van de overheid minder of geen energie meer mogen gebruiken.

Hoe werkt het noodplan als bedrijven minder gas krijgen?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het ministerie van Economische Zaken heeft de afgelopen maanden geïnventariseerd hoe zo’n afschakeling van bedrijven in de praktijk zou moeten verlopen. De zestig grootste energieverbruikers zijn ondervraagd over de mogelijke consequenties. Die gegevens zijn niet openbaar, omdat het bedrijfsgevoelige informatie is.

Sommige bedrijven hebben er de afgelopen maanden wel enige toelichting op gegeven. Daaruit blijkt dat afsluiten simpeler klinkt dan het is. Neem de papierfabriek Sappi uit Maastricht. Het stilleggen van de productie zou uiteraard vervelend zijn voor alle afnemers van dat papier. Maar een onbedoeld neveneffect zou zijn dat de bewoners van de naastgelegen wijk straks wellicht in de kou zitten: met de restwarmte uit de fabriek worden hun huizen verwarmd.

Ook zijn er industrieën waarvoor een onmiddellijke sluiting desastreus is. Zo zou het onherstelbare schade aanrichten als de ovens van glas- of staalfabrieken uitgaan. Een goed afschakelplan moet met al dit soort overwegingen rekening houden.

Adblock test (Why?)


Poetins decreet over roebels voor gas: de gevolgen voor Nederland en Europa - Volkskrant
Read More

Schoonzoon doodgeschoten man McDonald's: 'Onze familie is kapotgemaakt' - RTL Boulevard

Badr zat gisteren met zijn vrouw in de auto toen hij op sociale media zag wat er was gebeurd in de McDonald's. In eerste instantie voor hem zeker geen aanleiding om te denken dat er iets met zijn familie aan de hand was. "Ik dacht, nu komt het wel dichtbij. Verder niks."

Criminele banden

Maar toen ze in een bericht lazen dat het ging om een oud-eigenaar van Grillroom Sahara, wist hij dat het mis was. Hij reed samen met andere familieleden naar de McDonald's. "We zijn nog steeds in shock. Hüseyin had vijf kinderen en twee kleinkinderen, Ali drie kinderen en vier kleinkinderen. Het is echt vreselijk."

Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. Op beelden is te zien dat de politie de omgeving rondom het restaurant heeft afgezet en onderzoek doet.

Het ergste vindt de familie nog dat snel na het overlijden van zijn schoonvader en diens broer, er verhalen naar buiten kwamen over het criminele milieu, waarin Ali zich mogelijk zou hebben begeven. Ali zou volgens die verhalen veel schulden hebben, ook bij criminele contacten. Ook zou hij omgaan met kennissen van de tot levenslang veroordeelde Huseyin Baybasin.

Ali zou naar de McDonald's gelokt zijn. Dat broer Hüseyin ook zou overlijden bij de aanslag, zou gezien zijn als zogenoemd 'collateral damage'.

'Ali was twee weken In Nederland'

De familie doet de verhalen over het criminele milieu van Ali af als onzin. "Daar zijn wij zo van geschrokken", zegt Badr. "Het zijn de twee liefste mannen van de wereld."

"Hüseyin is maatschappelijk werker en staat voor iedereen klaar. Ali heeft veertig jaar in de horeca gewerkt en geniet nu van zijn pensioen in Turkije. Die was nu twee weken in Nederland om zijn familie te bezoeken. Niemand in de familie heeft ooit conflicten gezien. Hoezo criminele banden?"

De schoonzoon van Hüseyin vindt het ook bizar dat het incident juist in de McDonald's plaatsvond. "Ali is ooit in een McDonald's in Zwolle begonnen als manager."

'Weten niet in welke hoek we moeten zoeken'

Wat de familie wel beangstigt, is dat de actie in de McDonald's wel degelijk op zijn familie gemunt was. Althans zo lijkt het. "Ik leg de hand op mijn hart: wij weten echt niet in welke hoek we moeten zoeken."

De afgelopen dag was één grote shock. En door al dat nieuws over criminele banden is er al helemaal geen ruimte om normaal te rouwen. "We hebben twee familierechercheurs toegewezen gekregen. Wij staan achter het politie-onderzoek, maar zij laten ook niks los. We weten niets."

Uitvaart en rouwproces

De komende dagen is het vooral afwachten. Wachten totdat de politie klaar is met het onderzoek en de lichamen worden vrijgegeven. "Wij moeten alles regelen voor de uitvaart. Daarna zal het vast een stuk rustiger zijn en is er ruimte voor het rouwproces." 

Maar dan pas komt ook de pijn, weet Badr. "Want dan zijn de huizen ineens leeg..." 

Adblock test (Why?)


Schoonzoon doodgeschoten man McDonald's: 'Onze familie is kapotgemaakt' - RTL Boulevard
Read More

Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord over thuiswerken: meer zeggenschap personeel - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord over thuiswerken: meer zeggenschap personeel  AD.nl
  2. SER: 'Geef werknemers meer zeggenschap over thuiswerken'  NOS
  3. Werknemers krijgen meer vrijheid om te bepalen waar ze werken  NU.nl
  4. SER: geef werknemers meer zeggenschap over thuiswerken  NRC
  5. Hybride werken een blijvertje volgens SER: veel voordelen zoals reistijd en -kosten besparen  AD.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Werkgevers en vakbonden bereiken akkoord over thuiswerken: meer zeggenschap personeel - AD.nl
Read More

Poetin: 'Wie vanaf vrijdag niet in roebels betaalt, krijgt geen gas meer' - NU.nl

De Russische president Vladimir Poetin houdt vast aan de eis dat "onvriendelijke landen" vanaf vrijdag in roebels moeten betalen voor het gas dat ze uit Rusland halen. In een net ondertekend decreet staat volgens hem dat alle contracten met landen die dat niet doen, zullen worden beëindigd. Als dat gebeurt, wordt in ons land het gasnoodplan geactiveerd, zegt een woordvoerder van het kabinet.

Poetin kondigde iets meer dan een week geleden aan dat hij alleen nog maar roebels wil accepteren voor leveringen van gas aan de in zijn ogen onvriendelijke landen. Daarmee doelt hij overwegend op westerse landen. Meteen stuitte hij op verzet van bijna de hele westerse wereld. Waarnemers hadden niet het idee dat het zover zou komen, maar Poetin lijkt toch voet bij stuk te houden, al is er veel onduidelijkheid over de kwestie.

De Russische president beweert donderdag dat hij een decreet heeft ondertekend waarin staat dat alle contracten met landen die niet in roebels betalen zullen worden opgezegd. "Niemand verkoopt ons iets gratis en wij gaan ook niet aan liefdadigheid doen", zegt hij op de Russische televisie.

Aan de andere kant zeggen Franse bronnen tegen persbureau Bloomberg dat het Kremlin werkt aan een constructie waarmee westerse landen in hun eigen munt kunnen betalen, waarna de bedragen automatisch worden omgezet in roebels.

Duitse minister: 'We laten ons niet chanteren'

Veel Europese landen en energiemaatschappijen hebben zich al verzet tegen de betalingen in roebels en spreken van contractbreuk als Poetin het zou doorvoeren. Er is namelijk afgesproken dat al het gas in euro's of dollars wordt afgerekend. Duitsland en Frankrijk laten donderdag weten dat ze zich voorbereiden op een scenario waarin er geen gas meer uit Rusland komt. "We laten ons niet chanteren", zegt de Duitse minister Robert Habeck (Klimaat).

Ook Nederland heeft geen plannen om in roebels te betalen, laat een woordvoerder van het kabinet aan NU.nl weten. En als blijkt dat daardoor vrijdag alle leveringen worden stopgezet, dan zal het gasnoodplan in ons land geactiveerd worden.

Westen wil sancties tegen Rusland niet verlichten

Energiebedrijf Eneco, dat nog tot 2030 een contract met de Duitse Gazprom-dochter WINGAS heeft, maakt zich voorlopig geen zorgen. "We hebben een contract waarin staat dat we in euro's betalen en verwachten dat dat zo blijft", zegt een woordvoerder van het bedrijf desgevraagd.

Het Westen wil niet in roebels betalen, omdat de sancties tegen Rusland dan verlicht moeten worden. Door de beperkingen is het namelijk zo goed als onmogelijk om buiten Rusland aan de munt te komen. En sancties verlichten, vindt geen enkel land op dit moment een goed idee. Poetin voert de maatregel in om de roebel sterker te maken door andere landen de munt te laten kopen.

Adblock test (Why?)


Poetin: 'Wie vanaf vrijdag niet in roebels betaalt, krijgt geen gas meer' - NU.nl
Read More

Zal Marjan Rintel de belangen van KLM net zo fel verdedigen als haar voorganger? Dat is nu de grote vraag - NRC

Nieuwe topvrouw KLM Marjan Rintel gaat van NS terug naar KLM, waar ze topvrouw wordt. Daar treft ze een ander bedrijf dan dat ze acht jaar geleden achterliet. Flinke winsten hebben plaatsgemaakt voor verliezen, en nationale trots voor vliegschaamte.

Marjan Rintel gaf sinds 1 oktober 2020 leiding aan NS en vertrekt nu naar KLM.
Marjan Rintel gaf sinds 1 oktober 2020 leiding aan NS en vertrekt nu naar KLM. Foto Roger Cremers

„Vijfentwintig euro. Ik vlieg voor 25 euro. Dat kan toch bijna niet...” Marjan Rintel, president-directeur van NS, staat in oktober 2021 voor een Amsterdamse congreszaal vol mensen die werken bij de spoorwegen. Zij vertelt over haar bezoek aan de klimaatconferentie in Glasgow. Heen gaat zij met de trein, terug wil ze snel thuis zijn en neemt ze het vliegtuig.

Dat budgettarief van 25 euro tekent volgens haar de scheefgroei in het Europese vervoer. Politici, zegt Rintel in Amsterdam, moeten veel meer aandacht hebben voor de trein en minder voor het vliegtuig en de auto. „Duurzame mobiliteit bestaat al, daar moeten we extra moeite in stoppen. Wij zijn onderdeel van de oplossing.”

Nu wordt Marjan Rintel (55) deel van het probleem. Ze gaat van de spoorwegen – een duurzame vorm van vervoer – naar de luchtvaart, die nog relatief weinig stappen heeft gezet om te vergroenen.

Als de ondernemingsraad van KLM en de extra aandeelhoudersvergadering haar voordracht goedkeuren wordt Rintel op 1 juli de nieuwe president-directeur van KLM. Zij volgt Pieter Elbers op, die geen derde termijn krijgt. Elbers werkte dertig jaar voor KLM, sinds 2014 was hij president-directeur.

Marjan Rintel werkte eerder bij KLM. Tot haar overstap naar NS in 2014 was ze vijftien jaar in dienst bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij en het Frans-Nederlandse moederconcern Air France-KLM. Meer leidinggevenden maakten de afgelopen jaren de overstap van vliegtuig naar trein.

Ander KLM

Maar de luchtvaartmaatschappij die Rintel in 2014 verliet, lijkt in veel opzichten helemaal niet meer op het KLM van nu.

Haar voorganger Elbers heeft het Nederlandse bedrijf in de eerste plaats financieel gezond gemaakt. Voor de coronacrisis maakte het honderdjarige KLM een keurige winst, ook al zijn de marges in de luchtvaart altijd klein. KLM’ers onderstrepen graag dat hun bedrijf het beter doet dan zuster Air France.

De pandemie gooide alles overhoop. Lockdowns en reisbeperkingen legden de luchtvaart praktisch stil. En wie niet vliegt, heeft geen inkomsten. Air France-KLM bouwde een schuld op van 8,2 miljard euro (eind 2021) en een negatief eigen vermogen. De groep bleef alleen overeind dankzij steun van de Franse en Nederlandse overheden. In 2021 leed Air France-KLM een verlies van 3,3 miljard euro op een omzet van 14,3 miljard. De internationale luchtvaartorganisatie IATA verwacht dat de luchtvaart pas in 2024 of 2025 hersteld is van de coronacrisis; de oorlog in Oekraïne en de torenhoge kerosineprijzen geven extra onzekerheid.

KLM is de afgelopen jaren meer een dochterbedrijf geworden van een Frans concern dan een autonoom Nederlandse onderneming

KLM is de afgelopen jaren ook meer een dochterbedrijf geworden van een Frans concern dan een autonoom Nederlandse onderneming. Zo lijkt de keuze voor Airbus, dat honderd (en later misschien nog zestig) nieuwe toestellen gaat leveren voor KLM en budgetdochter Transavia, vooral een Franse voorkeur. KLM vloog altijd met Boeings.

Bovenal is het sentiment over de luchtvaart veranderd. Toen Marjan Rintel in 2014 KLM verliet, kon het bedrijf nog enigszins bogen op een gevoel van glamour en trots bij het Nederlandse publiek. Die gevoelens hebben plaatsgemaakt voor vliegschaamte en ergernis over de trage verduurzaming van de luchtvaart.

Lees ook: Het jaar van NS-baas Marjan Rintel: (opnieuw) blijven rijden met minder reizigers

Minder vliegen, zeggen experts, is eigenlijk de enige manier om de klimaatdoelen te halen, de overlast voor omwonenden te beperken en de noodzakelijke woningbouw rond Schiphol, in de noordelijke Randstad, mogelijk te maken. De luchtvaartsector – KLM en Schiphol voorop – zoekt het meer in technologische oplossingen. Van biokerosine tot slimme, driedubbele beglazing in nieuwbouwwoningen.

„De luchtvaart bevindt zich in tijden van grote en complexe uitdagingen”, vatte Marjan Rintel het donderdagochtend samen in het persbericht dat KLM verstuurde. „Ik ben van mening dat een oer-Nederlands bedrijf als KLM, net als NS, een grote rol te spelen heeft in deze maatschappelijke en economische opgaven.”

Nederlandse belangen

De grote vraag die binnen en buiten KLM leeft is of Marjan Rintel net zo veel te zeggen krijgt als Pieter Elbers. In hoeverre blijft zij verantwoordelijk voor de financiën, de marketing en het netwerk van bestemmingen? Of neemt ‘Parijs’ een deel over?

Elbers staat bekend als fel behartiger van de Nederlandse belangen in de groep. Het bracht hem regelmatig in conflict met topman Ben Smith van Air France-KLM. De Canadees, die donderdag zijn contract verlengde tot 2027, zou streven naar meer integratie van de bedrijfsonderdelen. Elbers zei altijd dat Air France en KLM niet veel verder kunnen integreren. Zij werken al minstens net zo veel samen als bij andere Europese luchtvaartgroepen.

De ondernemingsraad van KLM, die recht van advies heeft over de benoeming van Rintel, heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor een krachtig mandaat van de nieuwe president-directeur. In hoeverre ‘Parijs’ dat heeft gehonoreerd moet blijken.

Rintel wordt voorgedragen door de raad van commissarissen van KLM; de voordracht is goedgekeurd door het bestuur van moederconcern Air France-KLM.

Diverse media berichtten de afgelopen dagen dat niet alleen Rintel maar ook Pieter Bootsma, in Parijs verantwoordelijk voor het bestemmingennetwerk van Air France-KLM, in de race was voor de topbaan bij KLM. Een deel van KLM’s commissarissen zou een voorkeur hebben gehad voor Bootsma, als ervaren interne kandidaat. Een ander deel zou zwaarder hechten aan meer diversiteit in KLM’s bestuur. Hun voorkeur voor een topvrouw in plaats van een topman is nu gehonoreerd. Bij KLM zijn de twee collega’s in de raad van bestuur man, maar binnen de groepsleiding krijgt Rintel gezelschap van twee Françaises. Anne Rigail leidt Air France, Nathalie Stubler is de baas van Transavia France.

De benoeming van Marjan Rintel brengt het aantal vrouwen aan de top van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven op vijf (van 93 bedrijven in AEX, Midkap en Smallkap), ook al zit de hoogste baas van het in Amsterdam genoteerde Air France-KLM in Parijs.

In het persbericht van donderdag benadrukt Air France-KLM dat het van essentieel belang is dat er „stabiliteit in het bestuur” is en dat het management zich moet richten op samenwerking. Vrij vertaald: we willen geen gedoe meer zoals met Ben Smith en Pieter Elbers die elkaar op een bepaald moment zelfs geen hand meer wilden geven voor de camera’s.

Onderhandelen met Kaag

In het Nederlandse persbericht van donderdag benadrukt KLM ook de „ruime en brede bestuurlijke ervaring” van Marjan Rintel. Die is belangrijk wanneer zij moet onderhandelen met minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) over de staatssteun die Nederland geeft aan de luchtvaartmaatschappij. Beide vrouwen kennen elkaar: Kaag ontmoette Rintel eind februari tijdens een serie kennismakingsgesprekken voor de nieuwe minister van Financiën.

Een herkapitalisatie van de schuld van 8,2 miljard euro van Air France-KLM laat al maanden op zich wachten. Het luchtvaartconcern heeft beloofd voor de reguliere aandeelhoudersvergadering in mei meer duidelijkheid te verschaffen over de financiën. Het Nederlandse kabinet praat al maanden met het luchtvaartbedrijf en met de Europese Commissie over een herschikking van de schuld. Air France-KLM wil zo snel mogelijk de overheidssteun afbouwen. Daarin zitten allerlei voorwaarden (geen overnames, geen bonussen, toezicht van een Nederlandse staatsagent) en die hinderen de bedrijfsvoering. Zo mag Air France-KLM vanwege de overheidssteun nu niet participeren in de Italiaanse maatschappij ITA Airways.

Ondertussen laat Marjan Rintel NS in mineur achter. „We betreuren het vertrek van Marjan”, stelt president-commissaris Gerard van de Aast van NS in een verklaring. „Marjan heeft er mede voor gezorgd dat NS tot dusver goed door de coronacrisis is gekomen en weer vooruit kan kijken naar de toekomst.” Rintel gaf sinds 1 oktober 2020 leiding aan NS.

Ook al gaat nu circa 70 procent van de reizigers van 2019 weer met het openbaar vervoer, NS en de andere vervoerders zijn nog lang niet uit de ‘coronazorgen’. Zij onderhandelen op dit moment met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over nieuwe steun. Het ministerie zou voor 1 april, in het eerste kwartaal, meer duidelijkheid geven over deze zogenoemde Beschikbaarheidsvergoeding Openbaar Vervoer (BV-OV).

Voor NS is de belangrijkste opgave hoe het bedrijf de zakelijke reiziger met zijn (dure) business-abonnement terugkrijgt in de trein. Die levert de meeste inkomsten op. KLM heeft eigenlijk een vergelijkbare opgave: hoe krijgt de luchtvaartmaatschappij de lucratieve businessclass weer vol. In dat opzicht wijkt de huidige opgave van NS-baas Marjan Rintel niet af van haar toekomstige taak als KLM-topvrouw.

Adblock test (Why?)


Zal Marjan Rintel de belangen van KLM net zo fel verdedigen als haar voorganger? Dat is nu de grote vraag - NRC
Read More

Wednesday, March 30, 2022

Twee doden bij schietpartij in McDonald's Zwolle | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

Bezoekers fastfoodrestaurant slaan op de vlucht

Zwolle - Bij een schietpartij in een McDonald’s-restaurant in Zwolle-Noord zijn woensdagavond rond 18.00 uur twee doden gevallen. Dat meldt de politie. Aanvankelijke meldde de politie één dode, daar kwam later op de avond nog een dodelijk slachtoffer bij. De slachtoffers zijn twee lokaal bekende horecabroers.

Adblock test (Why?)


Twee doden bij schietpartij in McDonald's Zwolle | Binnenland | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Breuk Hiddema met Baudet is einde van een tijdperk - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Breuk Hiddema met Baudet is einde van een tijdperk  AD.nl
  2. Senatoren Hiddema en Frentrop verlaten FVD omdat fractie Zelensky-speech niet bijwoont  NU.nl
  3. Hiddema, Frentrop weg bij FvD om afwezigheid Baudet bij speech Zelensky  NOS
  4. Hiddema en Frentrop weg bij FVD, blijven wel in Eerste Kamer  Reformatorisch Dagblad
  5. Senatoren Hiddema en Frentrop weg bij FvD om niet bijwonen speech Zelenski  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Breuk Hiddema met Baudet is einde van een tijdperk - AD.nl
Read More

Monday, March 28, 2022

Sterfterisico in eerste coronajaar hoger bij Nederlanders met migratieachtergrond - NU.nl

Nederlanders met een Marokkaanse, Turkse en Surinaamse migratieachtergrond hadden tijdens het eerste jaar van de coronapandemie een hoger risico om te overlijden aan COVID-19 dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Het risico voor mensen uit die groepen was 1,6 tot 1,8 keer hoger dan voor mensen met een Nederlandse achtergrond, blijkt dinsdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De risico's voor mensen met een Antilliaanse of andere westerse achtergrond waren vergelijkbaar met die van mensen met een Nederlandse achtergrond. In absolute aantallen was de sterfte onder mensen met een Nederlandse achtergrond het grootst.

Volgens het CBS kunnen verschillende factoren hebben bijgedragen aan de verschillen tussen herkomst, zoals onderliggende medische aandoeningen, toegang tot gezondheidszorg en de kwaliteit van de gezondheidszorg. Zo komen bij mensen uit sommige herkomstgroepen aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten meer dan gemiddeld voor. Dat zijn aandoeningen waarbij de kans op overlijden aan COVID-19 groter is.

Het CBS benadrukt dat verder onderzoek nodig is om te begrijpen hoe medische factoren en toegang tot de zorg de verschillen in sterfte naar herkomst hebben beïnvloed.

Net als bij andere doodsoorzaken hadden mensen met een lager inkomen een grotere kans om te overlijden aan COVID-19. Tijdens de tweede golf, van eind september 2020 tot en met half maart 2021, was dit verschil volgens het CBS zelfs nog iets toegenomen. Zo was de kans om aan de gevolgen van het coronavirus te overlijden voor mensen met de laagste inkomensgroep toen 2,5 keer zo groot als voor mensen in de hoogste inkomensgroep. Bij andere doodsoorzaken is de kans twee keer zo groot.

In het eerste jaar van de coronapandemie (maart 2020-maart 2021) zijn volgens het CBS ongeveer 28.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het RIVM komt echter tot een veel kleiner getal, omdat het CBS ook overledenen meetelt die niet positief op het coronavirus getest zijn, maar volgens onderzoek van een arts wel COVID-19 hadden.

Adblock test (Why?)


Sterfterisico in eerste coronajaar hoger bij Nederlanders met migratieachtergrond - NU.nl
Read More

Exodus van bedrijven uit Rusland lijkt juridische strijd te worden - NOS

Maatschappelijke druk speelt een grote rol in de bedrijvenexodus uit Rusland: onder meer Shell en Heineken besloten na felle kritiek om volledig uit Rusland te vertrekken. Maar het is volgens deskundigen nog de vraag of ondernemingen ook écht stoppen.

Het leeuwendeel van de bedrijven die eerder bekendmaakten Rusland de rug toe te keren, hoeven dat niet vanwege de sancties te doen. Wel kunnen de gevolgen van de sancties meespelen, omdat de handel met Rusland wordt bemoeilijkt.

Zo schrijft bierbrouwerij Heineken vandaag in een verklaring dat hun Russische eigendommen niet meer levensvatbaar zijn in de huidige situatie en dat het bedrijf daarom besluit om Rusland te verlaten. Dat kan volgens Cedric Ryngaert, hoogleraar internationaal recht aan Universiteit Utrecht, een soort dekmantel zijn.

Batterij aan advocaten

Want eerder dreigde Rusland met onteigening van vertrekkende bedrijven en zelfs het vervolgen van hun bestuurders als zij zich kritisch over de oorlog uitspreken. Ryngaert: "Bedrijven kunnen dus niet expliciet zeggen dat zij zich terugtrekken vanwege de oorlog. Er is vast een batterij aan advocaten opgezet om de risico's in kaart te brengen."

Of bedrijven ook echt kunnen stoppen met hun activiteiten in Rusland, hangt af van wat in de contracten staat. Zo kan in de kleine lettertjes staan dat bedrijven zich mogen terugtrekken als de omstandigheden volledig zijn gewijzigd, zoals een oorlogssituatie, of niet te voorzien waren.

Maar het kan ook zo zijn dat lokale bedrijven de productie in Rusland uitvoeren, zoals bij Danone het geval is. Ryngaert: "Zeggen dat ze weggaan uit Rusland betekent dan eigenlijk niet veel, want hun productie gaat gewoon door of misschien zelfs verder onder een andere naam."

Winterslaap

Een alternatief op volledig vertrekken zou een soort winterslaap zijn, zegt Jan Adriaanse, hoogleraar Verandermanagement aan Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar bedrijven die moeten herstructureren in crisistijd. "Dan blijf je daar toch een beetje actief en houd je de infrastructuur in stand voor als de oorlog voorbij is."

En daarmee kom je ook niet in de discussie wat te doen met de verplichtingen die je bent aangegaan en de loyaliteit aan je lokale werknemers, legt Adriaanse uit. "Ik kan me best voorstellen dat het een worsteling is hoe je daarmee omgaat. Het is een afweging die je moet maken, ook voor de situatie na de oorlog als de activiteiten weer zouden kunnen worden opgepakt."

Einde oorlog

Ook staan vertrekkende bedrijven voor de uitdaging om hun Russische bezittingen te verkopen. Het lijkt erop dat ze rekening houden met verliezen. Zo zegt Heineken 400 miljoen euro te moeten afschrijven. Maar volgens Adriaanse waren veel bedrijven de opbrengst uit de activiteiten in feite al kwijt.

"Want als je besluit om geen hamburgers meer te verkopen of accountantsactiviteiten te doen, ben je de omzet al kwijt en de business daar ook. Veel van de bedrijven denken vast: hopelijk komt er snel een einde aan de oorlog en kunnen we starten met de wederopbouw", zegt Adriaanse.

De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij, maar het lijkt voor vertrekkende bedrijven een lange juridische strijd te worden. Zo verwacht Ryngaert niet alleen veel rechtszaken tussen vertrekkende bedrijven en bedrijven met wie zij contracten hadden afgesloten, maar ook tussen Rusland en de bedrijven waarvan eigendommen eventueel genationaliseerd worden.

Adblock test (Why?)


Exodus van bedrijven uit Rusland lijkt juridische strijd te worden - NOS
Read More

Sunday, March 27, 2022

Alarm in gevangenissen: berichtenservice van criminelen zo lek als een mandje - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Alarm in gevangenissen: berichtenservice van criminelen zo lek als een mandje  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Alarm in gevangenissen: berichtenservice van criminelen zo lek als een mandje - AD.nl
Read More

Opnieuw daling aantal besmettingen, lichte toename van coronapatiënten op ic's - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Opnieuw daling aantal besmettingen, lichte toename van coronapatiënten op ic's  AD.nl
  2. Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen, opnieuw daling aantal positieve tests  Telegraaf.nl
  3. Opnieuw daling aantal positieve coronatests  wnl.tv
  4. Daling aantal positieve coronatests zet door, ook minder patiënten in ziekenhuizen  AD.nl
  5. Minder coronapatiënten in ziekenhuizen, daling aantal positieve coronabesmettingen zet door  Telegraaf.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Opnieuw daling aantal besmettingen, lichte toename van coronapatiënten op ic's - AD.nl
Read More

Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen, opnieuw daling aantal positieve tests - Telegraaf.nl

Op de ic’s steeg het aantal coronapatiënten met zes, naar 155 in totaal. Op de verpleegafdelingen liggen zondag 1776 mensen met een coronabesmetting, negentien meer dan zaterdag.

In de afgelopen 24 uur werden 167 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de ic’s werden veertien patiënten met corona binnengebracht. Zaterdag waren die cijfers hoger: toen ging het om 226 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen, en zeventien op de ic’s.

Een deel van de patiënten die positief zijn getest op het coronavirus is aanvankelijk om een andere reden opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dan toevallig dat ze ook positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of vanwege corona zijn opgenomen.

Positieve tests nemen af

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen zaterdag- en zondagmorgen 25.013 nieuwe gevallen, tegenover (bijgesteld) 28.122 een dag eerder.

Ook de dagen ervoor nam het aantal positieve tests af. Zo ging het vrijdag nog om 35.019, donderdag om 39.195 en woensdag om 42.794. Het weekgemiddelde is zondag verder gedaald, naar 34.651, tegenover 36.048 op zaterdag.

De top vijf van gemeenten met de meeste positieve tests wordt aangevoerd door Amsterdam. Daar werden 1079 nieuwe besmettingen vastgesteld. Daarna volgen Rotterdam (807), Den Haag (654), Utrecht (438) en Apeldoorn (336).

Het RIVM kreeg zes meldingen binnen van mensen die zijn overleden aan hun coronabesmetting. Dat ze nu zijn gemeld, wil niet zeggen dat de overledenen de afgelopen dag zijn gestorven.

Adblock test (Why?)


Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen, opnieuw daling aantal positieve tests - Telegraaf.nl
Read More

Omtzigt scoort torenhoog in peilingen van Maurice de Hond: 26 zetels - Tubantia

[unable to retrieve full-text content]

  1. Omtzigt scoort torenhoog in peilingen van Maurice de Hond: 26 zetels  Tubantia
  2. Fictieve Lijst Omtzigt in één klap de grootste  Geenstijl.nl
  3. Peiling: Omtzigt wordt grootste bij verkiezingen  Hart van Nederland
  4. Peiling: een partij van Pieter Omtzigt meteen de grootste - wel.nl  Welingelichte Kringen
  5. Peiling De Hond: 'Als Pieter Omtzigt meedoet met zijn eigen lijst is hij meteen de grootste'  Dagelijkse Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Omtzigt scoort torenhoog in peilingen van Maurice de Hond: 26 zetels - Tubantia
Read More

Saturday, March 26, 2022

Allerrijksten betalen minste belasting: wat wil de politiek daaraan doen? - NU.nl

De 1 procent allerrijksten in Nederland betalen gemiddeld minder belasting dan alle andere huishoudens. Ook worden mensen met een laag inkomen relatief gezien zwaarder belast door de fiscus dan mensen met een hoger salaris, bleek uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Wil de politiek hier iets aan doen? En zo ja, wat?

Niet eerder werd zó duidelijk dat ons belastingstelsel eigenlijk helemaal niet progressief is, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het is andersom: hoe meer je verdient, hoe lager de belastingdruk.

Dat is munitie voor de partijen die al langer roepen dat vermogens te laag en inkomsten uit arbeid te hoog worden belast.

'Quote 500 plus' betalen minste belasting

Waarom hoge inkomens minder betalen, is in principe niet zo ingewikkeld. Die inkomens zijn simpelweg anders samengesteld, zei CPB-onderzoeker en hoogleraar economie Arjan Lejour vrijdag in een toelichting op de bevindingen.

De meeste mensen betalen inkomstenbelasting: tot 70.000 euro is dat 37 procent, daarboven 49,5 procent.

Maar naarmate je meer richting de rijkste Nederlander gaat, daalt dat percentage omdat dat inkomen via ondernemingen en vermogenswinsten wordt belast en dat is een stuk lager. De rijkste 1 procent betaalt gemiddeld 33 procent belasting. Zoom je nog verder in en kijk je naar de absolute grootverdieners, zo'n achthonderd huishoudens - "de Quote 500 plus", in Lejours woorden - is de belastingdruk gemiddeld 21 procent.

VVD wil vermogens niet zwaarder belasten

Het wordt wat minder eenvoudig als je dit zou willen oplossen. Tijdens de formatie is er op dit dossier wat merkwaardigs gebeurt. Want hoewel alle onderhandelende partijen in hun verkiezingsprogramma's de vermogens met miljarden extra wilden belasten, staat er in het uiteindelijke coalitieakkoord een lastenverlaging van 100 miljoen euro.

Dat is 'te danken' aan de VVD, zegt een coalitiebron. "De VVD moest al een verhoging van de winstbelasting slikken." Een hogere belasting op vermogen zat er dus niet in, aldus de bron.

Maar de discussie is niet gaan liggen. Dit kabinet heeft nu tijd gekocht met een onderzoek over vermogensverdeling dat dit voorjaar moet verschijnen.

Voor premier Mark Rutte is dat onderzoek "gewoon even heel praktisch" los van allerlei "ideologische opvattingen".

GL en PvdA willen belastingontwijking dga's aanpakken

Of dat onderzoek nog tot nieuwe inzichten zal leiden, is de vraag. Veel partijen hebben al hun standpunten ingenomen en weten ook al welke maatregelen genomen moeten worden om de belastingdruk eerlijker te verdelen.

Zo komen al snel de 400.000 ondernemers in beeld die hun belasting betalen in box 2 (directeuren-grootaandeelhouders, dga's). Want ondanks het kleine aantal belastingplichtigen, zit hier maar liefst zo'n 400 miljard euro in. Dat vermogen wordt veel lager belast dan loon uit arbeid. "Belastingontwijking", vindt de PvdA. Hoog tijd om die sluiproutes "af te tuigen".

Samen met GroenLinks wordt er gewerkt aan een wet om dat te veranderen. De partijen hopen de wet dit voorjaar te behandelen in de Tweede Kamer.

'Computer says no' bij stelselherziening

Alleen het verhogen van de vermogensbelasting is niet de hele oplossing, vinden in ieder geval de ChristenUnie en D66. Deze coalitiepartijen hadden een nieuw belastingstelsel uitgetekend waarbij alle toeslagen worden vervangen door een verzilverbare heffingskorting. Simpel gezegd: iedereen krijgt dezelfde fiscale korting, de laagste inkomens krijgen er in sommige gevallen dan geld bij.

Maar dat is uitvoeringstechnisch ingewikkeld voor de Belastingdienst, de fiscus kampt al jaren met verouderde IT-systemen. "Computer says no", vat ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis de problemen samen.

Veel hangt met elkaar samen als je de belastingen eerlijker wil verdelen. Zo gaat het in deze discussie ook over het fictieve rendement dat de Belasting heft op vermogen als spaargeld en beleggingen.

Mensen die alleen sparen zien met dit automatisme hun vermogen zelfs slinken. De Hoge Raad tikte het kabinet daarom eind vorig jaar op de vingers.

'Evenwichtiger systeem' kan nog even duren

Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën), die dit probleem op zijn bordje heeft, komt binnenkort met de eerste voorstellen hiervoor. "We moeten uiteindelijk uitkomen bij een evenwichtiger systeem van belastingheffing", zei Van Rij vrijdag bij de presentatie van het CPB-onderzoek naar ongelijkheid.

Het stelsel moet simpeler, eerlijker en gelijker, aldus Van Rij. "Grote ambities die alleen met kleine stapjes waargemaakt kunnen worden."

Hoe klein die stapjes zijn, verklapte de bewindsman ook alvast. Als eerst beloofde hij meer duidelijkheid in de Voorjaarsnota die in mei zal verschijnen en later bij het Belastingplan voor 2023. Pas daarna, zo tegen de Kerst aan, worden de plannen in de Tweede Kamer besproken.

Adblock test (Why?)


Allerrijksten betalen minste belasting: wat wil de politiek daaraan doen? - NU.nl
Read More

Deze auto reed twee miljoen kilometer met dezelfde motor en bak, dit is het geheim - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

Deze auto reed twee miljoen kilometer met dezelfde motor en bak, dit is het geheim  AD.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Deze auto reed twee miljoen kilometer met dezelfde motor en bak, dit is het geheim - AD.nl
Read More

Wederom komt Saharazand onze kant op: 'Dinsdag of woensdag weer vieze auto' - Telegraaf.nl

De nieuwe wolk Saharazand, die volgens Johnny Willemsen van Weeronline naar verwachting dinsdag of woensdag voor een laag stof op auto’s zal gaan zorgen, is minder groot dan de vorige wolk Saharazand. „We krijgen boven Nederland ongeveer de helft zoveel zand en stof ten opzichte anderhalve week geleden”, zegt hij.

Qua mooie zonsopkomsten en -ondergangen hoeven we niet te rekenen op zulke mooie plaatjes als anderhalve week geleden. „Het is komende week vaker bewolkt. Dus qua mooie zonsopkomsten en -ondergangen zou het misschien maandag nog iets kunnen opleveren, maar vanaf dinsdag wordt dat waarschijnlijk niks.”

Vanaf donderdag staat meer regen op het programma.

Adblock test (Why?)


Wederom komt Saharazand onze kant op: 'Dinsdag of woensdag weer vieze auto' - Telegraaf.nl
Read More

Friday, March 25, 2022

CPB-rapport leidt tot meer druk op discussie over vermogensbelasting - NOS

De conclusies van het Centraal Planbureau dat de allerrijksten relatief weinig belasting betalen en dat de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen, leggen waarschijnlijk extra druk op de discussie over het extra belasten van mensen met vermogen.

Vicepremier Kaag zei na de ministerraad dat de studie laat zien dat inkomen uit vermogen relatief laag wordt belast. Ze wilde niet te veel op de besprekingen in het kabinet vooruitlopen, maar ze noemde het rapport "een belangrijke spiegel".

Kaag vulde aan dat er "nog wat stappen moeten worden gemaakt" als het uitgangspunt is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Volgens haar zijn er "politieke dilemma's en is het ook inhoudelijk complex".

Staatssecretaris Van Rij zei vanochtend dat hij zich vooral zorgen maakt over de middeninkomens. "Dat is echt een groep die geen profijt heeft van toeslagen en heffingskortingen, en die het gewoon zwaar heeft."

'Gevoelige kwestie'

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen kan het kabinet niet meer om de discussie over het extra belasten van mensen met vermogen heen, ook omdat door de oorlog in Oekraïne de financiële problemen alleen maar groter worden. "Er worden miljarden extra uitgetrokken voor defensie, voor de opvang van vluchtelingen en voor het een beetje op peil houden van de koopkracht. Als je nu niks aan de vermogens doet, komt de rekening vooral bij de middeninkomens terecht en dat wil het kabinet niet."

Fresen zegt verder: "Bij de kabinetsformatie is het nog niet gelukt om aan de vermogensbelasting te tornen. Maar door een uitspraak van de rechter hebben ze de heffing van vermogensbelasting dit jaar moeten stilleggen en die gemiste inkomsten zullen ze toch vooral willen terughalen bij mensen die met hun vermogen veel geld verdienen. In de coalitie hoor je dat dit voorjaar de discussie over vermogens al wordt opengebroken."

De politiek verslaggever wijst erop dat het een gevoelige discussie blijft: "De verschillen tussen bijvoorbeeld D66 en VVD over hoe je dit doet en ten koste van wie, is niet zomaar de wereld uit. Je hebt het ook al snel over eigenwoningbezit en het zwaarder belasten van mensen die daar geld mee verdienen. Maar ook binnen de VVD zie je dat dit anders ligt dan bijvoorbeeld tien jaar geleden."

Adblock test (Why?)


CPB-rapport leidt tot meer druk op discussie over vermogensbelasting - NOS
Read More

Minister rekent op 1.400 euro vergoeding voor studenten uit 'pechgeneratie' - NU.nl

Het kabinet denkt aan een tegemoetkoming van maximaal 1.400 euro om de 'pechgeneratie', de studenten voor wie geen studiebeurs beschikbaar was, te compenseren. Dat zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het genoemde bedrag is een voorlopige inschatting en staat dus nog niet vast.

Omdat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de komende jaren de handen vol heeft aan het terugbrengen van de studiebeurs, kan de uitvoerder de tegemoetkomingen pas vanaf 2025 uitkeren.

De hoogte van de tegemoetkoming hangt af "van het aantal maanden zonder basisbeursrecht", schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Ook "waar sprake is van een schuld wordt de tegemoetkoming in mindering gebracht", stelt hij voor. "Wie geen schuld heeft opgebouwd, of de schuld heeft afbetaald, krijgt het bedrag uitgekeerd."

Omdat er aan elk voorstel om de pechgeneratie tegemoet te komen nadelen kleven, heeft Dijkgraaf een aantal opties naar de Kamer gestuurd. Daarbij wordt wel steeds uitgegaan van een bedrag van 1 miljard euro. Studentenbonden zeiden eerder dat dit omgerekend zou neerkomen op 1.000 euro per student die onder het leenstelsel viel.

Dijkgraaf zegt dat aan de tegemoetkoming een "prestatiebeurscriterium" zit. "Je moet sowieso binnen een aantal jaren afgestudeerd zijn. Dat is een belangrijk criterium."

Dat de tegemoetkoming pas vanaf 2025 geregeld kan worden, komt ook doordat het wat "uitzoekwerk" vergt wie waar recht op heeft, legt de minister uit.

Adblock test (Why?)


Minister rekent op 1.400 euro vergoeding voor studenten uit 'pechgeneratie' - NU.nl
Read More

Thursday, March 24, 2022

Tanken in Duitsland wordt straks ook goedkoper - RTV Drenthe

Drenten die bij de oosterburen gaan tanken, zullen over enige tijd ook daar goedkoper uit zijn. De Duitse regering gaat tijdelijk de accijns op de brandstof verlagen.

De maatregel wordt genomen als tegemoetkoming voor de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. De accijns op benzine gaat met 30 cent per liter omlaag en die op diesel met 14 cent. Wanneer de accijnsverlaging van drie maanden ingaat is niet duidelijk.

In Nederland gaat de brandstofaccijns per 1 april omlaag, op benzine met 17 cent en op diesel met 11 cent. In België zijn de accijnzen op brandstof al verlaagd.

Meer maatregelen

In Duitsland wordt ook het openbaar vervoer veel goedkoper, om mensen te stimuleren vaker de auto te laten staan. Een maandticket kost de komende drie maanden nog maar 9 euro.

Verder krijgen mensen in de bijstand opnieuw een eenmalig bedrag van 100 euro, bovenop een vergelijkbaar bedrag dat eerder al was toegezegd. Daarnaast ontvangen belastingbetalers een vergoeding van 300 euro en gaat de kinderbijslag met een eenmalig bedrag van 100 euro omhoog.

Adblock test (Why?)


Tanken in Duitsland wordt straks ook goedkoper - RTV Drenthe
Read More

Sterkste schouders dragen niet zwaarste lasten, rijksten betalen minder belasting - NU.nl

In Nederland betaal je minder belasting naarmate je meer verdient. Daarmee kennen we helemaal geen progressief belastingstelsel, zoals altijd werd verondersteld. De rijkste 1 procent van de huishoudens betaalt zelfs gemiddeld minder belasting dan de overige huishoudens.

"Uit het onderzoek blijkt dat de allersterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen", schrijft het Centraal Planbureau (CPB) over het vrijdag gepubliceerde rapport Ongelijkheid en herverdeling.

"Hogere inkomens dragen geen groter deel van hun inkomen af aan belastingen dan lagere inkomens", is een andere opvallende conclusies uit het onderzoek. Lang werd gedacht dat dit wel zo was, want hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Dat wordt een progressief belastingstelsel genoemd.

Dat progressieve wordt tenietgedaan als je ook kijkt naar de belastingen op consumptie die je betaalt via de btw en accijnzen. Hoge inkomens geven hier relatief gezien een kleiner deel van hun inkomsten aan uit dan lage inkomens.

Herverdeling gebeurt dus niet zozeer via het belastingstelsel, maar via de overheidsuitgaven, schrijft het CPB. Dat zijn vaak uitkeringen zoals de bijstand of toeslagen, die naar huishoudens met de laagste inkomens gaan. Deze groep profiteert ook meer van andere overheidsuitgaven die niet direct in geld zijn uit te drukken, zoals onderwijs en zorg.

Allerrijksten betalen gemiddeld minder belasting

Het Planbureau heeft alle huishoudens in drie groepen opgedeeld. De helft van de mensen verdient ongeveer een vijfde van al het inkomen (17.500 bruto per jaar) en betaalt daar gemiddeld 55 procent belasting over. De middelste groep, 40 procent van alle mensen, verdient de helft van al het inkomen (met een gemiddeld jaarsalaris van 55.000 euro) en betaalt 40 procent belasting.

De laatste 10 procent van alle mensen verdient een derde van al het inkomen (jaarsalaris van 143.000 euro) en betaalt daar 36 procent over. De absolute topinkomens van Nederland, de 1 procent allerrijksten, betalen zelfs gemiddeld het minste belasting. Hun inkomen bestaat namelijk vooral uit kapitaal en bedrijfswinsten en die worden minder belast dan inkomen uit loon.

'Nieuw licht op ongelijkheid en inkomensherverdeling'

De uitkomsten van het onderzoek zijn "vernieuwend", zegt Arjan Lejour, CPB-onderzoeker en een van de auteurs van het rapport. Voor het eerst is er bij onderzoek naar ongelijkheid en herverdeling van inkomen namelijk veel breder gekeken dan alleen het inkomen van huishoudens. Ook de effecten van indirecte belastingen (zoals accijnzen en de btw) en de overheidsuitgaven (onder andere onderwijs en zorg) worden meegenomen.

"Je ziet nu het plaatje van de totale belastingdruk voor huishoudens. We hadden altijd wel toegang tot veel data, maar dat was nooit de hele economie. We hebben nu bijvoorbeeld huishoudens kunnen koppelen aan bedrijfswinsten", licht Lejour toe. Alles bij elkaar werpt volgens het Planbureau "een nieuw licht op de ongelijkheid en inkomensherverdeling tussen Nederlandse huishoudens".

De ongelijkheid zit hem niet zozeer in de inkomensongelijkheid. Die is redelijk stabiel en vergeleken met andere landen redelijk laag, schrijft het Planbureau. De ongelijkheid in Nederland valt op als je kijkt naar de vermogens, die is internationaal gezien juist relatief hoog. Dat komt door spaartegoeden, beleggingen en de waarde van een eigen huis.

Steeds meer politieke wil om vermogens zwaarder te belasten

Het CPB geeft geen aanbevelingen, want dat laat ruimte voor de politieke discussie. Er gaan in Den Haag steeds meer stemmen op om vermogen zwaarder te belasten dan loon uit werk. De coalitie van VVD, D66, CDA en CU kwam nog niet tot een oplossing.

De partijen hadden in hun verkiezingsprogramma's in verschillende mate miljarden extra belastingen op winst en vermogen ingeboekt, maar in het coalitieakkoord is daar niets meer van terug te vinden. Het kabinet laat later dit jaar onderzoek naar doen naar de mogelijkheden om de belasting te verschuiven tussen vermogensbelasting en inkomstenbelasting.

Nederland wordt steeds meer een 'rentenierseconomie'

De conclusies doen denken aan de opmerkingen van DNB-president Klaas Knot dat Nederland een "rentenierseconomie" aan het worden is. Nederland haalt namelijk relatief weinig belasting uit vermogens en "relatief veel belasting uit de inkomstenbelasting", zei Knot begin februari.

"Ons onderzoek beschrijft iets anders, maar gaat wel in dezelfde richting", zegt CPB-onderzoeker Lejour over die vergelijking. Premier Mark Rutte weersprak begin februari nog stellig de beweringen van Knot.

"Bij een renteniersland zou iedereen een beetje sukkelen en op weg zijn naar z'n buitenverblijf aan de Vecht om nog eens met het cognacje in de hand en de sigaar na het borrelen te kijken hoe de dag was en vast te stellen dat het weer wat minder is geworden", aldus Rutte destijds. De premier wees onder meer op de hoge economische groeicijfers en de lage werkloosheid.

Adblock test (Why?)


Sterkste schouders dragen niet zwaarste lasten, rijksten betalen minder belasting - NU.nl
Read More

WOZ-waarde mag vanaf mei minder meetellen bij bepalen huurprijs - NOS

De WOZ-waarde mag vanaf 1 mei minder meetellen om de hoogte van huren vast te stellen. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening laat weten dat de WOZ-waarde dan nog maar voor maximaal 33 procent mag meetellen. Op die manier wil het kabinet de huurprijzen in gebieden met een groot woningtekort binnen de perken houden.

Met de WOZ-waarde stellen gemeentes de waarde van woningen vast. In gebieden met woningnood stijgen de huren zo sterk dat ze voor veel mensen onbetaalbaar dreigen te worden. In die gebieden heeft de WOZ-waarde een "onbedoeld effect" op de huren, aldus De Jonge.

Volgens De Jonge zorgt de maatregel ervoor dat "sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven". Hij denkt dat mensen en gezinnen met een laag inkomen zo "meer kans maken op een betaalbaar huis".

Beschikbaar

Het ministerie voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening rekende door dat met de invoering van de maatregel ongeveer 23.000 woningen beschikbaar blijven voor de sociale woningvoorraad. Ook komen er ongeveer 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.

Hoe kan het dat zowel huur- als koophuizen onbetaalbaar zijn? NOSop3 zoekt uit hoe de kansloze positie van starters op de woningmarkt is ontstaan:

Adblock test (Why?)


WOZ-waarde mag vanaf mei minder meetellen bij bepalen huurprijs - NOS
Read More

Wednesday, March 23, 2022

Minister De Jonge bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Van Lienden - NU.nl

CDA'er en voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bemoeide zich actief met de mondkapjesdeal van partijgenoot Sywert van Lienden, blijkt woensdag uit onderzoek van de Volkskrant. De inkoop van beschermingsmiddelen was echter helemaal niet zijn verantwoordelijkheid.

De krant baseert zich op interne documenten en WhatsApp-berichten die ze in handen heeft gekregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De Jonge nam op 10 april 2020, een week voordat de overheid een bestelling plaatste bij Van Lienden, via WhatsApp contact op met Bas van den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën.

"Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in", schreef De Jonge. "Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt."

"Gebeld en voicemail ingesproken dat-ie mij vanavond kan bellen", reageerde de topambtenaar vervolgens. "En anders heel het weekend. Ik zal zelf ook nog wel paar keer bellen." De Jonge noemde dat "super".

Appjes leidden mede tot deal

Deze en andere appjes leidden er mede toe dat Van Lienden uiteindelijk onder lucratieve voorwaarden mondkapjes mocht leveren, aldus de krant. De Jonge zou onder meer bang zijn geweest voor "de mediamacht van Van Lienden". Zijn partijgenoot uitte regelmatig kritiek op hoe de overheid faalde bij de inkoop van beschermingsmiddelen.

Medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid verbaasden zich over de voorkeursbehandeling die Van Lienden opeens kreeg. De bemoeienis werd verder omschreven als "ongemakkelijk", blijkt ook uit appjes.

Van den Dungen zegt in een reactie aan de Volkskrant dat de commerciële belangen van Van Lienden ondergeschikt waren. "Iedereen was in paniek", aldus zijn woordvoerder. "De opdracht was: zorg ervoor dat er mondkapjes zijn. Of het om een commercieel bedrijf ging of niet, was niet iets wat toen speelde."

Het ministerie wil onderzoek van Deloitte naar de zaak afwachten. "Dat onderzoek moet de feiten in kaart brengen en ieders rol en verantwoordelijkheid daarbij."

De Jonge ontkende eerder betrokkenheid

De Jonge wilde niet op vragen van de krant reageren. NU.nl vroeg de minister in mei vorig jaar al of hij betrokken was bij de deal. "Nee", zei hij toen. "Ik heb geen beslissende betrokkenheid gehad bij dingen die niet mijn portefeuille zijn."

Momenteel wordt dus nog onderzoek gedaan naar de omstreden deal. Eind vorige maand werd Van Lienden nog opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD, enkele dagen later werd hij weer vrijgelaten.

Adblock test (Why?)


Minister De Jonge bemoeide zich actief met mondkapjesdeal Van Lienden - NU.nl
Read More

Monday, March 21, 2022

Europese Unie zou verbod op import van olie uit Rusland overwegen - NU.nl

De Europese Unie zou een verbod op de import van olie uit Rusland overwegen, melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Premier Mark Rutte laat weten dat een olieboycot nu nog te vroeg komt. De EU spreekt deze week met onder meer de Amerikaanse president Joe Biden over een vijfde ronde sancties tegen Rusland.

De sancties die de EU tot nu toe heeft ingesteld tegen Rusland zijn niet effectief genoeg gebleken om de oorlog in Oekraïne te stoppen. En dus staat de EU voor de beslissing om wel of niet de import van Russische olie te verbieden, zoals de VS en Groot-Brittannië eerder deden.

Volgens de bronnen zouden vooral Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een dergelijk embargo, omdat dit een logische volgende stap zou zijn. Duitsland waarschuwt voor overhaaste beslissingen, gezien de energieprijzen in Europa.

EU-lidstaat Bulgarije, dat voor de gasvoorziening vrijwel volledig afhankelijk is van het Russische Gazprom, heeft gezegd dat het land stemonthouding overweegt. Alle EU-sancties moeten unaniem genomen worden. De beslissing van Frankrijk zal waarschijnlijk cruciaal zijn. De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat er geen taboes zijn bij het bespreken van nieuwe sancties.

Volgens de anonieme bronnen die Reuters sprak, zou de Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne of hevige bombardementen op Kyiv een embargo op Russische olie in gang kunnen zetten.

Moskou heeft gewaarschuwd dat het de gaskraan naar Europa dichtdraait als de EU de import van olie verbiedt. De EU is voor 40 procent van de gastoevoer afhankelijk van Rusland. Duitsland is van de Europese lidstaten het meest afhankelijk van Russisch gas en is ook de grootste inkoper in Europa van Russische olie.

Premier Rutte vindt het te vroeg voor een boycot

Volgens Rutte kan de EU op dit moment nog niet zonder olie en gas uit Rusland. Dat zei hij op bezoek in Litouwen. De premier vindt wel dat de EU zo snel mogelijk van Russische olie en gas af moet, "maar we kunnen dit niet morgen doen". Te veel lidstaten van de EU zijn volgens Rutte nog afhankelijk van energie uit Rusland.

Europese leiders spreken deze week over een mogelijke olieboycot van Rusland. Ierland liet maandag weten hier ook voorstander van te zijn. Maar grote landen als Duitsland en Italië voelen hier nog niets voor.

In Litouwen zijn al vijf jaar Nederlandse militairen gestationeerd. Het zijn vooruitgeschoven eenheden van de NAVO tegen de Russische dreiging. De Litouwse president Gitanas Nausėda wil graag meer NAVO-troepen in zijn land huisvesten. Nausėda heeft dat naar eigen zeggen ook aan premier Rutte laten weten.

Het conflict uitgelegd

Adblock test (Why?)


Europese Unie zou verbod op import van olie uit Rusland overwegen - NU.nl
Read More

'Gevaarlijk speelgoed eenvoudig te verkopen via Bol.com' - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

'Gevaarlijk speelgoed eenvoudig te verkopen via Bol.com'  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
'Gevaarlijk speelgoed eenvoudig te verkopen via Bol.com' - De Gelderlander
Read More

Kamerlid Gündogan blijft zich verzetten tegen vertrek uit Volt-fractie - NOS

Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan gaat morgen naar de vergadering van de Tweede Kamerfractie om zich te verzetten tegen haar gedwongen vertrek. Afgelopen vrijdag kondigde de partij aan Gündogan uit de fractie te zetten en als partijlid te royeren. Het Kamerlid heeft daar nu op gereageerd met een verklaring op Twitter.

Gündogan werd vorige maand ook al uit de fractie gezet, nadat over haar meldingen van grensoverschrijdend gedrag waren binnengekomen. Er is sprake van dertien meldingen, variërend van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van haar positie.

Aangiftes

Een rechter bepaalde daarna dat Gündogan niet uit de fractie gezet had mogen worden, omdat Volt niet de juiste procedures daarvoor had gevolgd. Dus moest het Kamerlid van de rechter weer terug in de fractie.

Dat was tegen de zin van de andere twee fractieleden, partijleider Laurens Dassen en Marieke Koekkoek, zeker toen bleek dat Gündogan haar aangifte van smaad en laster tegen de melders, het partijbestuur en haar fractiegenoten niet wilde intrekken.

Een doel voor ogen

Voor het weekend liet de partij weten dat de driemansfractie morgen stemt over het beëindigen van Gündogans fractielidmaatschap. Tot nu toe was onbekend of Gündogan daar zelf bij zou zijn. In haar verklaring schrijft ze dat Volt "maar één doel voor ogen heeft: het vonnis van de rechter niet uitvoeren".

Eerder had Gündogan al aangegeven haar Kamerzetel hoe dan ook te willen behouden. Volgens het Volt-bestuur kan zij in dat geval geen lid meer zijn van de partij. Dat zou betekenen dat ze per 28 maart wordt geroyeerd, als de fractie instemt met haar vertrek, meldde het bestuur eerder. Op die dag staat er een bestuursvergadering gepland.

Adblock test (Why?)


Kamerlid Gündogan blijft zich verzetten tegen vertrek uit Volt-fractie - NOS
Read More

Sunday, March 20, 2022

Duizenden bedrijven handelden vorig jaar met Rusland: 'Exporteren steeds lastiger' - NOS

Vooral bedrijven in de handel en de industrie hebben vorig jaar zaken gedaan met Rusland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 3000 Nederlandse bedrijven hebben goederen geëxporteerd naar het land, en 2000 bedrijven producten geïmporteerd.

Voor Nederlandse bedrijven is de handel met Rusland door de sancties erg ingewikkeld geworden, merken ze ook bij het sanctieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar kunnen ondernemers terecht met vragen over de impact van de sancties voor hun bedrijfsvoering.

"Wij krijgen vooral de vraag van bedrijven of zij hun producten nog mogen exporteren", zegt Rinske van den Brink van de RVO. Zij beantwoordt aan de telefoon vragen van ondernemers. Die vragen zich ook af of zij nog zaken mogen doen met een Russisch bedrijf, omdat een eigenaar of aandeelhouder op de sanctielijst staat. En zorgen over een betaling doen aan of geld ontvangen uit Rusland zijn er ook.

Geen geld

Hoe hard bedrijven geraakt worden door de sancties hangt af van waar ze in handelen, maar ook van het belang van die handel voor hun bedrijf. Uit de cijfers van het CBS valt op te maken dat bijna 5 procent van de bedrijven die zaken doen met Rusland voor meer dan de helft van de handelswaarde van Rusland afhankelijk is.

"Exporteren naar Rusland wordt steeds lastiger, ook omdat betalingen stuklopen en ondernemers dus geen geld krijgen. De bedrijven die daarvan afhankelijk zijn, worden geraakt", zegt Van den Brink. De RVO kan in zo'n geval niet veel doen, behalve uitleggen hoe de sancties werken en doorverwijzen naar instanties.

Medicijnen en bloemen

Het grootste deel van de handel is afkomstig van bedrijven met 250 werknemers of meer. Daar zitten ook Nederlandse dochterbedrijven van buitenlandse concerns bij.

Bij de export zijn bijvoorbeeld medicijnen en bloemen belangrijke producten. Wat er uit Rusland wordt gehaald zijn vooral grondstoffen: aardolie, steenkool, ijzer en staal.

Adblock test (Why?)


Duizenden bedrijven handelden vorig jaar met Rusland: 'Exporteren steeds lastiger' - NOS
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...