Huishoudens gaan volgend jaar waarschijnlijk flink meer betalen voor warmte dan dit jaar. Dat komt doordat leveranciers hun tarieven volgend jaar stevig mogen opschroeven van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een huishouden met een doorsnee verbruik gaat gemiddeld maximaal 67 procent meer betalen. Wel waarschuwt ACM dat leveranciers de verhoging niet mogen gebruiken om winsten op te schroeven, maar alleen om kosten te dekken.
De toezichthouder bepaalt elk jaar met welk bedrag energieleveranciers hun warmtetarieven maximaal mogen laten stijgen. Dat maximum gaat komend jaar flink omhoog. Dit komt doordat de gasprijzen op de internationale markt zeer hard zijn opgelopen.
Als leveranciers de maximale verhoging invoeren, betaalt een huishouden met een doorsnee verbruik volgend jaar gemiddeld 2.542 euro (inclusief btw). Dat is 67 procent meer dan de 1.523 euro van dit jaar. Ter vergelijking: vorig jaar gingen de tarieven voor een huishouden met een doorsnee verbruik juist minimaal 0,7 procent omlaag. Het gaat om huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet en hun leverancier daardoor niet zelf kunnen kiezen.
Het is overigens maar de vraag of veel huishoudens volgend jaar daadwerkelijk een stevige verhoging voor de kiezen krijgen. Diverse energiebedrijven hebben al aangegeven hun tarieven minder sterk te verhogen dan maximaal toegestaan.
Daarnaast waarschuwt de ACM dat energieleveranciers terughoudend moeten zijn met verhogingen. De tarieven mogen alleen omhoog om de kosten te dekken, niet om extra winst te maken. De toezichthouder wil in de gaten houden of leveranciers zich hieraan houden.
De verhoging krijgt donderdag al meteen kritiek vanuit diverse hoeken. De Consumentenbond, de Woonbond en Vereniging Eigen Huis laten weten bezorgd te zijn over de plannen. Ze willen dat het demissionaire kabinet ingrijpt. Ook roepen ze leveranciers op de tariefverhoging beperkt te houden.
Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat warmteleveranciers hun tarieven met maximaal 67 procent mogen verhogen. Dat is niet juist. De 67 procent betreft de maximale verhoging voor een huishouden met een doorsnee verbruik.
Leveranciers mogen warmtetarieven in 2022 opkrikken met maximaal 67 procent - NU.nl
Read More
No comments:
Post a Comment