Rechercher dans ce blog

Friday, December 24, 2021

Baanbrekend: winkels en horeca hebben recht op huurkorting - Telegraaf.nl

De Hoge Raad was gevraagd om een zogeheten prejudiciële beslissing in een rechtszaak, om daarmee richtlijnen te geven aan lagere rechters. Daarmee is nu duidelijk dat een brede groep ondernemers aanspraak kan maken op huurkorting, blijkt uit het vrijdag gepubliceerde arrest.

„We zijn heel blij dat de Hoge Raad duidelijkheid heeft verschaft”, zegt Marcel Evers van INretail, de grootste brancheorganisatie in non-food-winkels.

Evers: „Er waren al rechtszaken die deze richting op gingen, maar kleine ondernemers stappen niet zo snel naar de rechter. Deze uitspraak geeft ze houvast tegenover de eigenaar. Grote winkelbedrijven hebben nog wel eens macht om een huurkorting af te dwingen, kleine winkeliers vaak niet.”

Niet alleen de financiële pijn van de totale sluiting moet gedeeld worden, maar ook die van teruggelopen omzet door coronarichtlijnen en wegblijvende klanten vanwege de crisis, oordeelde De Hoge Raad. In het arrest geeft de Hoge Raad ook een standaardformule voor de berekening van de verdeling van de pijn.

Ook KHN is blij met de duidelijkheid. „De Hoge Raad bevestigt nu expliciet dat de coronacrisis als onvoorziene omstandigheid wordt gezien en dus een reden is voor huurkorting. Belangrijk is dat er nu ook meteen een formule definitief is vastgesteld, zodat huurders hiermee concreet kunnen aankloppen bij hun verhuurder”, aldus een woordvoerder.

De mate van huurkorting voor de winkelier of bijvoorbeeld caféhouder hangt in de formule af van de omzet die hij nog wist te maken, ondanks de coronamaatregelen. Die wordt vergeleken met de omzet in het pre-coronatijdperk.

In het rekensommetje moet ook rekening worden gehouden met de Tegemoetkoming Vaste Lasten, een steunmaatregel van de overheid. Uitkomst van het sommetje moet zijn dan de ondernemer en de verhuurder allebei net zoveel pijn lijden. De regeling gaat alleen op voor huurcontracten die voor de eerste coronamaatregelen in maart 2020 zijn afgesloten.

Leven met corona: ‘Kerstdiner in de zomer?’ Luister de aflevering van ’Kwestie van Centen’ hier, hieronder of via alle bekende podcast-apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify:

„Wij vinden het ook heel reëel om de pijn 50-50% te delen”, reageert Evers van INretail. Hij is ook tevreden dat de Hoge Raad vindt dat de coronapijn van maand tot maand moet worden bekeken, niet over langere periodes, zoals huurbazen nog wel eens willen. „Het is belangrijk dat de Hoge Raad dat zegt. De huur betaal je tenslotte ook per maand.”

Heineken

De Hoge Raad was door een lagere rechter gevraagd om een richtsnoer te geven in een rechtszaak die Heineken voerde tegen een pandverhuurder. Heineken verhuurde het pand door aan een horecaondernemer en had die, zoals al zijn ruim 700 huurders, vorig jaar een huurkorting van twee maanden gegeven.

Heineken wilde die schade delen met de pandeigenaar, maar die ging daarmee niet akkoord. „Heineken loopt aldus uit zichzelf ’cadeautjes’ uit te delen”, stelde de vertegenwoordig van de eigenaar in de rechtszaak. Door de beslissing van de Hoge Raad is nu duidelijk dat Heineken als hoofdhuurder recht heeft op een korting, als aan alle eisen is voldaan.

De nieuwe richtlijn geldt voor zogeheten artikel 290-bedrijfsruimte, zoals winkels, restaurants, cafés en afhaaldiensten die voor het publiek toegankelijk zijn.

Adblock test (Why?)


Baanbrekend: winkels en horeca hebben recht op huurkorting - Telegraaf.nl
Read More

No comments:

Post a Comment

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...