Rechercher dans ce blog

Wednesday, November 30, 2022

Eerste Kamer: kiezer krijgt meer invloed op waterschappen - NOS

ANP

NOS Nieuws

De Eerste Kamer heeft een voorstel van GroenLinks en D66 aangenomen, waardoor kiezers meer invloed krijgen op de waterschappen. Er wordt fors gesnoeid in het aantal greserveerde zetels dat, ongeacht verkiezingsuitslagen, wordt toegewezen aan belanghebbenden. En het bedrijfsleven komt niet meer in aanmerking voor zo'n 'geborgde zetel'.

Nu zijn er nog zeven tot negen geborgde zetels per waterschap. Die worden toegewezen aan vertegenwoordigers van de landbouw, de natuurorganisaties of het bedrijfsleven. Na het aannemen van de initiatiefwet van de Tweede Kamerleden Bromet (GroenLinks) en De Groot (D66) moet het democratischer worden.

Er blijven nog vier geborgde zetels over: twee voor de landbouw en twee voor natuurorganisaties, zodat hun vaak tegengestelde belangen even goed vertegenwoordigd zijn. En het bedrijfsleven wordt voortaan uitgesloten. "Het is belangrijk dat burgers niet op achterstand worden gezet ten opzichte van bedrijven", vindt Bromet.

Het initiatiefvoorstel werd in de Eerste Kamer aangenomen na een hoofdelijke stemming: 37 senatoren waren voor, 32 tegen.

Op 15 maart zijn er, tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen, weer waterschapsverkiezingen en het is de bedoeling dat de nieuwe wet dan al in werking is getreden. Dat is in deze tijd van droogte en andere klimaatproblemen belangrijk, zegt De Groot. "Bij grote belangen hoort een zo eerlijk mogelijke besluitvorming Met deze wet zetten we een historische stap richting meer democratisering in de waterschappen."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Eerste Kamer: kiezer krijgt meer invloed op waterschappen - NOS
Read More

Prijsplafond energie kost 'vastecontracters' geld - Tubantia

[unable to retrieve full-text content]

Prijsplafond energie kost 'vastecontracters' geld  TubantiaHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Prijsplafond energie kost 'vastecontracters' geld - Tubantia
Read More

Tuesday, November 29, 2022

Inflatie fors lager, maar eten en drinken is juist flink duurder geworden - NU.nl

De inflatie in Nederland is volgens de Europese meetmethode in november uitgekomen op 11,2 procent. Dat is nog altijd heel hoog, maar fors minder dan de afgelopen maanden, meldt statistiekbureau CBS woensdag. Voeding, alcohol en tabak zijn veel duurder geworden dan een jaar geleden.

De totale inflatie daalde met met 5,6 procentpunt vergeleken met een maand eerder. "Dat komt vooral doordat de prijs van energie is gedaald", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

In oktober was energie nog 100 procent duurder dan een jaar eerder, deze maand was dat circa 40 procent. "Dat is nog steeds enorm, net zoals een inflatie van 11,2 procent. Maar wel anders dan de afgelopen maanden", aldus de hoofdeconoom.

Vorig jaar begonnen de energieprijzen juist rond deze tijd flink op te lopen. Van Mulligen: "Na twaalf maanden gaat dat effect eruit." Bovendien werd brandstof veel goedkoper, wat ook meetelt in de energieprijzen.

Als je energie buiten beschouwing laat, is de inflatie nog steeds hoog. "De prijsstijging van voeding, alcohol en tabak ligt met 12,5 procent nu juist boven het totale inflatiecijfer. Dat is opvallend."

Volgens de CBS-hoofdeconoom kan de vlag zeker niet uit. De inflatie is weliswaar lager en we krijgen compensatie voor de energierekening. "Maar de boodschappen worden er geen cent goedkoper op." De hoge energieprijs werkt daar vertraagd in door.

Adblock test (Why?)


Inflatie fors lager, maar eten en drinken is juist flink duurder geworden - NU.nl
Read More

Hypotheekrentes kunnen nog met 0,50 procentpunt dalen - Business Insider

De meeste geldverstrekkers hebben de afgelopen week de hypotheekrentes voor langere rentevaste perioden een fractie verlaagd, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week. Maar dat staat in geen verhouding tot de daling van rentes op de obligatiemarkt.

Het grootste aantal verlagingen bij de hypotheekrente was te zien bij de looptijd van 10 jaar vast. Dat is momenteel de populairste rentevaste periode waarop veel geldverstrekkers met elkaar concurreren.

De onderstaande grafiek van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mét en zonder de NHG-verzekering toont de veranderingen in de hypotheekrente in de afgelopen weken. Momenteel ligt de gemiddelde rente voor 10 jaar vast zonder NHG op 4,9 procent en mét NHG-verzekering is dat 4,5 procent.

Hypotheekrentes reageren op de daling van de rente op obligatiemarkten, waar beleggers voorsorteren op minder agressieve renteverhoging van centrale banken.

Zo is de 10-jaars staatsrente in Nederland vanaf het piekniveau van ongeveer 2,8 procent in oktober met bijna 0,5 procentpunt gedaald tot 2,3 procent. Maar dat heeft zich nog niet heeft vertaald in een vergelijkbare daling van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast.

Ontwikkeling 10-jaars staatsrente Nederland

De 10-jaars hypotheekrente en de kapitaalmarktrente gaan op de langere termijn meestal gelijk op, omdat de kapitaalmarktrente maatgevend is voor de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf geld lenen voor het verstrekken van hypotheekleningen.

Toch kunnen geldverstrekkers ervoor kiezen om de hypotheekrente niet te laten meedalen als ze zelf goedkoper kunnen lenen, omdat dit hun winstmarge spekt. Aan de andere kant kan de keuze voor een hogere winstmarge betekenen dat een geldverstrekker marktaandeel verliest, als concurrenten kunnen wel de hypotheekrente verlagen.

Dat laatste is vaak een reden waarom geldverstrekkers vroeg of laat vaak gedwongen worden om hun hypotheekrentes te verlagen, zodra er partijen zijn die hierbij het voortouw nemen.

Het is dus voorstelbaar dat de 10-jaars hypotheekrente ook sterker gaat dalen, als de recente daling van kapitaalmarktrentes stand houdt.

Daling hypotheekrente: wat doet dat met maandlasten hypotheek?

Wat betekent dit voor een huiseigenaar die binnenkort een hypotheek gaat afsluiten? We kijken het effect van een daling van de hypotheekrente met 0,5 procentpunt voor een annuïteitenhypotheek van 400.000 euro.

Via deze tool op berekenhet.nl kun je uitrekenen dat de netto maandlasten van de hypotheek bij een gemiddelde hypotheekrente van 4,9 procent in het eerste jaar van 1.493 euro bedragen. Dat daalt naar respectievelijk 1.443 euro, als je uitgaat van een hypotheekrente van 4,4 procent.

Een 0,5 procentpunt lagere hypotheekrente scheelt in dit voorbeeld dus 50 euro per maand in het geval van de annuïteitenhypotheek. Op jaarbasis is dat 600 euro. En als je de rente voor 10 jaar vastzet, scheelt het toch 6.000 euro.

Lees meer over hypotheekrente:

Adblock test (Why?)


Hypotheekrentes kunnen nog met 0,50 procentpunt dalen - Business Insider
Read More

Friday, November 25, 2022

Kabinet biedt op 19 december op acht plekken excuses aan voor slavernijverleden - NU.nl

Het kabinet gaat op 19 december excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van NOS. De excuses worden aangeboden in toespraken op acht verschillende plekken.

De excuses vinden plaats in onder meer de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, waar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naartoe reist. Het kabinet reist ook naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten. Premier Mark Rutte zal spijt betuigen in Nederland.

Begin november werd bekend dat het kabinet excuses wilde gaan aanbieden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden. Dat betekende een ommekeer in het standpunt van het kabinet, want in 2020 zei premier Rutte nog dat hij dit niet wilde doen omdat het zou leiden tot tweedeling in de samenleving.

Onder meer het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden en een Kamerdelegatie adviseerden dit toch te doen. Volgens de delegatie had de Nederlandse Staat een doorslaggevende rol in het slavernijverleden. "Een onderdeel dat niemand kan ontkennen."

Adblock test (Why?)


Kabinet biedt op 19 december op acht plekken excuses aan voor slavernijverleden - NU.nl
Read More

Thursday, November 24, 2022

Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na' - De Gelderlander

[unable to retrieve full-text content]

Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na'  De GelderlanderHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na' - De Gelderlander
Read More

Oplichtingsdienst afgetapt, ruim honderd arrestaties in Engeland en Almere - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Oplichtingsdienst afgetapt, ruim honderd arrestaties in Engeland en Almere  AD
  2. Politie haalt oplichtingsdienst iSpoof uit de lucht: ruim honderd arrestaties  NU.nl
  3. Politie rolt internationale spoofingdienst op en arresteert fraudeurs  NOS
  4. Spoof-hulpdienst voor criminelen opgerold, mannen uit Almere (19 en 22) vast  Telegraaf.nl
  5. Internationale bende helpdeskfraude opgerold, twee arrestaties in Nederland  AD
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Oplichtingsdienst afgetapt, ruim honderd arrestaties in Engeland en Almere - AD
Read More

Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na' - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na'  AD
  2. Veel overstappers zorgverzekering verhogen eigen risico maximaal: 'Niet gokken met je gezondheid'  WNL
  3. Aantal Nederlanders dat kiest voor een maximaal eigen risico bij zorgverzekering om te besparen op premie stijgt fors  Leeuwarder Courant
  4. Bijna 2 op de 5 Nederlanders kiest voor maximaal eigen risico: daarmee kan je tot €300 besparen op je zorgverzekering  Business Insider
  5. Veel overstappers verhogen eigen risico zorgverzekering maximaal: 'Niet gokken met je gezondheid'  wnl.tv
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Meer mensen kiezen voor hoog eigen risico: 'Denk er heel goed over na' - AD
Read More

Wednesday, November 23, 2022

Jeugdbescherming in crisis: 'Weken zoeken naar plek voor kwetsbaar kind' - NOS

ANP

NOS Nieuws

  • Sophie Feenstra

    redacteur Binnenland

  • Sophie Feenstra

    redacteur Binnenland

Het is code zwart in de jeugdbescherming en daar moet vandaag nog wat aan gedaan worden. Met die boodschap trekken jeugdbeschermers vandaag naar de Tweede Kamer, waar opnieuw over de problemen wordt gedebatteerd.

Als een kind thuis niet veilig op kan groeien kan een kinderrechter besluiten het kind onder toezicht of voogdij te plaatsen. Een jeugdbeschermer maakt dan een plan en zoekt naar de juiste hulp voor het gezin. En als het thuis echt niet meer gaat, wordt er voor het kind een passende plek in bijvoorbeeld een pleeggezin of een gezinshuis gezocht.

Maar door een groot tekort aan jeugdbeschermers en lange wachtlijsten in de jeugdhulp moeten die kinderen steeds langer wachten. "Er zijn kinderen die een gevaar voor zichzelf zijn, die weglopen en in kelderboxen worden teruggevonden. Maar die kinderen kunnen we nu niet naar een veilige plek brengen", zegt jeugdbeschermer Ilona Simons.

Dat onderschrijft haar collega Tobias Baruch: "Ik ben al tien weken bezig een meisje ergens geplaatst te krijgen. Ik zoek inmiddels niet meer naar de meest geschikte plek, maar überhaupt naar een plek."

Plan van aanpak

De druk op minister Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) om na jaren van overleggen, onderzoeken en rapporten nu met maatregelen te komen, neemt steeds verder toe. Het plan van aanpak dat ze begin deze maand bekendmaakten werd met teleurstelling ontvangen. "Er staan op zichzelf allemaal prima plannen in, maar ze gaan over de toekomst terwijl er juist nu iets moet gebeuren", reageerde Jeugdzorg Nederland.

De jeugdbeschermers zagen de laatste jaren veel capabele collega's vertrekken. "Er is een ontzettend groot personeelstekort", zegt Ilona Simons. "Dat hoor je wel terug in de debatten, maar het kabinet komt niet met geld over de brug om hier wat aan te doen."

Waar jeugdbeschermers maximaal acht kinderen of gezinnen zouden moeten bijstaan zijn dat er in de praktijk nu vaak twee keer zo veel. "Het is niet zo dat wij als jeugdbeschermers actievoeren omdat we meer geld willen verdienen. Dat geld is een middel om de kinderen beter te kunnen helpen. Daar gaat het ons om."

Reddingsplan nodig

Vakbond FNV Jeugdzorg eist dat het kabinet per direct meer geld en menskracht vrij gaat maken voor de jeugdbescherming. Hiervoor voeren ze al zeven weken actie. "De vraag is wanneer de minister eindelijk gaat inzien dat de boel aan het afbranden is en dat de laatste jeugdbeschermers die de sector nog overeind houden, uitgeblust zijn", waarschuwt FNV-bestuurder Maaike van der Aar. "Er moet nu een reddingsplan komen. En als de minister het niet doet, dan zorgen we er zelf voor dat de werkdruk vermindert."

De jeugdbeschermers hebben in het kader van de acties de bereikbaarheidsdiensten al opgeschort. Ook is het aantal huisbezoeken afgeschaald.

Snelle hervorming nodig

Naast het verlichten van de werkdruk voor jeugdbeschermers moet ook het systeem veranderen, vindt de sector. Sinds de decentralisatie in 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het inkopen van de jeugdhulp. Maar wat ze inkopen sluit in veel gemeenten niet goed aan bij wat er in de praktijk nodig is. Zeker bij de meer specialistische hulp, zoals bij eetstoornissen of de gesloten jeugdzorg.

Daarom klinkt de roep steeds luider om de hervormingsplannen te versnellen. "Ik moet het nu doen met het beschikbare aanbod, maar dat voldoet steeds vaker niet of er zijn lange wachtlijsten", zegt jeugdbeschermer Baruch. "Dat is ontzettend frustrerend. En ik moet dat beleid vervolgens gaan uitleggen aan dat meisje en haar ouders."

Het commissiedebat over de jeugdbescherming begint om 10.00 uur.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Jeugdbescherming in crisis: 'Weken zoeken naar plek voor kwetsbaar kind' - NOS
Read More

Britse waakhond opent marktonderzoek naar Apple en Google - NU.nl

De Britse markttoezichthouder opent een diepgaand onderzoek naar de machtsposities van Apple en Google. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) draait het marktonderzoek voornamelijk om internetbrowsers en cloudgaming.

De toezichthouder stelt dat 97 procent van het mobiele internetverkeer in het Verenigd Koninkrijk in 2021 heeft plaatsgevonden via de browsers van Apple of Google. Vaak zijn Google Chrome en Safari standaard op smartphones geïnstalleerd.

De techgiganten hebben hiermee een voordeel ten opzichte van concurrerende browsers, stelt de toezichthouder. Volgens concurrenten is dat slecht voor hun bedrijfsvoering, gaat het innovatie tegen en brengt het onnodige kosten met zich mee.

De CMA kijkt ook naar het gedrag van Apple wat betreft cloudgaming. Daarmee kunnen games worden gespeeld zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van een krachtige console of computer. In plaats daarvan worden de games gespeeld vanaf een server.

De toezichthouder is bezorgd dat Apple "beperkingen" toepast, die de groei van de cloudgamingsector zou kunnen belemmeren. Om wat voor beperkingen het precies gaat, licht de waakhond niet toe. Het onderzoek mag maximaal achttien maanden in beslag nemen.

Adblock test (Why?)


Britse waakhond opent marktonderzoek naar Apple en Google - NU.nl
Read More

Flinke plus voor pensionado's: BpfBouw komt met verhoging van bijna 15 procent - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Flinke plus voor pensionado's: BpfBouw komt met verhoging van bijna 15 procent  Telegraaf.nl
  2. Uitzonderlijke verhoging: Pensioenen bouwvakkers gaan 14,5 procent omhoog | Economie  NU.nl
  3. Bouwvakker krijgt vanaf januari 14,5 procent hoger pensioen  NOS
  4. Pensioenen voor bouwvakkers en timmerlui volgend jaar met ruim 14 procent omhoog  NRC
  5. Pensioenfonds bouw voert forse verhoging pensioenen door  Business Insider
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Flinke plus voor pensionado's: BpfBouw komt met verhoging van bijna 15 procent - Telegraaf.nl
Read More

Tuesday, November 22, 2022

FTX hacker begint massaal ethereum te dumpen - Crypto Insiders

Vorige week bespraken we al de FTX hack vlak na het faillissement werd ingediend. Om alle ellende nog erger te maken, ging de hacker ervandoor met $400 miljoen dollar aan digitale assets. Inmiddels blijkt dat deze hacker een gigantische hoeveelheid aan ethereum (ETH) aan het verschuiven is, mogelijk om te verkopen.

230 duizend ethereum

Het crypto analyse bedrijf Chainalysis kwam hierachter met behulp van een on-chain analyse. Het platform handelde meteen en riep crypto exchanges via Twitter op om alert te zijn en deze assets te bevriezen in het geval de hacker deze zou proberen uit te cashen. 

De hacker maakte temidden van alle hectiek en chaos ongeveer 230 duizend ethereum buit, toen met een marktwaarde van meer dan 260 miljoen dollar. Daarnaast werden er ook andere cryptocurrencies gestolen. De actie maakte de hacker in een klap een van de grootste ethereum bezitters in de wereld.

Inmiddels lijkt het erop dat een groot deel van deze ETH om wordt gezet in bitcoin (BTC). Dankzij de transparantie van blockchain technologie kunnen de cryptomunten precies gevolgd worden. Zo swapte de hacker inmiddels al 31 duizend ethereum om naar 2444,55 bitcoin. Het mag aangenomen worden dat de hacker een plan heeft. Wat dit plan precies is dus tot zover onduidelijk.

Iemand op Twitter speculeerde vorige week over een mogelijk ‘nachtmerrie scenario’ waarbij de hacker ether massaal zou dumpen en dat lijkt inmiddels te gebeuren.

FTX hack een inside job?

Wie er precies achter de hack zit is nog onbekend. Er gaan geruchten dat het een inside job moet zijn. De hacker had namelijk al toegang tot de private keys. Daarnaast is dit de eerste keer ooit dat FTX gehackt is. Het moment was ook perfect getimed; temidden van alle chaos. Dit alles maakt het erg goed mogelijk dat iemand binnen FTX achter de hack zat. Er gaan geruchten rond dat voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried in opdracht van de financiële toezichthouder van de Bahama’s hierachter zit.

Adblock test (Why?)


FTX hacker begint massaal ethereum te dumpen - Crypto Insiders
Read More

Sunday, November 20, 2022

Disney stuurt nieuwe ceo weg en haalt oude terug - Tweakers

Streamingaanbieder Disney heeft zijn 'nieuwe' ceo Bob Chapek weggehaald. Chapek was nog geen drie jaar in functie. De vorige ceo Bob Iger komt voor twee jaar terug om een nieuwe opvolger te vinden en klaar te stomen.

Disney zegt niets over waarom Chapek het veld heeft moeten ruimen. In de aankondiging bedankt Disney Chapek voor zijn leiding tijdens de pandemie. Er zit in de aankondiging geen citaat van Chapek. Dat valt op, omdat veel van die aankondigingen wel een citaat van de uitgaande ceo bevatten.

Iger was al directeur van Disney van 2005 tot 2020 en leidde onder meer het initiatief om Disney+ te starten. Chapek verving onder meer de leiding over de streamingdienst afgelopen jaren en begon onder meer met de Disney+-versie met advertenties. Die is inmiddels live in de VS en is niet goedkoper dan het oude reguliere abonnement. Disney+ draait bovendien nog steeds verlies, zo bleek tijdens de meest recente kwartaalcijfers.

Iger komt terug voor een periode van twee jaar. In die tijd wil hij een nieuwe opvolger vinden, die na die periode klaar zal moeten zijn om het bedrijf op de lange termijn te blijven leiden. Wie dat zal worden, is vooralsnog onduidelijk.

Adblock test (Why?)


Disney stuurt nieuwe ceo weg en haalt oude terug - Tweakers
Read More

Saturday, November 19, 2022

Kerstboombranche opgetogen over verkoop tijdens WK: 'Markt voor oranje gespoten takken' - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Kerstboombranche opgetogen over verkoop tijdens WK: 'Markt voor oranje gespoten takken'  AD
  2. Kerstboom steeds vaker al voor Sinterklaas gezet: 'Het hele jaar mee bezig'  Omroep Brabant
  3. Kerstboombranche optimistisch over verkoop ondanks inflatie en WK  Transport Online
  4. Kerstboom komt maandag al op de Markt in Oudenaarde: “We willen al sfeer op Winterwarmte in het weekend”  Het Laatste Nieuws
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Kerstboombranche opgetogen over verkoop tijdens WK: 'Markt voor oranje gespoten takken' - AD
Read More

Kiezen tussen openbaar vervoer en auto: een vergelijking in drie ritten - NOS

NOS/Harm Kersten

NOS Nieuws

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

  • Harm Kersten

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

  • Harm Kersten

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het ov of juist van de auto als het gaat om prijs, duur en uitstoot? De NOS heeft in samenspraak met deskundigen drie ritten uitgekozen en uitgezocht wat per rit de kosten, duur, CO2-uitstoot en mate van luchtvervuiling zijn. Bij de luchtvervuiling is gekeken naar de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof, allebei indicatoren voor smog. In de verantwoording onderaan staat welke keuzes er zijn gemaakt en wat er niet en wel is meegenomen.

1. Een regionale rit van Sleen (Drenthe) naar Coevorden (Drenthe)

De auto nemen is op veel plekken in Nederland nog altijd de snelste manier om op de plaats van bestemming te komen. Die conclusie van het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt ook door dit ritje bevestigd: met de auto leg je dit traject drie keer zo snel af als met het openbaar vervoer. Met het ov moet je namelijk eerst met de bus, dan heb je bijna 20 minuten overstaptijd en daarna nog met de trein. Daarbij ben je ook nog eens ongeveer de helft goedkoper uit als je met de auto gaat.

Qua comfort, prijs en snelheid komt de auto als winnaar uit de bus, wat betreft CO2 en luchtvervuiling het openbaar vervoer.

NOS/Harm Kersten

2. Van Utrecht Centraal naar Amsterdam Centraal

Van Amsterdam naar Utrecht Centraal is volgens NS de meest gekozen treinrit in Nederland. Zoomen we in op het openbaar vervoer, dan is die rit doorgaans sneller dan met de auto, en goedkoper. Ook dit was een conclusie van het PBL: de bereikbaarheid van het openbaar vervoer is het best in de Randstad.

Wie de auto pakt tussen de hoofdstad en Utrecht kan te maken krijgen met files, zeker op de ringwegen van beide steden. Maar ook de trein kan tegenvallen, door uitval of grote drukte. Toch is de reiziger op dit traject in het algemeen met het ov qua tijd, prijs, uitstoot én luchtvervuiling beter af. Met de kanttekening dat de meeste treinreizigers niet naast het station wonen of moeten zijn, terwijl je met de auto voor de deur kan in- en uitstappen.

NOS/Harm Kersten

3. Een internationale trip van Den Haag naar Berlijn

Deze reis is qua tijd en prijs lastiger te berekenen, omdat er geen rechtstreekse treinen rijden tussen deze steden en er meerdere opties zijn. Daarbij kunnen de prijzen erg variëren, en hangt het ervan af hoe vroeg je boekt. Daar is overigens al langer kritiek op: internationale treinreisinformatie is gefragmenteerd, ticketprijzen zijn vaak onduidelijk en overstappen is soms omslachtig.

Een lange rit als deze laat zien dat het verschil in uitstoot en luchtvervuiling vele malen groter is met de auto. De prijs is lastiger te vergelijken, omdat het bij internationale treinreizen dus uitmaakt wanneer je boekt. Voor deze berekening is op 10 november gekeken naar een trein die op 11 november vertrekt om 06.25 uur, erg kort van tevoren dus. Bij eerder boeken had de reis aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Rijdt iemand in z'n eentje naar Berlijn, dan is de auto een stuk duurder.

Duur en comfort van de treinrit zijn sterk afhankelijk van hoe druk de trein is en hoe vaak je moet overstappen. Bij de auto kunnen files de reis verlengen. Google Maps geeft een tijdsduur van bijna 7 tot 10 uur aan, afhankelijk van drukte op de wegen.

NOS/Harm Kersten

Aan de hand van deze drie ritten zijn enkele conclusies te trekken.

Wat zeggen deze ritjes wel?

Een bevinding springt eruit: de uitstoot van CO2 van het ov ligt vele malen lager dan die van de gemiddelde auto. Hetzelfde geldt voor de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden, die beide van invloed zijn op de luchtvervuiling.

Het ov maakt namelijk veel meer gebruik van groene stroom dan auto's. Zo rijden de treinen van NS voor 100 procent op groene stroom en rijden de bussen van Qbuzz variërend op waterstof, groene stroom of biobrandstoffen. De meeste auto's in Nederland rijden nog altijd op diesel of benzine: slechts 5 procent van het wagenpark in Nederland is elektrisch.

Verder is het vaak goedkoper om met de auto te reizen dan met het ov. Het openbaar vervoer in Nederland is vergeleken met andere Europese landen duur. En de auto wordt per persoon goedkoper zodra er meer mensen meerijden. Ook de groepskortingen bij de NS wegen niet op tegen het kostenvoordeel van een autorit met meerdere passagiers.

Ook qua bereikbaarheid worden de conclusies van het PBL-rapport bevestigd. "Er wordt weinig aandacht besteed aan de mate waarin verschillende groepen mensen bestemmingen en activiteiten kunnen bereiken", schreven de onderzoekers. De regionale en de internationale treinreis laten dit inderdaad zien.

Net als aan de bereikbaarheid, liggen ook aan de kosten politieke keuzes ten grondslag. Zo werd de accijns op brandstof in april verlaagd. Prijzen voor treinkaartjes worden per 1 januari juist duurder. Alhoewel de politiek niet de prijs van het treinkaartje bepaalt, kan die de prijs wel beïnvloeden. Zo betaalt de NS per jaar 100 miljoen euro om het alleenrecht op een groot deel van het spoor te krijgen en zit er ook 9 procent btw op een treinkaartje.

Wie uiteindelijk voor de keuze staat tussen de auto en het ov moet nadenken over wat zwaarder weegt: de prijs, de tijdsduur, het comfort of de uitstoot.

Wat zeggen deze cijfers niet?

De besproken ritten zijn afhankelijk van een aantal variabelen. Zo zijn de treinreizen bijvoorbeeld gebaseerd op een enkeltje, terwijl een rit al snel goedkoper kan zijn met een daluren- of trajectabonnement. Verander je in Nederland van aanbieder - stap je bijvoorbeeld over van een NS-trein op een Rotterdamse RET-bus - dan betaal je tweemaal de opstapkosten. Sommige vervoerders hebben afgesproken die kosten te schrappen als je tussen hen overstapt, zoals het geval is bij het ritje tussen Coevorden en Sleen.

Bij de berekeningen van het ov is gekeken van station/halte naar station. Daar is dus bij de uitstoot en prijs geen rekening gehouden met de manier waarop mensen naar het station of de halte zijn gereisd. Het zogeheten voor- en natransport bij treinen leidt tot extra reistijd, kosten en wachttijd. Ook wordt er in dit artikel van uitgegaan dat mensen ofwel alleen met de auto reizen, ofwel alleen met het ov, maar het kan ook een combinatie zijn van die twee.

De berekening voor de auto heeft ook een aantal beperkingen. In de verantwoording leggen we uit van welke gemiddelde auto we uitgaan. De prijs van vaste en variabele kosten verschilt per auto, net als die van brandstof: rijdt een auto op diesel of is hij elektrisch?

Daarbij wordt een auto per ritje goedkoper, omdat de vaste lasten sowieso betaald moeten worden. En zodra er meer mensen gebruik van maken gaan de kosten en de uitstoot per persoon omlaag. Bij de uitstoot is gerekend met de maximale snelheid. Als mensen minder hard rijden is het verbruik en de uitstoot wat lager.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Kiezen tussen openbaar vervoer en auto: een vergelijking in drie ritten - NOS
Read More

Friday, November 18, 2022

Megafraudeur Elizabeth Holmes veroordeeld, 11 jaar cel voor 'nieuwe Steve Jobs' - NU.nl

De ooit gevierde zakenvrouw Elizabeth Holmes is veroordeeld tot ruim elf jaar cel vanwege fraude. Holmes bouwde haar start-up Theranos uit tot een miljardenbedrijf, maar deed dat volgens de rechter door investeerders op te lichten en patiënten in gevaar te brengen.

Elizabeth Holmes beloofde met haar bloedtestbedrijf Theranos een revolutie in de gezondheidszorg. Door een nieuwe techniek zou het volgens Holmes erg makkelijk worden om met een enkele druppel bloed tweehonderd tests af te nemen. Terwijl normaal gezien voor één test een heel buisje bloed nodig is.

Dit zou ervoor zorgen dat ernstige ziektes zoals kanker veel sneller gesignaleerd konden worden. Maar de techniek achter Theranos bleek helemaal niet echt te zijn. Het bloed dat werd afgenomen, werd stiekem door apparaten van andere bedrijven geanalyseerd. Ook bleken resultaten vaak niet te kloppen.

Holmes werd daarom afgelopen september schuldig bevonden aan fraude. Volgens de jury lichtte ze investeerders op voor honderden miljoenen dollars. "Ik ben kapot van mijn tekortkomingen", zei Holmes even voor de uitspraak van vrijdag. "Als ik terugkijk, zijn er zoveel dingen die ik anders zou doen als ik de kans had. Ik probeerde mijn droom te snel te realiseren."

Verwacht wordt dat Holmes tegen het vonnis in beroep zal gaan. Haar start-up Theranos hield in 2018 op te bestaan. Het bedrijf was op het hoogtepunt 9 miljard dollar waard. Door de affaire raakten veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos, vele miljoenen kwijt.

Adblock test (Why?)


Megafraudeur Elizabeth Holmes veroordeeld, 11 jaar cel voor 'nieuwe Steve Jobs' - NU.nl
Read More

Thursday, November 17, 2022

Onderhandelingsnieuws cao Gemeenten/SGO - FNV

Loonsverhoging

Op 2 november heeft de VNG het loonbod met 0,75% verhoogd. Als gebaar om de kloof te dichten is het FNV-loonbod met hetzelfde percentage van 0,75% verlaagd. In de nieuwsbrief van 3 november heb je hier alles over kunnen lezen.

Gisteravond 16 november zaten de onderhandelaars van de bonden en de VNG weer om tafel en heeft de VNG een tweede stapje gezet. Het bod dat nu op tafel ligt is een twee jarige cao met 5% loonsverhoging (per 1 februari) in 2023 en 3% (per 1 april) in 2024. Voor nu hebben de bonden dit voor kennisgeving aangenomen.

Deze cijfers spreken voor zich! De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt (met daarbij de werkdruk) nog steeds zeer groot. Uit het nieuwe loonbod van de VNG blijkt nog steeds onvoldoende waardering, alhoewel de VNG van mening is dat dit een aantrekkelijk loonbod is.

En nu?

Via online bijeenkomsten (landelijk en lokaal) en werkbezoeken willen we van jou en je collega’s weten hoe jullie tegen dit bod aankijken. Dit levert voor ons als onderhandelaars een tussenstand op. Voor de Kerst zal er nog een overleg met de VNG worden ingepland. Wij zullen dan jullie mening terugkoppelen aan de VNG. Zo houden we tijdens de onderhandelingen de druk erop!

Centraal blijft een goede cao staan, die recht doet aan jouw inzet. Aan de cao-tafel praten we namens jou, maar jij kan met jouw collega’s praten over het cao-proces. Laat hen de inzettabel zien, deze spreekt voor zich. Om tot een goede cao te komen, is jouw hulp nodig. Hoe meer leden, hoe beter jouw cao! 

Onderteken vanaf volgende week het statement

Vanaf volgende week kan je het statement #jijverdienteengoedecaogemeentennu ondertekenen. Zo kun je jouw stem laten horen dat ook jij een goede cao wil. En dat is de druk die nodig is in de onderhandelingen. Het vorige statement is door ruim 18.000 gemeenteambtenaren ondertekend. Wij gaan de uitdaging aan om hier flink bovenuit te komen! Met de huidige inflatie en alles wat er binnen gemeenteland speelt is het hard nodig om de VNG met harde cijfers te laten zien dat er meer nodig is. Doe dus mee! Vul het statement vanaf volgende week in en geef dan ook het loonbod een cijfer. Als dit niet genoeg blijkt te zijn om tot een goede cao te komen, volgen stevige acties!

Kom naar de landelijke digitale bijeenkomst

Je ontvangt apart bericht over wanneer de online bijeenkomsten zullen zijn. In ieder geval op zeer korte termijn, in twee sessies gedurende lunchtijd en s ’avonds, om je bij te praten en om jouw mening over het bod te horen. Hou de berichtgeving in de gaten.

Meer informatie

Alle achtergrondinformatie, de inzetten van de bonden en de VNG lees je hier:

Actiepagina #goedecaogemeentennu
FNV Gemeenten
Facebook
Ik word lid

Adblock test (Why?)


Onderhandelingsnieuws cao Gemeenten/SGO - FNV
Read More

Bloomberg: Musk verandert standpunt over thuiswerken bij Twitter - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Bloomberg: Musk verandert standpunt over thuiswerken bij Twitter  AD
  2. Elon Musk is tiran voor personeel: 'Zijn werkwijze is antiek'  RTL Boulevard
  3. Musk stelt Twitter-personeel voor keuze: keihard werken of weg  DeOndernemer.nl
  4. Elon Musk ligt niet alleen op ramkoers met zijn Twitter-personeel, maar ook met Brussel  Volkskrant
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Bloomberg: Musk verandert standpunt over thuiswerken bij Twitter - AD
Read More

CBS: winkels verkopen minder, maar omzet stijgt door hogere prijzen - NOS

ANP

NOS Nieuws

Winkels hebben in het derde kwartaal minder artikelen verkocht, maar door de hogere prijzen steeg hun omzet toch met 4 procent. Supermarkten noteerden ondanks dalende verkopen (-2 procent) zelfs 8,6 procent meer omzet, meldt het CBS.

Ook drogisterijen, kleding- en schoenenwinkels doen het goed; zij wisten als enige zelfs meer te verkopen. Door de hogere prijzen steeg hun omzet natuurlijk nog harder, bij drogisterijen zelfs met 9,6 procent.

Klappen

Voedingsspeciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, hebben het moeilijker. Zij verkochten 8,7 procent minder. Die afname werd wel gecompenseerd door hogere prijzen, maar niet meer dan dat. Hun omzet bleef daardoor ongeveer gelijk.

Bouwmarkten, keuken- en vloerenverkopers en meubelzaken zitten in de hoek waar de klappen vallen. Ondanks de hogere prijzen zagen zij naast hun afzet ook hun omzet dalen. Meubelwinkels verkochten maar liefst 16,5 procent minder artikelen; hun omzet daalde met 5,1 procent, meldt het CBS.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


CBS: winkels verkopen minder, maar omzet stijgt door hogere prijzen - NOS
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...