Rechercher dans ce blog

Friday, September 30, 2022

161 gemeenten lopen fors achter met huisvesting van statushouders - RTL Boulevard

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde de huisvestingscijfers van statushouders, die maandelijks worden gepubliceerd op Rijksoverheid.nl. De 161 gemeenten, dat is 47 procent van het totale aantal gemeenten, hadden begin dit jaar al te kampen met een achterstand. Tot begin deze maand is het ze niet gelukt die achterstand weg te werken.

Verdubbeling  

Of het gaat lukken om het tekort aan huisvesting komend jaar in te lopen, is nog maar zeer de vraag. Want het eerste halfjaar in 2023 moeten de gemeenten voor nog eens 21.200 statushouders een huis zien te vinden, zo blijkt uit de nieuwste prognose van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Het gaat om mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen nadat zij bijvoorbeeld waren gevlucht voor oorlog, geweld of vervolging. 

Dit aantal van 21.200 is het hoogste sinds 2014. Meestal schommelde dat aantal rond de 10.000 statushouders per half jaar waarvoor gemeenten een huis moesten vinden.

Rucphen: onvoldoende woningen

De Brabantse gemeente Rucphen heeft naar verhouding de grootste achterstand. Slechts 18 procent van de statushouders die daar recht hebben op een woning, hebben die de afgelopen periode ook daadwerkelijk toegewezen gekregen. "Ik sta als wethouder liever niet bovenaan deze lijst, maar ik moet roeien met de riemen die ik heb", zegt René Lazeroms, wethouder volkshuisvesting in de gemeente Rucphen.

De gemeente heeft al twee keer op rij onvoldoende woningen geleverd; inmiddels wachten nog 42 statushouders op een woonplek in Rucphen. Maar dat gaat niet lukken voor het eind van het jaar, zegt Lazeroms: "Ik heb nog maar drie maanden en ik heb niet 1,2,3 voldoende woningen voor deze 42 statushouders klaar staan".

Rucphen heeft maar één woningcorporatie, zegt de wethouder, en daar komen volgens hem bijna geen woningen meer vrij: "De doorstroom ligt op z'n gat." De gemeente komt daarom in oktober met een plan van aanpak. "We moeten creatief zijn, denk aan flexwoningen en 'tiny houses', zegt Lazeroms. Komend jaar moet Rucphen nog eens 28 statushouders huisvesten.

Achterstanden lopen op

Op dit moment wachten 17.640 statushouders in asielzoekerscentra en op noodopvanglocaties op een woning. Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht asielzoekers met een verblijfvergunning een woning te bieden. Het aantal te huisvesten statushouders hangt af van het inwoneraantal van de gemeente. Omdat de doorstroom stokt zijn vluchtelingen nu vaak aangewezen op crisisnoodopvang of slapen ze zelfs regelmatig buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel.

Bij 55 gemeenten is de achterstand dit jaar zelfs alleen nog maar verder opgelopen. Van deze gemeenten hadden de volgende grote steden volgens het COA de hoogste achterstand op 1 september 2022: in Amsterdam ging het om 1.032 statushouders, in Utrecht om 331, gevolgd door Breda met en Deventer met 129.

Vooral Amsterdam valt op: die gemeente moet als enige meer dan duizend statushouders een woning bieden voor het eind van het jaar. Daar komen er volgend jaar nog eens 1.071 bij.

Wooncrisis Amsterdam

Amsterdam zegt in een reactie dat het heel 'lastig' zal worden. "Dat statushouders nog steeds in een asielzoekerscentrum zitten is natuurlijk onaanvaardbaar, maar helaas zit de doorstroom vast vanwege de wooncrisis", zegt wethouder Zita Pels.

Nergens in Nederland is de wooncrisis zo groot als in de hoofdstad. Studenten, starters, gezinnen en kwetsbare mensen hebben ook snel een woning nodig, aldus de gemeente. Amsterdam dringt al langere tijd aan op het bouwen van woningen en het verbeteren van de asielketen. Volgens hen is 'het Rijk nu aan zet'.

De situatie in Deventer is aan het verbeteren. "Door corona kwamen er maar weinig huizen vrij, we zijn nu bezig met een inhaalslag", zegt wethouder Rob de Geest. Om alle 129 statushouders op de wachtlijst woonruimte te bieden worden ook tijdelijke woningen ingezet naast het asielzoekerscentrum in Deventer.

Utrecht kwam deze zomer met een 'onorthodoxe aanpak' om een lijst van honderden wachtende statushouders weg te werken. Een paar weken lang zijn bijna alle woningen die vrij kwamen naar statushouders gegaan. Andere woningzoekenden moesten tijdelijk wachten.

Grote gezinnen Breda

In Utrecht is het probleem voor nu dus opgelost, maar niet in Breda. Daar moeten ze nog dit jaar aan 196 statushouders een woning bieden en daar komen er volgend jaar nog 221 bij. Ook hier speelt het woningtekort een grote rol; de plekken die er wel zijn voldoen niet altijd aan de eisen: "Denk aan grote gezinnen van zeven tot tien personen", zegt de gemeente.

Om statushouders versneld een plek te bieden worden tijdelijke woningen gebouwd. Ook de oude koepelgevangenis moet de druk verlichten. "Breda wil de koepel inzetten als flexibele opvang, waar te zijner tijd ook statushouders gevestigd kunnen worden", aldus de gemeente. 

Wel gelukt

Er zijn ook gemeenten die het wel lukt om genoeg woningen aan asielzoekers aan te bieden. Bijna 180 gemeenten liggen op schema, waarvan 25 gemeenten hun taakstelling voor dit jaar zelfs al hebben gerealiseerd.

Het ministerie van Justitie & Veiligheid zegt in een reactie dat er 'een ongelooflijk beroep' op gemeenten wordt gedaan, maar ziet ook dat de afspraken niet worden gehaald. "Daar worden gemeenten nadrukkelijk op aangesproken, maar er bestaat geen knop waar we aan kunnen draaien waarmee alles acuut is opgelost."

Gemeenten die achterblijven bij het huisvesten van statushouders vangen wel regelmatig mensen op die nog wachten op een verblijfsvergunning. Een voorbeeld daarvan is Amsterdam, die asielzoekers opvangt op cruiseschepen.

Oneerlijk verdeeld

Veel andere gemeenten doen dat niet. Uit onderzoek van RTL Nieuws twee weken geleden bleek dat een ruime meerderheid van de Nederlandse gemeenten de afgelopen tien jaar geen langdurige opvanglocatie voor asielzoekers hebben gehad. Het gaat dan om een asielzoekerscentrum (azc) of een noodopvanglocatie.

Staatssecretaris Eric van der Burg komt binnenkort met een wetsvoorstel voor de zogenoemde 'spreidingswet'. Die wet moet er voor zorgen dat de opvang eerlijker over Nederland verdeeld wordt.

Verantwoording

Elke maand publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken een 'overzicht huisvesting vergunninghouders'. Daarin staat per gemeente aangegeven hoeveel statushouders ze moeten huisvesten en hoeveel er daadwerkelijk is gerealiseerd.

Twee keer per jaar publiceert het ministerie van Justitie en Veiligheid een prognose van het aantal nieuw te verwachten statushouders voor het komend half jaar. Elke gemeente moet daarvan naar rato van het inwoneraantal zijn deel een huis aanbieden.

Gemeenten die al het hele jaar een achterstand hebben, behoren tot de groep van bij 161 met een structurele achterstand. Deze gemeenten begonnen begin dit jaar met een achterstand, omdat het ze in 2021 niet lukte voldoende statushouders te plaatsen. Ze stonden op 1 juli nog steeds op een achterstand, toen de taakstelling voor het eerste half jaar afliep en hebben nu nog altijd een achterstand.

Adblock test (Why?)


161 gemeenten lopen fors achter met huisvesting van statushouders - RTL Boulevard
Read More

Meer omzet voor supermarkten door hogere prijzen | Economie - NU.nl

Door de hoge prijzen is de omzet in Nederlandse winkels in augustus met bijna 2 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder, meldt statistiekbureau CBS.

Dat de omzet steeg door de hoge inflatie, is duidelijk. Er werd in augustus namelijk 6 procent minder verkocht, maar toch steeg de omzet van de detailhandel.

Vooral bij supermarkten en andere levensmiddelenwinkels werd er meer omzet gemaakt, hoewel mensen ook hier met een lichter mandje naar de kassa gingen. Speciaalzaken, die tijdens de coronacrisis nog volop profiteerden van de sluiting van de horeca, zagen de omzet dalen.

Van de winkels die geen eten verkopen, deden drogisterijen het het best. Ook die hebben in augustus 2022 meer omgezet dan in augustus 2021. Kledingwinkels, schoenenwinkels, doe-het-zelfketens en meubelzaken zetten in augustus minder om.

Online deden veel winkels het ietsje slechter dan een jaar eerder. Die omzet daalde met 0,4 procent in vergelijking met augustus vorig jaar.

Adblock test (Why?)


Meer omzet voor supermarkten door hogere prijzen | Economie - NU.nl
Read More

Thursday, September 29, 2022

Einde lockdowns, consument weer naar 'gewone' winkel | Geld | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Einde lockdowns, consument weer naar 'gewone' winkel | Geld | Telegraaf.nl  Telegraaf.nl
  2. Online shoppen is ook na de coronacrisis populair  NU.nl
  3. Online bestedingen nemen weer toe, vooral tickets voor attractieparken en evenementen veel verkocht  AD
  4. Online shoppen groeit 9 procent tot 16 miljard  Emerce
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Einde lockdowns, consument weer naar 'gewone' winkel | Geld | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Kunststof damwand is goedkoper en beter voor het milieu, maar gaat-ie ook de grond in? - NOS

RTV Oost

In samenwerking met

RTV Oost

NOS Nieuws

Waterschap Drents Overijsselse Delta is begonnen aan een proef met kunststoffen damwanden bij Wijhe. Het lijkt veelbelovend, want kunststof is goedkoper en duurzamer dan de traditionele, zware stalen damwand. De vraag is wel of zo'n damwand van plastic zich makkelijk laat plaatsen.

"We zijn vooral benieuwd of we de kunststof damwandprofielen goed deze grond in krijgen. Ze moeten niet kapot gaan tijdens het intrillen", zegt Maurits van Dijk van het waterschap bij RTV Oost.

Voor hem staan de voordelen als een paal boven water. Damwanden van (gerecycled) kunststof zijn goedkoper en kunststof gaat langer mee zonder onderhoud, dus is het beter voor het milieu.

Van Dijk denkt dat het een factor tien aan CO2-uitstoot scheelt. Een kunststof damwand heeft ook als voordeel dat er minder zware machines nodig zijn om de damwand aan te brengen. Ook dat spaart CO2, benadrukt Van Dijk. Zo bezien lijkt een kwestie van tijd voordat de duizenden kilometers damwand in Nederland van kunststof zijn.

Er is één maar, legt Van Dijk uit: een stalen damwandprofiel is van zichzelf sterk genoeg om de grond in getrild te worden, het buigzame kunststof niet. Daarom wordt nu elk paneel in een zogenaamde 'moederplank' geschoven, een stalen profiel dat om het kunststof heen zit terwijl het in de grond verdwijnt. Als de damwand diep genoeg zit wordt het moederbord weer omhoog gehaald en gebruikt voor het volgende paneel.

Grootste probleem is piping

De testdamwandjes staan in een weiland vlak bij de IJssel. Als de proef slaagt worden de kunststof delen ingezet bij versterking van de dijk tussen Zwolle en Olst, over een lengte van 22 kilometer.

Grootste probleem in de dijk is het zogenoemde piping tijdens hoogwater. Door grote drukverschillen die ontstaan kan water onder de dijk doorstromen en zand meenemen, waardoor de dijk verzwakt. Een damwand in de dijk voorkomt dat water onder de dijk doorsijpelt.

In 2027 moet de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst volledig op sterkte zijn. Afhankelijk van de uitkomsten van de proef is dat dus mogelijk met een kunststof dijkwand

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Kunststof damwand is goedkoper en beter voor het milieu, maar gaat-ie ook de grond in? - NOS
Read More

Wednesday, September 28, 2022

VVD kritisch over nieuwe transgenderwet, meerderheid onzeker - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

De VVD is kritisch over de nieuwe transgenderwet, waardoor mensen makkelijker de registratie van hun geslacht kunnen laten wijzigen. De grootste coalitiepartij wil meer onderbouwing van de wetswijziging en vraagt zich af of de huidige wet daadwerkelijk niet voldoet, zo bleek gisteravond in de Tweede Kamer. Daarmee is een meerderheid voor de wet allerminst zeker. Het debat duurde zo lang dat nog niet alle fracties aan het woord zijn geweest, het gaat vandaag verder.

Als de wetswijziging doorgaat hoeven mensen niet meer eerst langs een deskundige om te laten bepalen of hun wens wel serieus genoeg is. Ook jongeren vanaf 16 jaar hoeven dat niet meer en nog jongere kinderen kunnen via de rechter de registratie van hun geslacht laten veranderen, zo staat in het voorstel.

Kamerlid Ulysse Elian van de VVD heeft daar twijfels bij. "Het gevoel van iemand wordt juridisch leidend, zonder dat er over dat gevoel gesproken wordt." Hij vroeg zich af of dat wel een goed idee is. Voor een naamswijziging of een scheiding moet je ook naar de rechter en moet je ook over je gevoelens praten, legde Elian zijn worsteling uit.

Vernederend

D66, PvdA, GroenLinks, Volt, Partij voor de Dieren en Bij1 zijn uitgesproken voorstander van de wetswijziging, omdat zij ervan overtuigd zijn dat de deskundigenverklaring nutteloos is. Mensen kunnen zelf bepalen wat hun identiteit is, en zo'n gang naar een deskundige wordt ervaren als vernederend, tijdrovend en duur. Ook deskundigen zelf vinden dat hun oordeel weinig toevoegt.

In het debat van dinsdagavond spraken verschillende partijen zich duidelijk uit tegen de wetswijziging. PVV, Forum voor Democratie, JA21, SGP, BBB, Groep Van Haga, Kamerlid Omtzigt en regeringspartij ChristenUnie hebben verschillende bezwaren, maar allemaal zijn ze vooral bang dat kinderen de dupe worden van de wet.

Behoedzaamheid

Kamerlid Mirjam Bikker van de ChristenUnie vindt dat kinderen niet te gauw in een hokje moeten worden geduwd. Pubers zijn vaak onzeker en op zoek naar hun identiteit. Ontevredenheid met het geslacht kan ook weer verdwijnen, betoogde ze. "Dat is reden voor behoedzaamheid."

Ook vindt Bikker dat er meer onderzoek nodig is naar de reden waarom steeds meer jongeren bezig zijn met een genderwijziging. "Het zijn vooral pubermeisjes die zich daarvoor melden en daar hebben we nog geen heldere verklaring voor. Speelt de opkomst van sociale media daarbij geen rol?"

Vandaag komt ook het CDA aan het woord, dat ook nog twijfelt maar niet cruciaal lijkt voor een meerderheid. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming zal pas later reageren op de vragen uit de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


VVD kritisch over nieuwe transgenderwet, meerderheid onzeker - NOS
Read More

Tuesday, September 27, 2022

Oudere moeders zijn misschien wel dé oplossing voor tekort op arbeidsmarkt - NU.nl

Vrouwen die minder gaan werken als ze een kind krijgen, werken vaak de rest van hun loopbaan in deeltijd. Twee op de drie moeders keren niet terug op het aantal uren dat ze werkten voor ze kinderen kregen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft dit alles te maken met het beleid van de overheid.

Met de komst van kinderen komt betaald werk voor de meeste moeders definitief op een lager pitje te staan. Vrouwen en hun omgeving, inclusief werkgevers, vinden dat vanzelfsprekend. Maar als moeders meer zouden werken als hun kinderen ouder zijn, zou het tekort op de arbeidsmarkt flink afnemen, schrijft het SCP in een donderdag verschenen onderzoek.

Het beleid dat de overheid heeft omtrent het verhogen van de arbeidsparticipatie onder vrouwen, richt zich volgens het SCP op jonge moeders, door bijvoorbeeld in te zetten op gratis kinderopvang en meer ouderschapsverlof. En dat terwijl de helft van alle in deeltijd werkende vrouwen moeders met oudere kinderen zijn. Als het beleid zich meer zou richten op die groep, kan er veel veranderen in ons land.

Die verandering zou niet alleen helpen om het tekort op de arbeidsmarkt op te lossen. Volgens het planbureau neemt dan ook het aandeel vrouwen in hogere, leidinggevende functies toe en kunnen meer vrouwen financieel onafhankelijk worden.

Het kabinet heeft nu voorgesteld om mensen een bonus te geven wanneer zij fulltime werken. Maar of dat vrouwen in beweging brengt om meer te gaan werken is nog maar de vraag, volgens Wil Portegijs, onderzoeker bij het SCP. "Werken in deeltijd is niet alleen diep ingesleten in onze samenleving, maar ook in het leven van veel vrouwen zelf."

Als de overheid de groep moeders met oudere kinderen in beweging wil krijgen, is er meer nodig dan verlofregelingen en kinderopvang, denkt de onderzoeker. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met toekomstige moeders die tijdelijk minder willen werken. Als hier van tevoren afspraken over worden gemaakt, is de kans groter dat ze terug gaan naar het aantal uren dat ze werkten voor ze kinderen kregen.

Adblock test (Why?)


Oudere moeders zijn misschien wel dé oplossing voor tekort op arbeidsmarkt - NU.nl
Read More

Politiek worstelt met aanpassen transgenderwet - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

Het lijkt tot het allerlaatste moment spannend te worden of de aanpassing van de transgenderwet die vandaag en morgen in de Tweede Kamer behandeld wordt, genoeg politieke steun krijgt. Uit een rondgang blijkt dat veel partijen nog niet weten of ze voor of tegen zijn.

Fracties spreken tegenover de NOS twijfels en zorgen uit, of spreken zich helemaal nog niet uit. Partijen als VVD en CDA, maar ook bijvoorbeeld Denk en SP zeggen te twijfelen. Ze willen voor de start van het debat eerst intern in de fractie overleggen.

Als de wet er komt, kan iemand straks zelf beslissen of diegene een V of een M in het paspoort wil. Zonder dat een deskundige eerst oordeelt of er echt een duurzame overtuiging is om van geslacht te veranderen, zoals nu nog moet. Toen het vorige kabinet met het wetsvoorstel kwam, leek er genoeg steun. Maar partijen zijn nu toch aan het worstelen met de veranderingen.

Enorme wachtlijsten

D66 is voorstander van de wet. Volgens Kamerlid Van Ginneken draagt de juiste letter in het paspoort bij aan het welzijn en de veiligheid van transgender mensen. Daarnaast is het volgens haar een goede zaak als de psycholoog er tussenuit gaat. "Een erkenning voor het feit dat trans mensen niet psychisch labiel zijn en goed in staat zijn zelf te beslissen", zegt ze.

Volgens Van Ginneken druist de huidige gang van zaken in tegen het fundamentele recht op zelfbeschikking. "Mensen hebben absoluut geen psycholoog nodig om te bepalen wie ze zijn. Dat zeggen psychologen zelf ook. Het is hoog tijd dat we de overbodige deskundigenverklaring nu eindelijk eens uit de wet gaan schrappen."

JA21-Kamerlid Pouw-Verweij twijfelt daaraan. Ze wijst erop dat er op het gebied van zorg voor jonge mensen nu veel verandert en er enorme wachtlijsten zijn. Door de wachtlijsten gaan mensen nu vaak al voor een biologische transitie over tot een sociale transitie. Nu deze wetswijziging doorzetten zonder dat er genoeg begeleiding is maakt het volgens haar ingewikkelder. Ze is bang dat jonge kwetsbare mensen daar alleen maar de dupe van worden.

Ook maakt ze zich zorgen over de gevolgen die de wet voor vrouwen heeft. Trans vrouwen vormen geen risico, denkt ze, maar misbruik van mannen die zich makkelijker als vrouw kunnen laten registreren wel. Die kunnen zich makkelijker in situaties (kleedkamers, wc's) begeven waar vrouwen nadeel van kunnen ondervinden. "De verhalen dat het mis kan gaan zijn tot nu toe anekdotisch, maar we moeten hier goed naar kijken."

Seksuele intimidatie

Van Ginneken (D66) ziet dat er in landen waar mensen nu al zelf kunnen beslissen over hun geslachtsregistratie niet zulke problemen ontstaan. "Seksuele intimidatie van vrouwen is een groot probleem waar ik graag tegen strijd, maar regels voor geslachtsregistratie hebben hier niets mee te maken."

De SP ziet dat de wetsaanpassingen "tegemoetkomen" aan een behoefte maar zit ook nog met vragen en zorgen. De partij hoopt daar volgens woordvoerder Van Nispen in het debat antwoord op te krijgen.

PVV-leider Wilders gaf vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen al aan niets in de plannen te zien. Hij vindt het "totale gekkigheid" dat "een kind van 16" zonder overleg met een arts of psychiater kan zeggen: "Ik ben in één keer geen jongetje meer, maar een meisje".

Ook de oppositiepartijen JA21, Forum voor Democratie, Groep van Haga en SGP zijn tegen. En dat geldt verder voor coalitiepartij ChristenUnie. Die partij is bang dat de voorgestelde wetswijziging jongeren 'een zetje' kan geven om gebruik te maken van de mogelijkheid om het geslacht in hun paspoort te veranderen, terwijl daar onvoldoende zorg tegenover staat zoals het nu nog verplichte gesprek met een deskundige.

Voorstanders van de aanpassingen zijn tot nu toe D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt. De andere elf fracties hebben hun afweging nog niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Politiek worstelt met aanpassen transgenderwet - NOS
Read More

Ziekenhuizen moeten eind 2023 voldoen aan norm die ict-storingen moet voorkomen - Tweakers

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft ziekenhuizen een deadline opgelegd om aan de norm NEN 7510 te voldoen. Deze norm gaat onder meer over wat ziekenhuizen moeten doen om ict-storingen te voorkomen. Eind 2023 moeten alle ziekenhuizen hieraan voldoen.

NEN 7510 bevat eisen aan het informatiebeveiligingsmanagementsysteem en richtlijnen voor beheermaatregelen. Ziekenhuizen moeten volgens de norm bijvoorbeeld een proces toepassen om risico's te kunnen beheren en informatiebeveiliging opnemen in procedures en bij het ontwerpen van processen. De richtlijnen gaan weer over hoe ziekenhuizen het best de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van persoonlijke gezondheidsinformatie kunnen beschermen. Ziekenhuizen moeten ook regelmatig onafhankelijke beoordelingen laten uitvoeren.

De verplichting van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgt na veertien ict-storingen die sinds eind 2018 zijn voorgevallen. Sinds eind 2018 stelt de IGJ namelijk na een 'grote' storing vragen bij ziekenhuizen. Zo wil de zorginspectie leren van storingen om zo ziekenhuizen op hun beurt te laten leren.

De meeste storingen duurden tussen de zes en achttien uur en minimaal elf storingen zijn begonnen bij een technisch onderdeel in de infrastructuur. Dit onderdeel ging bijvoorbeeld stuk. Geen enkele onderzochte storing werd veroorzaakt door een beveiligingsprobleem. De storingen hadden meestal wel het gevolg dat de spoedeisende hulp dicht moest en dat operaties en andere afspraken uitgesteld moesten worden.

Op basis van deze veertien storingen adviseert de IGJ dat ziekenhuizen de bestaande infrastructuur en beheerprocedures verbeteren. Daarnaast moeten ze meer oefenen voor crisissituaties, duidelijkere afspraken maken met ict-leveranciers en de communicatie verbeteren. Verder moeten de ziekenhuizen onderling meer ervaringen delen over storingen, om zo meer van elkaar te kunnen leren. De IGJ geeft niet aan wat er gebeurt als ziekenhuizen eind volgend jaar niet aan de norm voldoen.

Adblock test (Why?)


Ziekenhuizen moeten eind 2023 voldoen aan norm die ict-storingen moet voorkomen - Tweakers
Read More

Monday, September 26, 2022

Premier Rutte praat met boze boeren die bij Catshuis demonstreren - RTL Boulevard

Op beelden van lokale media is te zien dat de politie de boeren gisteravond bij het World Forum heeft tegengehouden. Dat ligt vlakbij het Catshuis in Den Haag, de ambtswoning van premier Rutte waar hij een zeldzaam interview gaf over de problemen in Nederland.

'Goed dat we hier zitten'

In het interview gaf Rutte toe dat de kritiek die hij kreeg omdat hij 'onzichtbaar' was, terecht was. Nu wil Rutte zich meer laten zien. "Daarom is het zo goed dat we hier zitten", zei hij tegen interviewer Sven Kockelmann.

Even later, toen het interview was afgelopen, ging Rutte buiten in de regen in gesprek met de boze boeren. Zij kregen de kans hun onvrede uit te spreken, schrijft Regio 15, die daarbij aanwezig was. Wat er precies besproken is wordt niet duidelijk. 

Te voet naar Catshuis

De politie was eerder op de avond al met de boeren in gesprek gegaan en stond toe dat zij te voet verder gingen naar het Catshuis.

Op beelden van Regio 15 is te zien dat het maar om een klein groepje boeren gaat. De laatste keer dat er boeren in Den Haag kwamen protesteren, was op Prinsjesdag. Ook toen werden zij door de politie tegengehouden.

Adblock test (Why?)


Premier Rutte praat met boze boeren die bij Catshuis demonstreren - RTL Boulevard
Read More

Brand stopt met het grootschalig brouwen van pils in Limburgs dorp Wijlre - NU.nl

Bierbrouwer Brand stopt op termijn met het grootschalig brouwen van pils in het Limburgse Wijlre. De productie wordt voortgezet op locaties in Den Bosch en Zoeterwoude.

De brouwerij in het kerkdorp wordt omgevormd tot een "microbrouwerij" voor ambachtelijke en speciaalbieren als Brand Up en Brand Imperator. Dat heeft de eeuwenoude brouwer, onderdeel van Heineken, maandag bekendgemaakt.

De 48 medewerkers in Wijlre krijgen een andere functie binnen de organisatie. Maarten Koudenburg, eindverantwoordelijke voor de Brand Brouwerij, spreekt van een noodzakelijke stap om te blijven groeien.

"Met de investering in de nieuwe microbrouwerij spelen we in op de snelgroeiende markt van speciaalbier", zegt Koudenburg. Ook laat hij weten dat de microbrouwerij "helemaal CO2-neutraal wordt. Dat is in de huidige opzet in Wijlre niet te realiseren."

Adblock test (Why?)


Brand stopt met het grootschalig brouwen van pils in Limburgs dorp Wijlre - NU.nl
Read More

Waterbedrijven waarschuwen: voor toekomstige generaties dreigt tekort aan drinkwater - AD

[unable to retrieve full-text content]

Waterbedrijven waarschuwen: voor toekomstige generaties dreigt tekort aan drinkwater  ADHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Waterbedrijven waarschuwen: voor toekomstige generaties dreigt tekort aan drinkwater - AD
Read More

Saturday, September 24, 2022

Nachtelijke treinreizigers uren gestrand in Amersfoort - NOS

Hessel Monhemius

NOS NieuwsAangepast

Op zijn minst tientallen treinreizigers zijn vannacht urenlang gestrand geweest op station Amersfoort Centraal. Oorzaak was een storing in het ict-systeem van ProRail, zegt de NS. Daardoor was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Amersfoort.

Hessel Monhemius (28) is een van de gedupeerden. Hij was in Amsterdam naar een concert geweest van de Australische metalcoreband Parkway Drive en wilde met de laatste trein terug naar Groningen. "Toen we rond 01.00 uur in Amersfoort aankwamen, moesten we uitstappen", zegt hij.

Op een gegeven moment mochten ze alsnog instappen in een trein, maar die bleef vervolgens urenlang stilstaan. Rond 05.40 uur kwam op het vertrekbord op het perron te staan dat de trein om 06.15 uur zou gaan vertrekken. En dat gebeurde.

Hessel Monhemius

In de coupé waar Monhemius zit, is de sfeer gelaten. "We zitten in deze coupé met twintig à dertig man. De meeste mensen zijn er wel rustig onder gebleven. Maar of dat in de andere coupés ook zo is, weet ik niet."

Zelf is Monhemius tamelijk laconiek over zijn nachtelijke lot. "Ja het is wel balen, want het duurt nog wel even voordat ik in Groningen ben. Maar het concert van Parkway Drive was in elk geval de moeite waard."

De NS betreurt de situatie. "Het is heel vervelend dat reizigers op het station zijn gestrand", zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het inzetten van vervangend vervoer, zoals bussen, was volgens haar "slechts mondjesmaat" mogelijk door het personeelstekort.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Nachtelijke treinreizigers uren gestrand in Amersfoort - NOS
Read More

Friday, September 23, 2022

20 procent van EV's in Nederland is een Tesla - AutoWeek

[unable to retrieve full-text content]

  1. 20 procent van EV's in Nederland is een Tesla  AutoWeek
  2. Aantal elektrische auto's in Nederland sinds 2020 verdrievoudigd | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl  NU.nl
  3. Aantal elektrische auto's in Nederland nu meer dan 300.000  RTL Boulevard
  4. Er rijden enorm veel elektrische auto's in Nederland  Autoblog.nl
  5. Aantal elektrische auto's in Nederland verdrievoudigd sinds 2020  Business Insider
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

20 procent van EV's in Nederland is een Tesla - AutoWeek
Read More

Teruglezen | Oppositie wil traditionele koffertje Prinsjesdag behouden - Parool.nl

Hier zou content moeten staan van bijv. Twitter, Facebook of Instagram

Om u deze content te kunnen laten zien, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen. Open uw cookie-instellingen om te kiezen welke cookies u wilt accepteren. Voor een optimale gebruikservaring van onze site selecteert u "Accepteer alles". U kunt ook alleen de sociale content aanzetten: vink hiervoor "Cookies accepteren van sociale media" aan.

Adblock test (Why?)


Teruglezen | Oppositie wil traditionele koffertje Prinsjesdag behouden - Parool.nl
Read More

Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als directeur Jumbo na verdenking witwasonderzoek - AD

[unable to retrieve full-text content]

  1. Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als directeur Jumbo na verdenking witwasonderzoek  AD
  2. Jumbo-directeur Frits van Eerd treedt tijdelijk terug  NU.nl
  3. Frits van Eerd stopt tijdelijk als algemeen directeur van Jumbo  Omroep Brabant
  4. Jumbo-topman Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als directeur  RTL Boulevard
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Frits van Eerd treedt tijdelijk terug als directeur Jumbo na verdenking witwasonderzoek - AD
Read More

Alweer duurder stroom en gas - waarom? | Geld | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl

[unable to retrieve full-text content]

Alweer duurder stroom en gas - waarom? | Geld | Telegraaf.nl  Telegraaf.nlHele verhaal bekijken via Google Nieuws
Alweer duurder stroom en gas - waarom? | Geld | Telegraaf.nl - Telegraaf.nl
Read More

Thursday, September 22, 2022

Watertekort in Nederland voorbij, dreiging blijft - NRC

Droogte Sommige regio’s hebben nog steeds te kampen met een lage rivierafvoer, slechte waterkwaliteit en verzilting.
Niet eerder stond het water van de Waal zo laag als eind augustus 2022.
Niet eerder stond het water van de Waal zo laag als eind augustus 2022. Foto Flip Franssen / ANP

Er is geen sprake meer van een landelijk watertekort, dat laat de Rijksoverheid via een persbericht weten. Hoewel regionaal nog veel verschillen bestaan, is op dit moment meer aanbod dan vraag naar zoet water. Hierdoor wordt nu overgegaan van het risiconiveau „feitelijk watertekort” naar „dreigend watertekort.” Volgens minister Mark Harbers (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) komt het Managementteam Watertekorten door het afschalen van het niveau niet meer bij elkaar.

De afgelopen maanden was er in Nederland sprake van watertekort als gevolg van droogte. De Waterschappen en Rijkswaterstaat moesten maatregelen nemen om meer water vast te houden. Enkele maatregelen kunnen nu worden afgebouwd. Zo mochten sommige sluizen niet meer voor recreatievaart gebruikt worden en nu weer wel.

Afnemen

Toch is de droogte niet afgelopen: op een aantal plaatsen is nog steeds sprake van een lage rivierafvoer, lage grondwaterstanden en problemen met waterkwaliteit en verzilting. Daarom blijven op sommige plekken nog een aantal maatregelen van kracht, zoals beperkingen voor de recreatievaart. Voor het volledige herstel van de droge periode heeft de natuur een lange periode van neerslag nodig.

Het KNMI verwacht dat het tekort de komende weken verder zal afnemen, schrijft Harbers aan de Tweede Kamer. Daarnaast zullen alle betrokken partijen de droogtecrisis evalueren. Zij willen voor 1 april 2023 met een rapport komen, omdat het droogteseizoen dan weer begint.

Adblock test (Why?)


Watertekort in Nederland voorbij, dreiging blijft - NRC
Read More

Wednesday, September 21, 2022

Wat betekent het prijsplafond voor je energierekening? - NOS

ANP

NOS Nieuws

Het kabinet heeft een prijsplafond aangekondigd voor de energierekening van huishoudens per 1 januari. Vooruitlopend daarop moeten energierekeningen in november al omlaaggaan. In hoeverre helpt dit mensen, hoe werkt het en duurt het niet een beetje lang?

Wat is een prijsplafond?

De overheid garandeert voor het gemiddelde gebruik van een huishouden de maximumprijs van energie. Het gemiddelde gebruik is vastgesteld op 1200 kubieke meter (m3) gas en 2400 kilowattuur (kWh) elektriciteit. Voor alles wat je meer verbruikt dan het gemiddelde gelden de gewone marktprijzen voor gas en elektriciteit. Volgens het kabinet komt de helft van de Nederlandse huishoudens niet boven het gemiddelde.

De maximumprijs is waarschijnlijk 1,50 euro per kubieke meter gas en 70 cent per kilowattuur elektriciteit. Het kabinet houdt in de brief aan de Tweede Kamer van gisteren nog een kleine slag om de arm: de maximumprijs van gas zou nog iets omlaag kunnen gaan.

Wat betekent het voor jouw energierekening?

Pak even je rekenmachine of je telefoon en de laatste jaarafrekening van het energiebedrijf erbij. Als het kabinet deze prijzen en verbruikscijfers niet aanpast, kan je de volgende rekensom maken:

Het gemiddeld verbruik komt dus neer op 3480 euro per jaar, per maand is dat dus maximaal 290 euro aan gas en elektriciteit. Dat is overigens voor veel mensen nog steeds heel veel geld.

Wat als je een vast contract met een laag vastgesteld tarief hebt?

Het prijsplafond van de overheid garandeert een maximumprijs. Ben je een van de gelukkigen die nog een vast contract met een laag tarief heeft met prijzen die onder de 1,50 euro per m3 gas en onder 0,70 per kWh elektriciteit liggen, dan blijft je energierekening wat-ie is tot het moment dat je contract afloopt. Daarna krijg je waarschijnlijk een contract met een variabel tarief en betaal je dus ook de marktprijs voor alle energie die je meer verbruikt dan het gemiddelde.

Is 1 januari niet een beetje laat? Ik betaal me nu al blauw

Het kabinet heeft lang gewacht met maatregelen en nu moet alles heel snel. De overheid en de energiebedrijven moeten nog wat dingen organiseren. Achter de schermen wordt er een oplossing gecreëerd waardoor je maandelijkse energierekening in november en december al omlaaggaat, alsof het prijsplafond al is ingegaan. De overheid en de grote energiebedrijven gaan ervan uit dat dit lukt.

Kan ik zelf nog wat doen?

Het energiebedrijf stelt je maandbedrag onder meer vast op basis van je energiegebruik van het afgelopen jaar. Nu de gas- en elektriciteitsprijs heel hoog is, loont het meer dan ooit de moeite om energie te besparen.

Energiebedrijven hebben apps die gekoppeld zijn aan de slimme energiemeter waardoor je je energiegebruik in de gaten kan houden. Eerder schreven we dit artikel met tips om energie te besparen.

NOS/Thijs Geritz

Is het prijsplafond wel duurzaam?

Hoge energieprijzen stimuleren verduurzaming en energiebesparing. Zo bekeken is de subsidie die het kabinet nu aan huishoudens geeft niet duurzaam. Omdat de prijzen nu zo hoog zijn dat een groot deel van de huishoudens de rekening domweg niet meer kan betalen wordt dit even voor lief genomen.

Als het prijsplafond over een jaar weer afgeschaft kan worden, is dit volgens deskundigen niet zo'n groot probleem. Mocht het langer duren, dan zou het prijsplafond de investering in warmtepompen en andere verduurzamingsmaatregelen kunnen vertragen.

Wat als ik de komende maanden mijn energierekening niet kan betalen?

De energiebedrijven en de overheid streven ernaar dat er deze winter niemand in de kou komt te zitten. In eerste instantie proberen de energiebedrijven zelf een betalingsregeling te treffen met klanten die in financiële problemen zitten. Lukt dat niet dan worden mensen begeleid naar de schuldhulpverening. In het uiterste geval kan er een beroep gedaan worden op het noodfonds dat het kabinet heeft opgericht.

In principe wordt er deze winter dus niemand afgesloten van gas en elektriciteit. Maar energiebedrijven en de overheid zijn het nog niet eens over de voorwaarden. Mocht iemand niet betalen, de telefoon niet opnemen en op geen enkele manier meewerken aan een betalingsregeling, dan is afsluiting nog niet helemaal uit te sluiten.

Wat gebeurt er met de bakker en de slager op de hoek?

Niet alleen huishoudens, maar ook veel kleine ondernemers komen in de problemen vanwege de hoge energierekening. Een deel van die kleine ondernemers zal kunnen profiteren van het prijsplafond en hierdoor iets minder betalen voor de energierekening, maar dat lost de problemen niet helemaal op.

Het kabinet onderzoekt daarom de mogelijkheden voor een subsidieregeling voor energie-intensieve bedrijven. De gesprekken hierover met het midden- en kleinbedrijf en de energiebedrijven worden op dit moment gevoerd en moeten in november duidelijkheid opleveren. Deze regeling zal niet gelden voor de grote energie-intensieve industrie, zoals de chemie en kunstmest-, staal- en aluminiumfabrieken.

Wanneer kan ik weer een langdurig vast contract afsluiten?

Veel mensen worden zenuwachtig van de variabele contracten waarbij de prijs van gas en elektriciteit twee keer per jaar, of tegenwoordig zelfs vaker, wordt verhoogd. Energiebedrijven bieden niet of nauwelijks nog langdurige contracten met vastgestelde prijzen aan. Dat komt doordat ze de risico's van zo'n langdurig contract moeten afdekken bij de bank en dat wordt door de prijsschommelingen op de energiemarkt steeds moeilijker.

Bovendien kan je als consument nu nog vrij goedkoop uit zo'n contract stappen, mocht de energieprijs plotseling weer omlaag gaan waardoor het energiebedrijf in de problemen kan komen. Het kabinet wil dat energiebedrijven snel weer langdurige contracten gaan aanbieden, maar er wordt nog onderhandeld over de voorwaarden hiervoor. De boete om uit een vast contract te stappen gaat omhoog.

Wanneer weten we hoe de nieuwe maatregelen uitpakken?

Er moet achter de schermen nog veel geregeld worden. Desalniettemin was het kabinet er veel aan gelegen om de contouren van het prijsplafond op Prinsjesdag bekend te maken. Binnen twee weken komt het kabinet met de uitgewerkte plannen, voorafgaande aan de zogenoemde Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Wat betekent het prijsplafond voor je energierekening? - NOS
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...