Rechercher dans ce blog

Thursday, June 30, 2022

Rutte: 'Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen' - AD.nl

[unable to retrieve full-text content]

  1. Rutte: 'Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen'  AD.nl
  2. Kamer debatteert over boerenprotesten, VVD, CDA en CU willen bemiddelaar  NOS
  3. Kamer wil in gesprek met de boeren, maar waakt voor 'praatclubje'  NU.nl
  4. Rutte: 'We gaan niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen'  AD.nl
  5. Tweede Kamer mikt op mediator om uit impasse in stikstofdebat te komen  Parool.nl
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Rutte: 'Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen' - AD.nl
Read More

Moederbedrijf Facebook zet streep door plannen voor datacenter in Zeewolde - NU.nl

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door zijn plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen. Meta besloot de plannen eerder al voorlopig op te schorten.

"Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is", zegt het Amerikaanse concern nu. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten."

De gemeenteraad van Zeewolde gaf in december 2021 groen licht voor de bouw van een enorm datacenter. Een krappe meerderheid van de raadsleden keurde het bestemmingsplan goed, ondanks felle kritiek van omwonenden en vanuit de landelijke politiek.

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan was de komst van het datacenter echter nog niet rond. Het bedrijf moest nog verschillende vergunningen bemachtigen en een deel van de benodigde grond aankopen.

Lokale partijen die zich in december verzet hadden tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De landelijke overheid liet op 10 juni weten de grond nog niet te gaan verkopen aan de gemeente Zeewolde. De gemeente voldeed nog niet aan de gestelde voorwaarden, liet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) weten.

Adblock test (Why?)


Moederbedrijf Facebook zet streep door plannen voor datacenter in Zeewolde - NU.nl
Read More

Voorbereidingscommissie parlementaire enquête corona van start - NOS

ANP

NOS Nieuws

De samenstelling van de commissie die de parlementaire enquête over de coronacrisis gaat voorbereiden is bekend. Negen Tweede Kamerleden vormen de commissie.

Het zijn oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-Kamerlid Khadija Arib, Pieter Omtzigt (fractie Omtzigt), Wybren van Haga (Groep Van Haga), Ulysse Ellian (VVD) Vicky Maeijer (PVV), Hilde Palland (CDA), Marijke van Beukering (D66), Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Nicki Pouw (Ja21).

Komende woensdag komt de voorbereidingscommissie voor het eerst bijeen. Dan wordt ook de voorzitter gekozen. Meestal vormen de leden van de voorbereidingscommissie ook de uiteindelijke commissie die de parlementaire enquête zelf gaat doen.

Eind vorig jaar stemde de voltallige Kamer in met een enquête naar de gang van zaken rond de coronacrisis. Doel is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is al bezig met een onderzoek naar de bestrijding van het coronavirus. De Kamer wil in aanvulling daarop dus ook zelf de aanpak van de pandemie onder de loep nemen. De precieze onderzoeksvraag moet nog bepaald worden.

Zwaarste middel

Een parlementaire enquête geldt als het zwaarste middel van de Tweede Kamer. Die kan dan zelfstandig onderzoek doen naar een bepaalde kwestie. Getuigen zijn verplicht te verschijnen en ze worden onder ede verhoord.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er twaalf parlementaire enquêtes geweest. De laatste was van 2013 tot 2016 en ging over het debacle met de Fyra, de snelle treinverbinding tussen Nederland en België.

Deze week begon de dertiende enquête: over de gaswinning in Groningen. Ook over de toeslagenaffaire staat nog een enquête gepland.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Voorbereidingscommissie parlementaire enquête corona van start - NOS
Read More

Wednesday, June 29, 2022

Minister wil dat eenmanszaken adres kunnen afschermen bij KVK - NU.nl

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil dat eenmanszaken hun vestigingsadres straks volledig kunnen afschermen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Ondernemers moeten als alternatief dan wel een postadres registreren. KVK schermt nu al op verzoek af bij een vermoeden van dreiging.

In het voorstel staat ook dat telefoonnummers en e-mailadressen niet meer openbaar in het Handelsregister moeten komen te staan. Overigens blijven afgeschermde gegevens wel zichtbaar voor overheidsinstanties en beroepsgroepen met een wettelijke toestemming, zoals de Belastingdienst en deurwaarders. Daardoor blijven bepaalde gegevens controleerbaar en komt de rechtszekerheid niet in het geding, schrijft de minister.

Adresgegevens van eenmanszaken worden niet standaard afgeschermd. Dat moeten ondernemers nog wel aanvragen bij de KVK. Op dit moment worden adressen afgeschermd als iemand contact opneemt met de KVK en aangeeft te vrezen voor een eventuele dreiging. De beroepsgroep maakt niet uit.

De voorgestelde maatregelen worden in september in twee digitale sessies besproken met belanghebbenden. Als dat verder geen hindernissen opwerpt, worden de maatregelen verder uitgewerkt.

Woonadressen worden al afgeschermd

Sinds begin dit jaar worden alle woonadressen in het Handelsregister afgeschermd. Maar dat is niet voor alle ondernemers een oplossing. Zo zijn er veel kleine bedrijven en zzp'ers die hun bedrijf vanuit huis runnen.

Openbare adresgegevens worden onder meer op internet gepubliceerd, wat kan leiden tot dreigende situaties. Daarnaast worden de gegevens gebruikt voor marketingdoeleinden, ook als daarvoor geen toestemming is gegeven.

Om de privacy en veiligheid van ondernemers beter te beschermen, moet het Handelsregister worden aangepast, vindt de minister. De afgeschermde gegevens moeten alleen zichtbaar blijven voor overheidsinstanties en beroepsgroepen met een wettelijke toestemming, zodat bepaalde gegevens controleerbaar blijven en de rechtszekerheid niet in het geding komt.

AP: Eerste stap is gezet, maar er blijft werk aan de winkel

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens laat aan NU.nl weten dat het voorstel goed nieuws lijkt. "Maar de AP moet het voorstel en de andere plannen rond het Handelsregister goed bestuderen voordat zij een oordeel kan geven en kan bepalen of zzp’ers hier écht voldoende mee worden beschermd en alle zaken daaromheen goed geregeld zijn", zegt hij.

Daarnaast is het Handelsregister niet het enige overheidsregister waarin kwaadwillenden de woonadressen van mensen kunnen opzoeken, zegt de AP. Die mogelijkheid is er ook in het Kadaster. "Dat de overheid op deze manier doxing en bedreiging faciliteert, is velen een doorn in het oog. Stap één is nu door EZK gezet, maar er is nog werk aan de winkel voor het kabinet."

Adblock test (Why?)


Minister wil dat eenmanszaken adres kunnen afschermen bij KVK - NU.nl
Read More

Het einde van de diesel- en benzineauto is in zicht - NOS

ANP

NOS Nieuws

Het tijdperk van de benzine- en dieselmotor nadert in Europa zijn einde. Vannacht spraken de Europese klimaatministers af dat vanaf 2035 nieuwe auto's met een verbrandingsmotor niet meer mogen worden verkocht in Europa. Alle nieuwe auto's moeten vanaf dan elektrisch zijn.

In Nederland kijkt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat of het mogelijk is het verplicht te stellen dat zakelijke auto's vanaf 2025 elektrisch rijden.

Brancheverenigingen en leasebedrijven zijn blij met de duidelijkheid, maar zetten enkele vraagtekens bij de haalbaarheid en betaalbaarheid.

Meeste auto's tweedehands

In Nederland rijden zo'n 9 miljoen auto's, waarvan 1,2 miljoen zakelijk, meldt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). 64 procent van die zakelijke auto's is een leaseauto, de rest is eigendom van werkgevers en zzp'ers.

Zakelijke auto's worden vaak nieuw aangeschaft en komen na het aflopen van het contract in de tweedehands sector terecht. "Dat is de reden van deze regeling", zegt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. "De overheid wil dat Nederland overgaat op elektrisch rijden. De occasionverkoop begint bij nieuwverkoop, en die nieuwverkoop begint bij zakelijk rijden."

In Nederland worden de meeste auto's tweedehands gekocht: in 2021 waren het er 2 miljoen, tegenover 320.000 nieuwe auto's. De gedachte is: maakt eerst alle zakelijke auto's elektrisch, en laat die daarna doorstromen naar de tweedehands markt.

Fiscale voordelen

De RAI Vereniging, de branchevereniging van autoproducenten, en de VNA zijn enthousiast over de duurzame mobiliteitsplannen en staan achter de klimaatdoelen, maar hebben wel enkele kanttekeningen. Ze maken zich zorgen of er voldoende laadinfrastructuur aanwezig is en of de productie van elektrische auto's de vraag wel kan bijbenen.

Ook vindt de RAI dat we ons niet alleen op elektrische auto's moeten richten, maar ook op bijvoorbeeld waterstof- en hybrideauto's. VNA-voorzitter Renate Hemerik maakt zich zorgen over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het plan. "Er zijn enorme productieachterstanden bij elektrische auto's, door onder meer het chiptekort. Het stroomnetwerk blijkt vol, dus hoe sluiten we nieuwe laadpalen aan? En de fiscale voordelen voor elektrisch rijden stoppen in 2025, terwijl je dit juist moet stimuleren."

Ook Ten Broeke van de BOVAG vindt dat de elektrische rijder financieel gestimuleerd moet worden: "De bijtelling voor elektrische auto's gaat na 2025 naar 22 procent, terwijl elektrische auto's bij aanschaf al zo duur zijn. Wil je zo'n maatregel laten werken, dan moet de zakelijke rijder niet opgescheept worden met hogere lasten, dus moet de bijtelling ook na 2025 lager blijven."

Laadpalen

Van elke twee elektrische auto's die in Nederland worden aangeschaft, wordt er één gekocht door een leasemaatschappij. Bij die maatschappijen staat verduurzaming vaak al langer op de agenda, ze zeggen dan ook blij te zijn met dit handelsperspectief.

Niels van den Hoogen, commercieel directeur van leasemaatschappij Athlon, vindt het een goed plan. "Als we maximaal willen versnellen naar elektrisch rijden, zijn dit soort duidelijke richtlijnen nodig. Voor de haalbaarheid zijn wel alle partijen nodig: energiemaatschappijen, het stroomnet, de infrastructuur, de overheid en de autobranche. We hebben al de beste elektrische infrastructuur van Europa, maar als we allemaal elektrisch gaan rijden moet die nationaal en Europees nog sterk verbeterd worden."

Onderstaande afbeelding met data van autolobbyclub ACEA laat zien dat bijna een derde van de laadpalen in de Europese Unie in Nederland staat.

  • NOS

  • NOS

Ook LeasePlan is enthousiast: "Zakelijke mobiliteit is een belangrijke aanjager van duurzame mobiliteit, dus we zijn de juiste doelgroep. Wij rijden bijvoorbeeld al 100 procent elektrisch." Het bedrijf heeft zich aangesloten bij een coalitie van grote bedrijven die zich ervoor inzetten dat in 2025 al hun nieuwe zakelijke auto's nul emissie hebben. Maar ook LeasePlan vindt dat Den Haag dit proces goed moet begeleiden.

Veel vraag naar

Niet alleen de leasemaatschappijen zitten erop te wachten, de consument ook, zegt de ANWB: "Een nieuwe elektrische auto kost al gauw 30.000 euro, dat is veel geld. Wij merken daarom dat er veel vraag is naar tweedehands, en pleiten dan ook voor maatregelen die tweedehands alternatieven in de toekomst beschikbaar maken. Dat aanbod is nu nog heel klein. Dit zijn mooie stippen op de horizon."

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Het einde van de diesel- en benzineauto is in zicht - NOS
Read More

268 nieuwe sociale huurwoningen ten zuiden van de Johan Cruijff Arena - AT5

In Amstel III in Zuidoost komen 268 nieuwe sociale huurwoningen. Dat zijn de gemeente Amsterdam en wooncorporatie Eigen Haard overeengekomen. In 2026 worden de woningen opgeleverd. De bouw start in 2024.

Aan de Hettenheuvelweg bij de kruising met de Holterbergweg en de Hessenbergweg komen vier nieuwe gebouwen met 2-, 3- en 4-kamerwoningen van 60 tot 90 vierkante meter.

Op de begane grond komen sociale voorzieningen zoals een buurtkamer, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook komt er een binnentuin en is er ruimte voor kleine commerciële voorzieningen. Negentig woningen worden de eerste tien jaar met voorrang gereserveerd voor statushouders.

Amstel III

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “De komende jaren krijgt Zuidoost er veel woningen bij: bijna veertigduizend woningen tot 2040, waarvan een groot deel in Amstel III. Met deze ontwikkeling van woningen en voorzieningen maken we van Amstel III stap voor stap een complete stadswijk voor iedereen. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.”

Amstel III, voorheen een groot kantorengebied, wordt getransformeerd tot een woon/werkgebied voor duizenden Amsterdammers. De kantoren, ten zuiden van de Johan Cruijff Arena, maken daarmee plaats voor een complete stadswijk. Er komen veel buurtvoorzieningen, waaronder scholen, gezondheidscentra, een apotheek, kinderopvang, sport en een groot park tussen de Johan Cruijff Arena en de Ikea.

Adblock test (Why?)


268 nieuwe sociale huurwoningen ten zuiden van de Johan Cruijff Arena - AT5
Read More

Onrust cryptowereld eist nieuw slachtoffer: bitcoin terug onder $20.000 - Telegraaf.nl

De bitcoin, die in het weekend nog opveerde naar een waarde $21.500, heeft de weg omlaag weer stevig gevonden met een terugval naar $19.900. Halverwege deze maand was de malaise nog groter met een duikeling tot onder de $18.000.

De onrust in de cryptowereld is nog steeds bepaald niet geluwd. Na het drama bij Terra, waarvan de waarde bijna geheel verdampte, en het faillissement van cryptoleenplatform Celsius is er met hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) weer een grote cryptopartij kopje ondergegaan.

Grote positie

Three Arrows Capital, dat in 2012 het licht zag, zat al enige tijd in financiële problemen. De grote positie die het hedgefonds had in Terra en een andere cryptomunt Luna speelde daar een grote rol bij. Hoewel 3AC met de verkoop van assets nog probeerde om het tij te keren, deed het missen van de betalingen voor een grote lening van $665 miljoen het bedrijf de das om. Op de Maagdeneilanden waar 3AC is gevestigd, heeft de rechtbank woensdag het faillissement uitgesproken.

Beleggers in bitcoin hebben dit jaar te maken met een ongekende rit omlaag. Begin januari stond de digitale munt nog rond $46.000, maar zakte daarna hard weg. Na een forse opleving in maart kwam de klad er steeds meer in te zitten. De sterk afgenomen risicobereidheid vanwege de stijgende rente heeft ook een rol gespeeld bij de sombere gang van zaken. Eind vorig jaar piekte de bitcoin nog net onder de $70.000.

Ook andere cryptomunten, zoals ethereum, gaan zwaar gebukt onder de sterk toegenomen risico-aversie bij beleggers. De waarde van de op een na grootste digitale munt houdt nog net stand boven de $1000. In april was er nog een jaarpiek van $3500.

Adblock test (Why?)


Onrust cryptowereld eist nieuw slachtoffer: bitcoin terug onder $20.000 - Telegraaf.nl
Read More

Tuesday, June 28, 2022

Inspectie: onderzoek bij uithuisplaatsing kinderen gebeurt vaak onzorgvuldig - NOS

ANP

NOS Nieuws

Het onderzoek dat wordt gedaan bij gedwongen uithuisplaatsingen, gebeurt vaak onzorgvuldig. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), dat dossiers van tientallen uithuisplaatsingen onder de loep nam.

In alle zaken was het feitenonderzoek dat voorafgaand aan de uithuisplaatsing werd gedaan, niet op orde. Vorig jaar waren er 3301 van zulke uithuisplaatsingen.

Volgens de inspectie schort het op een aantal punten. Zo geeft jeugdzorg ouders onvoldoende mondelinge en schriftelijke onderbouwing over waarom een uithuisplaatsing nodig is. Veel ouders vinden dat er niet genoeg naar hen is geluisterd en dat onvoldoende de tijd is genomen hen te leren kennen, staat in het onderzoek. Ongeveer de helft van de ouders voelt zich niet serieus genomen of begrepen.

Versplinterd

De inspectiedienst stelt daarnaast vast dat de jeugdzorg te "versplinterd" is en ouders met te veel 'loketjes' te maken krijgen. Daardoor kunnen jeugdwerkers geen goede relatie opbouwen met het gezin, terwijl dit wel belangrijk is.

De inspectie adviseert jeugdbeschermingsorganisaties om medewerkers genoeg tijd te geven om 'hun' gezin te leren kennen. Ook moeten zij hun overwegingen en redenaties aan de ouders goed duidelijk maken. Verder vindt de inspectiedienst dat gezinnen over het algemeen beter geïnformeerd moeten worden over hun rechten en plichten en de klachtenprocedure. Wachtlijsten moeten daarnaast "met spoed" worden opgelost.

De inspectie onderzocht in totaal 45 uithuisplaatsingen die vorig jaar plaatsvonden over het hele land. Het gaat om dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming en van gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming. Een gedwongen uithuisplaatsing kan op hun verzoek door de kinderrechter worden behandeld.

'Tekorten lopen steeds verder op'

Gisteren trokken instanties nog landelijk aan de bel. Volgens RTL Nieuws lukt het tien van de veertien jeugdbeschermingsorganisaties niet om kwetsbare kinderen binnen de wettelijke norm van vijf werkdagen te voorzien van een vaste jeugdbeschermer.

Staatssecretaris Van Ooijen heeft vorige maand aangekondigd dat hij flink wil hervormen in de jeugdzorg. "Om de zorg te verbeteren voor kinderen, jongeren en gezinnen die dat nodig hebben", zei hij toen. Van Ooijen wil onder meer de marktwerking terugdringen, excessieve winsten aanpakken en de groei van het aantal jeugdzorgaanbieders beteugelen.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Inspectie: onderzoek bij uithuisplaatsing kinderen gebeurt vaak onzorgvuldig - NOS
Read More

Eerste Kamer geeft groen licht voor 'grootste wetgevingsoperatie sinds Tweede Wereldoorlog' - Volkskrant

Luchtopname van de werkzaamheden tussen de A13 en de A20 bij Rotterdam The Hague Airport. Beeld ANP
Luchtopname van de werkzaamheden tussen de A13 en de A20 bij Rotterdam The Hague Airport.Beeld ANP

De Omgevingswet zal ingrijpende gevolgen hebben voor iedereen die ooit een schuurtje, dakkapel of huis wil bouwen. De wet bundelt tientallen wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor een bouwvergunning aanvragen straks makkelijker en sneller zal moeten verlopen.

Na tien jaar duw- en trekwerk tekende zich dinsdag in de Eerste Kamer voor het eerst een meerderheid af om de Omgevingswet per 1 januari 2023 in te voeren. Het CDA diende een motie in waarin de partij pleit voor het aannemen van de wet. Hoewel de stemming hierover pas volgende week plaatsvindt, is nu al duidelijk dat een meerderheid voorstander is: zowel coalitiepartijen VVD, CDA en CU, als oppositiepartijen PVV, Forum voor Democratie, de fractie-Nanninga, de fractie-Fentrop, SGP en OSF willen dat de Omgevingswet al over een half jaar ingaat.

Zorgen over ict-problemen

In oktober is er wel een ‘weegmoment’. Een meerderheid van de senatoren is bezorgd over de ict-problemen waarmee het digitale loket voor omgevingsvergunningen nu kampt. Pas als het Adviescollege ICT-toetsing in oktober oordeelt dat de gemelde problemen voldoende zijn opgelost, zal de senaat definitief zijn akkoord geven. De Eerste Kamer wil in het najaar dus nog aan de noodrem kunnen trekken.

Gemeenten, provincies en waterschappen hebben liever nu al duidelijkheid, schreven zij onlangs aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Zolang de invoerdatum niet honderd procent zeker is, moeten ambtenaren werken met twee digitale systemen naast elkaar. Dat kost een hoop tijd en geld, en kan ook leiden tot problemen bij vergunningsaanvragers.

Zegen voor de bouw

CDA-minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting noemt de wet ondanks alle kritiek ‘een zegen voor de mensheid’. De wet gaat volgens hem ‘heel erg helpen’ om honderdduizenden nieuwe woningen te bouwen. Hij sprak dinsdag van een ‘donker bos’ van wetten en regels die ‘gebiedsontwikkeling vertragen’.

Ook VVD-premier Mark Rutte is al jaren enthousiast. Hij vindt dat de Omgevingswet ‘een dikke streep zet’ door de te grote hoeveelheid regels waarmee de bouw nu te maken heeft. De Jonges verre voorganger – minister Melanie Schultz van Infrastructuur, die in 2010 aan de wieg stond van de wet – noemde de Omgevingswet ‘de grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog’, die de kwakkelende economie weer uit het slop zou trekken.

Critici hamerden dinsdag nogmaals op de ‘grote risico’s’ die kleven aan het ‘onzalige prestigeproject’ (groep-Otten). Volgens GroenLinks en de PvdA is de onderbouwing van het kabinet dat een ict-chaos zal uitblijven ‘te mager’.

Adblock test (Why?)


Eerste Kamer geeft groen licht voor 'grootste wetgevingsoperatie sinds Tweede Wereldoorlog' - Volkskrant
Read More

Ophokplicht voor vogelgriep in oostelijke regio's ingetrokken - NOS

ANP

NOS NieuwsAangepast

De ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee wordt gedeeltelijk ingetrokken. In veel oostelijke regio's mogen kippen en andere vogels weer buiten komen.

Minister Staghouwer heeft daartoe besloten, ook al worden in andere delen van het land nog steeds besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Zo waren er deze maand uitbraken in Hierden (Gelderland), Tzum (Friesland) en Biddinghuizen (Flevoland). Ook zijn in verschillende provincies dode wilde vogels gevonden die besmet bleken.

In de regio's die nu worden vrijgegeven, is het risico dat een bedrijf besmet raakt volgens het ministerie van Landbouw te overzien. Deskundigen hebben de kans op besmetting na het opheffen van de ophokplicht daar ingeschat als 'matig'.

Ministerie van LNV

In de groene regio's verdwijnt de ophokplicht

Sinds mei zijn er in die regio's geen uitbraken meer geweest en ook geen besmette wilde vogels gevonden. Bovendien heeft het opheffen van de ophokplicht in de aangrenzende regio's in Duitsland en België niet tot nieuwe uitbraken geleid. De deskundigen zeggen er wel bij dat de situatie onzeker blijft.

Staghouwer zegt dat de vogelgriep "voorlopig niet meer weg te denken is uit Nederland". Hij noemt de situatie ernstig, maar wil in de regio's waar dat kan "de vrije-uitloopsector toch enig perspectief bieden".

Probleem opgelost

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met het besluit van de minister. "Als je je kippen meer dan zestien weken gedwongen binnen moet houden, krijg je niet meer de vrije-uitloopprijs maar een lager bedrag voor scharreleieren." Dat probleem is nu opgelost in laag-risicogebieden.

In de andere regio's, rood op de kaart, blijft de ophok- en afschermplicht van kracht. Ook mogen in het hele land nog steeds geen wedstrijden en tentoonstellingen met pluimvee worden gehouden. De NVP noemt dat "zuur" voor pluimveehouders in die regio's, maar wel "te verdedigen".

Sinds oktober vorig jaar zijn in Nederland 66 pluimveehouderijen besmet geraakt met vogelgriep en geruimd.

Deel artikel:

Adblock test (Why?)


Ophokplicht voor vogelgriep in oostelijke regio's ingetrokken - NOS
Read More

Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink - Het Financieele Dagblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink  Het Financieele Dagblad
  2. Grote onrust onder medewerkers Centric over bestuursconflict  Techzine.nl
  3. Dagkoers: Medewerkers Centric komen in opstand tegen eigenaar Gerard Sanderink  Het Financieele Dagblad
  4. Medewerkers IT-bedrijf Centric willen aangifte tegen eigenaar Gerard Sanderink  RTV Oost
  5. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws

Muitende Centric-medewerkers willen aangifte tegen eigenaar Sanderink - Het Financieele Dagblad
Read More

Deense vacaturesite dient klacht in tegen Google bij Europese Commissie - NU.nl

De Deense vacaturesite Jobindex heeft een klacht tegen Google ingediend bij de Europese Commissie. Volgens het bedrijf trekt de techgigant zijn eigen online vacaturedienst Google for Jobs voor ten opzichte van concurrerende sites.

Google for Jobs, dat in 2018 in Europa werd gelanceerd, stuitte in 2019 al op kritiek van 23 vacaturesites. Zij klaagden dat ze marktaandeel hadden verloren nadat de zoekgigant naar verluidt zijn macht had misbruikt om zijn eigen dienst voor te trekken.

Jobindex, dat drie jaar geleden ook al had geklaagd, stelt dat Google via concurrentiebeperkende middelen een groot deel van de zeer competitieve Deense markt naar zich toe heeft getrokken. Volgens oprichter en topman Kaare Danielsen had zijn bedrijf de grootste banendatabase in Denemarken opgebouwd voordat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad.

"Toch verloor Jobindex in de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken 20 procent van het zoekverkeer aan de service van Google", zei hij tegen persbureau Reuters.

'Google verstikt concurrentie tussen wervingsdiensten'

Volgens Danielsen verbergt Google andere relevante vacatures voor werkzoekenden door zijn eigen service bovenaan de resultatenpagina's te plaatsen. "Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen wervingsdiensten, maar schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie", aldus Danielsen.

Door de klacht dreigt Google verder onder de loep te worden genomen door Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. De afgelopen jaren legde Verstager het techbedrijf al voor meer dan 8 miljard euro aan boetes op voor verschillende concurrentiebeperkende praktijken.

Google heeft eerder gezegd dat het wijzigingen heeft aangebracht in Europa na klachten van concurrenten op het gebied van online zoeken naar werk.

Adblock test (Why?)


Deense vacaturesite dient klacht in tegen Google bij Europese Commissie - NU.nl
Read More

Sunday, June 26, 2022

Maandag 'wilde boerenacties' in Nederland: 'In de middag gaat het losbranden' - Telegraaf.nl

Volgens Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) zal het „vanaf twaalf uur ’s middags losbranden”, zo laat hij desgevraagd weten. Het gaat om „wilde acties”, FDF coördineert en initieert die niet. „Het is op eigen initiatief van de boeren”, zegt Van den Oever, die wel weet te melden dat „alles wat wielen heeft, gaat rollen.”

Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Daarin zegt hij dat FDF zich niet verbindt aan de komende protesten. Volgens hem heeft de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe „helemaal niks uitgehaald.” Hij vraagt aan mensen die gaan actievoeren om burgers „zoveel mogelijk te ontzien.”

Tekst gaat verder onder de video.

’Het wordt ieder voor zich’

Ook Sieta van Keimpema, secretaris van Farmers Defence Force, zegt niets te kunnen melden over mogelijke plannen voor maandag. „Eén ding is ons duidelijk: zij gaan hoe dan ook actievoeren.” Het initiatief is volgens haar ontstaan in de app-groepen van de boeren. „Het wordt ieder voor zich”, zegt de FDF-secretaris. Ze weet niet hoeveel boeren mee gaan doen en wat de acties zullen inhouden. „Het kan een aanzuigende werking hebben. De nood is heel hoog bij boeren en het massale protest in Stroe heeft geen enkel resultaat gehad. De overheid is bezig boeren van hun land af te krijgen.”

Van Keimpema wil niet zeggen bij welke boer zaterdag het actieoverleg was. „Het is verstandiger van niet. Dan wordt hij verantwoordelijk gemaakt.” Vanwege de hoog opgelopen emoties durft Farmers Defence Force zelf ook geen actie meer op te tuigen: „Dan trek je een stuk verantwoordelijkheid naar je toe. Dan moet je wel weten wat er gaat gebeuren.”

Ook de groep Agractie is niet op de hoogte van de ’wilde’ plannen voor maandag. Maar ook voorman Bart Kemp zegt dat de ’acties er zeker zullen komen’. Hij zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Zo kwamen afgelopen donderdagavond een tiental boeren naar het gebouw van de Tweede Kamer. Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij. Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer.

Verkeershinder

De politie laat weten dat als er inderdaad acties zijn „de lijn dezelfde is als woensdag”, bij de protesten in Stroe. „Het is prima om gebruik te maken van je rechten, maar trekkers op de snelweg zijn verboden”, zegt een woordvoerster. Er zal dus opnieuw worden gehandhaafd. Dat gebeurde woensdag niet altijd en overal. „Woensdag waren de acties zo massaal dat het eigenlijk ondoenlijk was om te handhaven. Met elkaar was afgesproken dat ze niet de snelweg op zouden gaan, maar dat werd massaal genegeerd. We moesten ook kijken naar de verkeersveiligheid, naar die van de boeren, maar ook van andere mensen op de weg.”

Bij de gemeente Den Haag is geen demonstratie aangemeld. De ANWB is ook niet bekend met eventuele plannen en mogelijke verkeershinder.

Adblock test (Why?)


Maandag 'wilde boerenacties' in Nederland: 'In de middag gaat het losbranden' - Telegraaf.nl
Read More

BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen - Iex.nl

(ABM FN-Dow Jones) De centrale banken van de wereld moeten de rente fors verhogen, ook al schaadt dit de groei aanzienlijk. Dit zegt de Bank voor internationale betalingen (BIS) in zijn jaarverslag.

De Zwitserse instelling, die bekend staat als de centrale bank van de centrale banken, waarschuwt dat de wereld een inflatiespiraal riskeert zoals in de jaren zeventig, als de rentes niet scherp omhoog gaan.

En zelfs als centrale banken de rente wel flink verhogen, kan de wereldeconomie alsnog geconfronteerd worden met een giftige combinatie van lage of negatieve groei en hoge inflatie, ook wel stagflatie genoemd.

De BIS heeft de afgelopen jaren een reeks waarschuwingen afgegeven over een te grote afhankelijkheid van gemakkelijk geld, maar haar advies werd grotendeels genegeerd.

"Geleidelijk de beleidsrente verhogen in een tempo dat achterblijft bij de inflatiestijgingen, betekent dalende reële rentetarieven. Dit is moeilijk te rijmen met de noodzaak om inflatierisico's onder controle te houden", zegt de instelling.

Overgewaardeerde activa en hoge schulden zijn een bijkomend risico en kunnen een groeivertraging vergroten, waarschuwt de BIS. Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Adblock test (Why?)


BIS: centrale banken moeten rente scherp verhogen - Iex.nl
Read More

Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS

In de Tweede Kamer beginnen morgen de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. De Kamer zet dit zwaarste onderzoeksmiddel in om uit te vinden hoe de besluitvorming over de gaswinning in Groningen is gegaan en hoe is omgegaan met de belangen van de Groningers. Want die hebben te maken met de negatieve gevolgen ervan: aardbevingen, met alle schade aan gebouwen en gezondheid die daarmee gepaard gaat. Hoe zit het precies met die aardbevingen en hoeveel schade is er tot nu toe? Op die en andere vragen lees je in dit artikel de antwoorden.

Hoeveel aardbevingen zijn er al geweest in Groningen?

Er zijn in Groningen al meer dan duizend aardbevingen geweest, als gevolg van de gaswinning. Het KNMI houdt de aardbevingen bij. Het gaat hierbij om zogenoemde geïnduceerde aardbevingen, wat wil zeggen dat ze door de gaswinning zijn veroorzaakt. Sinds die winning wordt afgebouwd, is ook het aantal bevingen afgenomen.

Maar zorgelijk is dat het aantal aardbevingen het afgelopen jaar hoger lag dan verwacht, en dat al voor het derde jaar op rij. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Als de gaswinning stopt, zullen de aardbevingen verder afnemen. Maar de kans op bevingen blijft mogelijk nog tientallen jaren bestaan, en daarmee ook de kans op een zware aardbeving,

Wat is er anders aan de aardbevingen in Groningen dan elders in de wereld?

De aardbevingen in Groningen zijn niet goed te vergelijken met natuurlijke aardbevingen, in bijvoorbeeld Italië of Turkije. Natuurlijke (tektonische) bevingen vinden op grote diepte in de aarde plaats, op 10 kilometer of meer. In Groningen gaat het om een diepte van ongeveer 3 kilometer. Dat betekent dat er een minder dikke laag aarde tussen de beving en het aardoppervlak zit, waardoor de impact groter is.

Een aardbeving met een kracht van 2,0 bijvoorbeeld is doorgaans niet te voelen in Italië, terwijl er bij zo'n magnitude in Groningen al schade aan huizen kan optreden.

Zijn er slachtoffers gevallen door de aardbevingen?

Niet als direct gevolg van een zware aardbeving. Maar volgens Groningse onderzoekers wel door de jarenlange stress en onzekerheid waarin Groningers verkeren als hun huis versterkt moet worden of als ze (meervoudige) schade hebben. Recent bleek uit de NOS/NPO-Radio 1-podcast 'Gronings gas: gewonnen of verloren?' dat jaarlijks naar schatting gemiddeld 16 mensen voortijdig overlijden, met een bandbreedte van 11 tot 21. Mogelijk ligt dit aantal volgens de onderzoekers nog hoger.

Hoeveel huizen moeten er versterkt worden in Groningen?

Er zijn meer dan een miljoen schademeldingen, vaak meerdere per huis. Ongeveer 2500 woningen zijn versterkt, of gesloopt en herbouwd. Er moeten naar schatting nog minimaal 13.000 huizen worden versterkt. Afgesproken is dat dat voor 2028 moet gebeuren.

Maar volgens het Staatstoezicht op de Mijnen ligt die versterkingsoperatie ernstig achter op schema. Vorig jaar zijn 650 woningen versterkt, in de jaren ervoor 400 à 500. Als dit zo blijft, wordt het doel niet gehaald. Daarom moet het tempo drie keer omhoog, stelde de toezichthouder recent.

Wie is er verantwoordelijk voor (het vergoeden van) de schade?

Precies dit is een gevoelig punt. Omdat de afspraken tussen de Staat en de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil - de eigenaren van het Groningse gas - over de winning van het aardgas decennialang geheim bleven, wisten Groningers lange tijd niet bij wie ze moesten aankloppen. Lang werd gezegd dat alleen het bedrijf dat het gas naar boven haalt, de NAM (dochter van Shell en ExxonMobil), verantwoordelijk was voor het vergoeden van de schade. De Hoge Raad oordeelde in 2019 dat de Staat evengoed verantwoordelijk is.

De onvrede over het niet of onvolledig vergoeden van schade was groot, zowel in Groningen als in de Tweede Kamer. Sinds een paar jaar is de NAM op afstand gezet. Het Rijk schiet de kosten voor en verhaalt die vervolgens ten dele op de NAM.

Adblock test (Why?)


Parlementaire enquête begint: vijf vragen over de aardbevingen in Groningen - NOS
Read More

Saturday, June 25, 2022

Duitse politie betrapt Nederlander (50) met enveloppen vol drugs - Telegraaf.nl

Rechercheurs in Essen hadden in de afgelopen weken ongeveer 1000 postpakketjes met drugs onderschept. Daarin zat bij elkaar meer dan 50 kilo amfetamine en verder ook nog heroïne, cocaïne, xtc en marihuana.

De pakketjes waren op verschillende plekken in Kranenburg op de bus gedaan. De zendingen zagen er allemaal hetzelfde uit.

Adblock test (Why?)


Duitse politie betrapt Nederlander (50) met enveloppen vol drugs - Telegraaf.nl
Read More

Duitse douane pakt Nederlandse drugsverdachte op bij brievenbus - NOS

De douane in Duitsland heeft een Nederlander (50) aangehouden voor het versturen van meer dan 50 kilo amfetamine en andere drugs. De aanhouding vond eerder deze maand plaats, maar is vandaag pas bekendgemaakt.

In de weken daarvoor hadden rechercheurs ontdekt dat iemand drugs verstuurde vanuit het Duitse Kranenburg. Die plaats ligt net over de grens bij Nijmegen. Vandaaruit werden in zes weken tijd meer dan duizend poststukken met drugs naar adressen in en buiten Duitsland gestuurd.

Op 8 juni werd de Nederlander opgepakt. Hij was met een auto vanuit Nederland met zestig poststukken naar Kranenburg gereden. Toen hij ze in een brievenbus probeerde te stoppen, werd hij aangehouden.

Adblock test (Why?)


Duitse douane pakt Nederlandse drugsverdachte op bij brievenbus - NOS
Read More

Utrechtse gemeenten werkten met omstreden fraudescorekaart - NOS

Vier Utrechtse gemeenten stoppen alsnog met het gebruik van een omstreden fraudescorekaart bij het opsporen van bijstandsfraude. Aanleiding zijn vragen die de gemeenten kregen van journalisten van onder meer het radioprogramma Argos naar het gebruik van de meetmethode, die tot discriminatie en schending van de privacy leidt.

De gemeenten Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik gebruikten de kaart tot deze week om een inschatting te maken of bijstandsaanvragers fraude wilden plegen. Zo kregen bijvoorbeeld woonwagenbewoners, bouwvakkers en mensen die een schoonmaakbedrijf hadden gehad meer punten dan hoogopgeleiden die in een 'dure' buurt woonden, of kunstenaars. Het gevolg was dat ze strenger werden gecontroleerd.

Onwettig

De kaart was in 2003 bedacht toen fraudebestrijding hoog op de politieke agenda stond. De risicoprofielen waarmee de berekeningen voor de kaart werden gemaakt, werden tot 2007 bijgewerkt, daarna stopten de subsidies voor het project. Bijna 160 gemeenten bleven hem tot twee jaar geleden gebruiken. Toen maakte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) er een eind aan, nadat duidelijk was geworden dat het systeem onwettig was.

Maar Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein gingen ermee door. Op vragen van Argos zeiden ze dat de kaart alleen als hulpmiddel werd gebruikt en dat ze erop vertrouwden dat het rekenmodel achter de kaart deugdelijk was. Nu ook zij weten dat de informatie achter de kaart verouderd is, stoppen zij ermee.

De VNG liet Argos weten dat er een gemeente is die de kaart nog steeds gebruikt, maar wil niet zeggen welke.

Toeslagenaffaire

Deze zaak heeft overeenkomsten met de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Ook daar werd omstreden software gebruikt om fraude op te sporen. Aanvragers met een niet-Nederlandse nationaliteit hadden een grotere kans op handmatige beoordeling van hun dossier. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde eerder al dat daarmee sprake was van discriminatie.

Kamerlid Pieter Omtzigt had een belangrijke rol bij het aan het licht brengen van de toeslagenaffaire. "Ik wil hernieuwd onderzoek naar hoe vaak deze fraudescorekaart gebruikt is en waarom die niet tijdig stopgezet is bij iedereen als hij niet voldeed aan de wet", zei hij in Argos. "En hoe hebben mensen daar de gevolgen van gemerkt?"

Volgens Omtzigt kunnen mensen "buitengewoon veel last" van de beoordeling hebben gehad, zonder dat daar aanleiding voor was.

Adblock test (Why?)


Utrechtse gemeenten werkten met omstreden fraudescorekaart - NOS
Read More

Volt: snel noodplan energiebesparing, geen komkommers uit de kas - NOS

Politieke partij Volt wil dat er snel een noodplan voor energiebesparing komt. Nederland en Europa moeten namelijk onafhankelijk worden van het Russische gas en om energie te besparen moeten "alle taboes van tafel". "Pijnlijke keuzes horen daarbij", zei partijleider Dassen op een festival dat de pro-Europese partij voor het eerst had georganiseerd.

Dassen heeft voldoende ideeën voor het noodplan. De partij wil bijvoorbeeld dat bedrijven die luxeproducten, staal of aluminium maken minder gaan produceren. Huishoudens die hun energieverbruik minimaliseren moeten volgend jaar een eenmalige bonus krijgen, zo staat in het voorstel van Volt.

Kassen

Op het festival zei Dassen dat er ook gekeken moet worden naar zaken die we normaal zijn gaan vinden, zoals de teelt van allerlei gewassen in Nederlandse kassen. "Komkommers telen in de winter. Bloemen die in kassen groeien terwijl het buiten vriest."

De partij verzet zich ook tegen het harder laten draaien van de kolencentrales, zoals minister Jetten voor Klimaat maandag bekendmaakte. Kolencentrales stoten veel CO2 uit en dat maakt het moeilijker om de klimaatdoelen te halen. De partij wil dat Nederland een andere stap maakt. "Van de oude wereld - de wereld van olie, gas en kolen, naar de nieuwe wereld van windmolens, zonnepanelen, waterstof, kernenergie en andere duurzame alternatieven."

De partij is verder tegen de import van lng, vloeibaar aardgas. "We moeten het veel schadelijkere lng niet omarmen als alternatief, zoals we nu in Europa zien gebeuren."

Adblock test (Why?)


Volt: snel noodplan energiebesparing, geen komkommers uit de kas - NOS
Read More

Genezen maar toch ziek: de 'vergeten' pandemie van long covid - NOS

ANP NOS Nieuws • vandaag, 11:45 • Aangepast vandaag, 13:13 Maartje Geels redacteur Online Maartje Geels redacteur...